Je tato přepěťová ochrana EATON opravdu nedostatečná?
Jan Franěk:
Podle mého se koukáte na návod k produktu, který neříká že máte připojit svodič vodičem Cu 4mm2, ale že svorka toho svodiče je určena na vodiče 4-25mm2 a smí se utahovat silou 2,4-3Nm
Jiří Černých:
Honzo, diky za reakci, ale mrkni na to co jsem cervene zakrouzkoval.
Je to navod od EATON a melo by byt jasne snad napsano, ze minimalni prurez je treba tech 16mm^2 na HOPku, vzdyt tam tecou velky proudy pri uderu blesku(hromu). Fakt mi nebere tak maly prurez 4mm^2
Jan Franěk:
Pořád se domnívám že je to jen upozornění na to, že svorky jsou vhodné pro vodič 4mm2 a více (drinks)
To není norma na ochranu před přepětím, ale pouze návod k tomu produktu (norm) Tedy se zde řeší "podružné drobnosti" jako materiál a průřez vodičů do svorek, vhodné umístění a vlastnosti produktu a tak dále. Tedy to neznamená že by Eaton doporučoval k METce vodič 4mm2, jen to že lze připojit vodič od 4mm2 do svorky. Nic víc a nic míň.
Tedy podle mého názoru o:-)
Jiří_Hrubý:
Citace: Jiří Černých 27.12.2023, 11:03
Prekvapilo me, pisou, ze pripojeni na PE svorku hlavniho pospojeni u rozvadece se provede vodicem o prurezu 4mm^2 nebo vice.
Neni to malo? Nebo jsem pochopil neco spatne?
Ano, tak to je z návodu patrné.
A logiku to samozřejmě má. K čemu mi pomůže 16mm2 drát na uzemnění, když chráněný kabel od světýlka u branky bude mít 1,5mm2?
Jiří Schwarz:
Pokud je to stupeň T1, mělo by tam být minimálně 16mm2, je to kvůli mechanické pevnosti, indukčnosti, úbytku napětí,...
A "konkurence" má svorky až do vyššího rozsahu průřezu, dokonce ve vzorových montážích má použitý průřez 25mm2
Takže tady mě EATON moc nepřesvědčil o serioznosti uvedeného produktu
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana