Je možné dodatečně přidat svorkovnice do odbočné krabice?

(1/3) > >>

tsvoboda1:
Chtěl bych se zeptat, jestli mohu při větším počtu připojovaných vodičů (např. při ovládání svítidel z více míst) do odbočné krabice dodatečně přidat "čokoládu" nebo WAGO svorky, pokud počet svorek v krabici nestačí. Nebo se vodiče smí připojovat pouze na svorkovnice krabice? Poraďte mi prosím  ??

Pavel Ryšavý:
Ano, můžete, ale s citem (bez použítí kladiva a podobných domlouvátek)
Pokud tam máte věneček a nevychází to, doporučuji věneček odeslat do historie a vysvorkovat celou krabici Wagem, připadá mi to takové přehlednější.

Martin Bauer:
Myslím že v tom není problém. Já osobně klasické svorky - "věneček" v krabicích nepoužívám. Používám WAGO nebo VERIT svorky. Pozor ale na napojování Al a Cu vodičů do jedné svorky! Dochází k vyhřívání a uvolnění spoje. ;)

tsvoboda1:
Díky za odpovědi. Nejdu s dobou a stále používám věnečky  o:-) Je na čase to změnit.
Spojovat měď a hliník nepotřebuji, naštěstí  ;)

Georgis Fasulis:
To Svoboda: Z vašeho dotazu a i z vaší následné reakce jsem pochopil, že jste chtěl přidat nějáké svorky do krabice opatřené svorkovnicí tzv. věnečkem. To v žádném případě nemůžete!
Buď použijete svorky věnečku a nic k tomu nebo použijete prázdnou krabici a v nich instalační svorky tzv. Wago (nedělají je jen ve Wagu, ale už se jim tak obecně říká). Také nesmíte v jedné krabici spojovat 2 obvody! Pozor na tyto věci. Rozhodně vám doporučuji, aby vaši "práci",  když už si ji děláte sám, zkontroloval odborník - elektrikář.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana