Proč je hlavní jistič 3x20A a jistič v bytě je 3x40A?
Milan Hudec:
Citace: Peter Lovacký 29.10.2023, 11:13
Neplatí ešte, že v bytových rozvádzačoch do 25A nijaký hlavný vypínač netreba..?
Pokud vím, tak je to pravidlo z doby výstavby paneláků kvůli šetření materiálem, prvně se jednalo o výjimku k tomuto typu výstavby a pak se zakořenilo všeobecně.
Kvita Ladislav:
Citace: Peter Lovacký 29.10.2023, 11:13
Neplatí ešte, že v bytových rozvádzačoch do 25A nijaký hlavný vypínač netreba..?
Citace: Milan Hudec 29.10.2023, 15:54
Pokud vím, tak je to pravidlo z doby výstavby paneláků kvůli šetření materiálem, prvně se jednalo o výjimku k tomuto typu výstavby a pak se zakořenilo všeobecně.
viz ČSN 33 2130
Jan Franěk:
Ano, vyjjímka je dána a pevně zakořenila (až moc pevně). Nicméně lze přepokládat, že se tak stalo na základě toho, že hlavní jistič ve "funkci vypínače", bývá na chodbě bytového domu, jen pár kroků od dveří do bytu. Dnes se ale občas potkávám s tím, že rozvaděče s elektroměry pro mnoho bytů, jsou za zavřenými a někdy i zamčenými dveřmi, nebo na fasádě domu. Pak se domnívám že bezpečné vypnutí bytového rozvaděče je nutno provádět právě na použitém vypínači rozvaděče.
Stále ale považuji za mnohem bezpečnější variantu, kdy je hlavních vypínačů v rozvaděčích použito. Pokud jde ale o revize, jsem nucen v mnoha případech jeho absenci tolerovat, byť se mohu domnívat že to není úplně správné.
Martin Škopek:
Citace: Milan Hudec 29.10.2023, 07:46
Je to o rozhledu onoho elektrikáře.
Pokud to zdůvodní o chlup větší bezpečností (vedení 2x jištěno), asi budiž.
Zdůvodnění cenou komponentu značí, že toho moc neví o konstrukci jističe, výkonová ztráta = větší platba+oteplování dalších prvků v rozvaděči.
Dále by se při šťourání dala najít neshoda ohledně vzdálenosti kontaktů vs.kategorie přepětí.
Za mne má být vypínač vypínačem.
O0 O0 O0
O tom se často vůbec neuvažuje ... a když je X zatížených rozvaděčů/rozvodnic, tak se tyto ztráty nasčítají... typicky v administrativn ích budovách nebo v hotelech, kde se topí elektřinou atp.
Milan Hudec:
Ocenění mého příspěvku odborníkem vašeho formátu mne skutečně potěšilo.
Bohužel jádro úvahy o spotřebě je až moc prosté, až selské.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana