Může plynové potrubí sloužit jako vodič ochranného pospojováni?

<< < (4/9) > >>

Václav Třetí:
Citace: Marek Laube  23.10.2023, 19:06

Už se párkrát stalo, že po povolení hadice (trubky) ke sporáku shasnul celý byt. A takto to běželo třeba několik let.

Při opravě elektrické trouby u kombinovaného plynoelektrick ého sporáku jsem se setkal s horkým přívodním kabelem a horkou připojovací kovo-gumovou hadicí. Po odpojení síťové šnůry jsem naměřil mezi PE v zásuvce a plynovým rozvodem 32V a proud před odpojením byl skoro 25A! Problém s připojením vodiče PEN muselo mít v onom objektu více bytů!

František Šohajda:
Citace: Václav Třetí  24.10.2023, 06:22

Při opravě elektrické trouby u kombinovaného plynoelektrick ého sporáku jsem se setkal s horkým přívodním kabelem a horkou připojovací kovo-gumovou hadicí. Po odpojení síťové šnůry jsem naměřil mezi PE v zásuvce a plynovým rozvodem 32V a proud před odpojením byl skoro 25A! Problém s připojením vodiče PEN muselo mít v onom objektu více bytů!

Ono to bývá většinou problém se dostat do bytů a jejich koupelen do stupačky.....
Do některých bytů nikoho nepustí!! Doma si montují co chtějí!
Většinou nepustí do bytu.

Tomáš Žabka:
Jak už naznačovali kolegové předemnou. Norma zakazuje použití potrubí jako vodiče. Nicméně je nutné potrubí připojit.

V okamžiku kdy mám více bytových jednotek a v každé vytvořím pospojování, tak mám dvě paralelní cesty.
Jedna je přes vodič PEN a vodič uzemnění (pokud je realizován) ve stoupačce kabelového vedení a druhá cesta je přes kovové potrubí, které je připojeno v každé jednotce.

Norma hovoří o tom, že v rozvodu musí být vodič, který je určen pro účel PE a doplňujícího pospojení. To že vodič má průřez např. 6mm2. a potrubí má průřez podstatně větší je jasné, proud není blbej, aby se trápil cestou po vodiči Cu 6mm2, když může jít cestou Cu potrubí s průřezem několikrát větším, nebo průřezem Fe, který může být násobně větší.

Tak jak kolega naznačil, platí fyzika a Ohmův zákon také, takže pokud měrný odpor mědi je 0,0178 Ohm*mm2/m a odpor oceli 0,1-0,15 Ohm*mm2/m je snadné si spočítat jaký bude odpor (proud) v závislosti na poměru průřezů.

Nevím přesně kolik má 1" trubka stěnu, ale pokud je to 2mm tak plocha ocely v trubce je 16^2*3,14-14^2*3,14 to je 188mm2 tedy 30x vize než 6mm2 a pokud je měrný odpor jen 10x vetší pak více proudu půjde vždy trubkou.

Václav Třetí:
Citace: František Šohajda  24.10.2023, 06:33

Ono to bývá většinou problém se dostat do bytů a jejich koupelen do stupačky.....
Do některých bytů nikoho nepustí!! Doma si montují co chtějí!
Většinou nepustí do bytu.

To jsem neřešil, protože jsem byl objednán na opravu trouby a nikoliv na hledání závad na přívodech PEN do asi 30 bytů. Navíc jsem na to neměl ani čas, problém jsem zjistil navečer. Majitelům bytu jsem doporučil to řešit přes správcovskou firmu a majitele objektu (SVJ). V bytě se mi povedlo udělat úpravu, abych eliminoval průtok proudu přes sporák a více jsem udělat nemohl - v bytě byla také závada v zapojení PEN-PE-pospojování a tu jsem odstranil. Celkově bych ten objekt nazval Dům hrůzy.

Milan Hudec:
Citace: Václav Třetí  24.10.2023, 06:10

Neznám všechny typy plynoměrů, může to být i u některých jinak, ale ty co znám, mají měřící systém  kovový, pouze vnější kryt je plast. Vnější pospojení trubek plní funkci vyrovnání potenciálu při demontáži plynoměru.

Ono je úplně jedno, zda je rozvod v bytě proveden dvojvodičově, nebo třívodičově, protože na přívodu k elměru a ve stoupačkách je rozvod stejně s PEN.

Pak bych ovšem trval na použití samostatného proudového chrániče pro sporák.

To jsem nezdůraznil, přijde mě to samozřejmé.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana