Zánik technické novinařiny: Elektrotechnika bez napětí?
Jan Franěk:
Drtivá většina elektrikářů si zvykla, že kamkoliv šli na výstavu, nebo školení, byly k dispozici zdarma časopisy Elektro, nebo Světlo. Proč tomu tak bylo? Protože předplatné bylo využíváno mizivě a vydání jednotlivých čísel platili inzerenti. Přesto jsem byl s těmito časopisy spokojen. Ve většině čísel (zdarma) jsem si našel alespoň něco zajímavého, co se vázalo k mému zaměření. Rád jsem četl odpovědi na otázky položené kolegy. Protože to bylo zdarma, nehledal jsem na tom žádné mouchy (darovanému koni na zuby nehleď) a jen si užíval listování a četbu článků. Někdy více, jindy méně, prostě normálka.
S většinou jmenovaných redaktorů jsem se osobně potkal a s některými se znal i o trošku více a vždy s nimi rád prohodil několik slov během nečekaných (i očekávaných) setkání. Bez zapálení pro obor a novinařinu by to prostě nikdy nešlo.
Mě osobně například časopis Elektro docela dost chybí.
Pak je otázkou zda by ti co jim nejvíc chyběly odborné články, ochotně platili za časopis který by zadara rozhodně nebyl, ale bylo by zde více kvalitních článků, testů a recenzí od nezávislých techniků. Kolik by jste byli ochotni platit za předplatné? Jsem přesvědčen o tom, že nic a tedy by nebylo odborníky z čeho platit. Jen prostě furt na něco nadávat, jo to je národní sport. A co to zkusit obráceně? Pokusit se na všem nacházet alespoň nějaké pozitivum? No, asi bych toho chtěl moc o:-) (drinks)
Silně mi to připomíná otevření vietnamských potravin u nás ve vsi. Všichni byli rádi, především důchodci pro které to byl ráj. Prodejna s regály kde se těžko procházelo pro tisíce kravin. Hlavně jsme mohli ale koupit téměř kdykoliv (8-20h) čerstvé pečivo, máslo a podobně. Pak začali někteří brblat, že máslo seženou o 10Kč levněji v Kauflandu v Kolíně a raději utratili 100Kč za benzín a další stokoruny za kraviny které nepotřebovali (když už tam jsou) , jen aby si zdejší obchodník nevydělal navíc těch pár korun. Trochu jsem se vtom vymykal a snažil se přednostně nakupovat zde (nebyl jsem v tom ale sám). Nicméně jako v moha dalších lokalitách to obchodník nedokázal ufinancovat, a to i přes vstřícnost místního úřadu, který snížil nájem na úplné možné minimum. Po cca 2 letech to obchodník vzdal a obchod zavřel. Nejvíc se to dotklo těch, co na něj nadávali jak na nás vydělává a krom rohlíků, jezdili nakupovat levnější máslo do Kaufáče. TeĎ brečí že musí pro vše jezdit a že je to zbytečně drahé a tak dál. Už jsem vzdal všechno vysvětlování, ale mnozí to už asi chápou. Pozdě pro nás všechny.
Vidíte paralelu s odbornými časopisy? o:-) Já ano.
Jan Franěk:
Citace: Juraj Rojko 17.11.2023, 10:33
Asi žiju na jiné planetě. .....
Jo, rozumím tomu co píšete a souhlasím. (drinks) (drinks) (drinks) (drinks)
Miroslav Minařík:
Citace: Jan Franěk 19.11.2023, 14:36
Vidíte paralelu s odbornými časopisy? o:-) Já ano.
Honzo, tak to jsi mě dostal! Velice přiléhavé!
Těch analogií bych k tomu co jsi napsal našel ještě více. Minulý týden jsem posla pár fotek z Brightonu Janě Kotkové, protože vím, že tu trávila nějaký čas a ptal jsem se jí jak jí je bez časopisu Světlo. Prý si ráda vzpomene ale do toho hektického stavu shánění peněz na inzerci by se prý už vrátit nechtěla! Teď "objímá stromy" a je jí dobře.
Slovo zdarma je už téměř slovem sprostým. Bystrý člověk pochopí, že to zdarma platí něčím jiným. Někdo na to samozřejmě nepříjde nikdy. Zajímavé je, že vše začíná u nás samých. Pokud si sami neuvědomíme hodnotu vlastního času, budeme opovrhovat časem druhých. Ale to se již dostávám zase jinam.
Hrozně rád čtu staré tisky. Tehdy se člověk z toho mála dozvěděl víc podstatnějších věcí,než dnes. Pokud je publikování snadné a levné, což je určitě přínosné, mohou to dělat všichni. Což dělají a výsledkem je obrovské množství dat. To nelze ani přečíst, natož vyhodnotit a srovnat.
To je jak elektrikář! Kdysi byl elektrikář, který spravoval i rádia. Dnes je tolik elektrotechnic kých profesí, že se nevejdou do knihy. Různě se překrývají, doplňují se nebo si dokonce odporují. Jak dnes člověk pozná odborníka? Jak dnes člověk ví, kde nalézt odpověď? Jít na kurs? Přečíst příručku, normu ... ne každý je v dohledávání informací zručný. A v takovém případě byl dobrý technický novinář. Takový Josef Košťál, kdy se ponořil do hledání odpovědi, tak se nezastavil jen u českých zdrojů ... pátral v zahraničí. To byla služba! Dnes, když lze publikovat odkudkoliv, takový servis už není.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana