|
|
|
|
|
Peter Lovacký
Neverifikovaný uživatel @7
|
|
« Odpověď #4 kdy: 07.11.2023, 16:47 » |
|
Pri METke ide o bleskové prúdy,.. a pravidlo 50:50 už tu v inej debate padlo,..( i keď ide len o hrubý odhad..) Zhruba 50% cez základový zemnič do zeme, zbytok do EI.. (tiež do zeme, len inou cestou..), pričom u vás dokonca ani neide o predpisový základový zemnič, ale „len“ o drôt okolo domu...
Asi by som si najprv zistil nielen samotný Rz obvodového zemniča, ale zobral do úvahy aj jeho „kapacitu“ na odvod energie blesku..(čas za ktorý sa blesk „vstrebe“ do zeme).. Skúste si to celé nakresliť čo najvernejšie, či počas trvania účinku blesku nevytvárate dodatočnou METkou zbytočnú paralelnú cestu pre cca 25% bleskového prúdu cez SPD do CYKYny 2,5 (1,5)...., (požiarne riziko..)
|
|
|
|
|
Peter Lovacký
|
|
« Odpověď #6 kdy: 08.11.2023, 06:59 » |
|
Řešením by bylo místo svodiče přepětí použít svodič bleskových proudů.
Áno, na tú druhú METku ide SPD1,..no tam už vám nevyhovie minimálny prierez pripojovacích vodičov CYKY2,5(1,5)... A navyše zemnič + 2x METka je podľa môjho zbytočná prúdová slučka navyše,.. cez tenké káble ... Stejná situace kterou popisujete ovšem nastane i na první MET uvnitř budovy. Tzn., že část bleskového proudu se bude z MET šířit paprskovitě po připojených PE a první narazí na Dehn ventil na přívodu, který to myslím zvládne. J
Tomu uvažovaniu ohľadom paprskovito pripojených PE vo vzťahu k odvedeniu bleskového prúdu, priznám sa, veľmi nerozumiem (podobne jak p. Franěkovi v inej debate..) Kade podľa vás unikne cez všetky tie paprskovité PE vodiče druhých 50% bleskového prúdu podľa Kirchoffa,..keď tieto na svojich obvodoch defacto končia vo vzduchu..? Sa mi vidí, že chápanie princípov podľa 62305-4ky je medzi odborníkmi dosť rozdielne...
|
|
|
|
|
Peter Lovacký
|
|
« Odpověď #8 kdy: 08.11.2023, 15:28 » |
|
Konvenčně bylo určeno, že 50% proudu zmizí v zemi ihned a zbytek po otevření jiskřišť, takže jen posun v čase.
Pokiaľ to myslíte tak, že 50% energie blesku sa vstrebe do zeme cez základový zemnič v čase pred otvorením SPD,.. a druhá polovica sa následne po otvorení iskrištia vstrebe do zeme cez ten istý zemnič,..tak toto mi zmysel nedáva,... tak predsa 1. Kirchoff nefunguje,.. Dajak mi v tomto vašom vysvetlení chýba skutočnosť, že PEN z METky je galvanicky prepojený z ďalším zemničom distibučky,.. a že po uplynutí reakčného času mu SPD "prichádza na pomoc" pripojením krajných vodičov..
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #10 kdy: 08.11.2023, 18:31 » |
|
Velmi bude záležet na kvalitě kruhového zemniče. Osobně by mne zajímalo, jak je reálně proveden. Jak je daleko od domu, v jaké hloubce a v jakém materiálu je uložen. Případně jestli je zlepšen nějakou tou tyčí, nebo paprskem a podobně. Všeobecně také považuji vámi volenou cestu za správnou, jen si nejsem jist některými detaily. Asi by se hodilo pár fotek a alespoň nějaké blokové schéma zapojení, abychom věděli více
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Peter Lovacký
|
|
« Odpověď #11 kdy: 08.11.2023, 19:00 » |
|
Podľa môjho v jednoduchosti je krása,... a dva kvalitné a dostatočne vzdialené zemniče prepojené vodičmi na iskriskách sú toho dosť dobrým príkladom... (i keď skomplikovať ide všetko, keď sa dosť chce).. Konkrétne,..ja si nemyslím, že paralelná kombinácia zemnič – MET – SPD1 – a CYKYna2,5ka voči hlavnej METke na ktorej je hlavný prívod, a to všetko na jednom zemniči , ..je úplne v poriadku... Osobně by mne zajímalo, jak je reálně proveden. Jak je daleko od domu, v jaké hloubce a v jakém materiálu je uložen. Případně jestli je zlepšen nějakou tou tyčí, nebo paprskem a podobně.
V zemniči problém nebude... Ještě doplním, že sice zemnící drát není v základech, ale po obovodu RD, nicméně ke doplněn o 10 ks zemnících tyčí a odpor na zkušebních svorkách je 3,5 a 3,8 ohmů.
|
|
|
|
Peter Lovacký
|
|
« Odpověď #12 kdy: 09.11.2023, 07:34 » |
|
pro začátek nastudujme 5-54.
Áno, aj,..a kebyže sa chce niekto hlboko „vŕtať v zemi“, tak odporúčam napr. aj toto: https://www.sez-kes.sk/assets/files/obsah/54-zbor38ko_bojna-zonyodporu.pdfMám pocit (aspoň podľa príspevkov), že tých 50% do zemniča pod chráneným objektom chápe každý,.. no s 50%ami do EI to už asi také ružové nebude,...tam sa zas hodí asi viac pozrieť do ..305-4, ..4-443, či ..5-534.. Podľa môjho pre blesk platí furt jedno pravidlo,..a to že polezie do zeme hlava-nehlava, kade mu to fyzika konkrétneho usporiadania umožní.. No a jediné čo popri tom môže človek urobiť je, že tomu "bláznovi" umelo vytvorí čo najbezpečnejši u cestu do zemegule,..a to pre ochranu seba a svojho majetku,.. a kľudne nech mu k tomu ponúkne bars aj celú prípojku..
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #14 kdy: 09.11.2023, 12:36 » |
|
Velmi bude záležet na kvalitě kruhového zemniče......
...., ale po obovodu RD, nicméně ke doplněn o 10 ks zemnících tyčí a odpor na zkušebních svorkách je 3,5 a 3,8 ohmů.
Jo, už vidím že jsem byl nepozorný. Zde to vypadá na kvalitní řešení Není to nic složitého, jde o to aby v okamžiku průchodu bleskového proudu byly veškeré "dráty" na stejném potenciálu, a to co nejrychleji.
Před cca 5 dny jsem to stejně vysvětloval u jednoho zákazníka. Zajímalo ho jak to SPD vlastně funguje, včetně technika dodavatele co spouštěl jeho novou FVE a já tam zrovna prováděl revizní prohlídku a měření. Kreslil jsem jim i cesty možných přeskoků, vysvětloval dostatečnou vzdálenost S, nebo na nákresu popsal rizika krokového napětí v okolí vývodů zemničů, valivou kouli a podobně. Samozřejmě jen v rychlosti a zjednodušeně. Hodně pomáhaly právě ty obrázky.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Peter Lovacký
|
|
« Odpověď #15 kdy: 09.11.2023, 13:14 » |
|
Není to nic složitého, jde o to aby v okamžiku průchodu bleskového proudu byly veškeré "dráty" na stejném potenciálu,
Áno,nie je..a tak dajak vidím prvý krok... V druhom kroku potom už stačí len správne určiť a nastaviť cesty pre všetky čiastkové bleskové prúdy, ..kde asi každý uzná, že ak cez ďalšiu METku vytvoríme prúdovú vetvu vodičom CYA16 do PE svorky SPD1 tak, že jej pokračovanie z druhej strany SPD1 bude vodičmi CY2,5 TČ a klímy v CYKYne do rozvádzača, (ktorý má byť už ošetrený zo strany od hlavnej METky) , .. tak že to asi nebude to pravé... V treťom kroku je to už viac-menej o elmag. indukcii v EI,..no o tom táto debata teraz asi nie je.. Kreslil jsem jim i cesty možných přeskoků, vysvětloval dostatečnou vzdálenost S, nebo na nákresu popsal rizika krokového napětí v okolí vývodů zemničů, valivou kouli a podobně. Samozřejmě jen v rychlosti a zjednodušeně. Hodně pomáhaly právě ty obrázky.
Riziká čo ste vymenoval síce súvisia skôr s vonkajšou ochranou jak s vnútornou,..ale áno, nákresy často napovedia najviac...jak už som napísal... Skúste si to celé nakresliť čo najvernejšie,
|
|
|
|
|
|