Musí mít osoba zodpovědná za EZ odbornou způsobilost?

<< < (5/5)

František Šohajda:
Ono jsou to u osoby odborně zodpovědné nejenom povinnosti ale i práva nařízení.....

Co jsem mluvil se známími, tak povinnosti chtějí ,   ale pak mu jeho nadřízený třeba /stavař, strojař/ přikáže udělte instalaci někde v kacelářích (velké kanceláře pro strojní firmu),   ale bez projektu a to ihned!! Nebo to pocítíš ! Firemními elektrikáři z údržby.
To je pak velký problém!! Když to známý nechtěl bez projektu dělat, byl potížista a pocítil to na platě !
To je potom problém, být osobou odborně způsobilou v takové firmě to dělat!

Miroš Jan:
Citace: František Šohajda  20.10.2023, 13:38

Ono jsou to u osoby odborně zodpovědné nejenom povinnosti ale i práva nařízení.....

Co jsem mluvil se známími, tak povinnosti chtějí ,    ale pak mu jeho nadřízený třeba /stavař, strojař/ přikáže udělte instalaci někde v kacelářích (velké kanceláře pro strojní firmu),    ale bez projektu a to ihned!! Nebo to pocítíš ! Firemními elektrikáři z údržby.
To je pak velký problém!! Když to známý nechtěl bez projektu dělat, byl potížista a pocítil to na platě !
To je potom problém, být osobou odborně způsobilou v takové firmě to dělat!

No pokud na to nemá ko....,  tak ať to nedělá. (dance)

Jan Bocek:
Citace: František Šohajda  20.10.2023, 13:38

Citace: Jan Bocek  20.10.2023, 11:21

Vím, že toto téma se zdánlivě elektrikářů nedotýká.

Dříve "hlavní elektrikář",   šef elektro, dnes odpovědná odborná osoba.
Pokladáme otázky, zdá musí/nemusí mít odbornou způsobilost.
Co si kdo představuje pod tou odbornou způsobilosti?
To, že má elektrotechnic ké vzdělání, má praxi, dokázal to zkouškou, že může být vedoucí elektrotechnik a dostal od statutáře pověření a plat, tím i kompetence aby hlídal vše aby nevznikl stav ohrožující bezpečnost,  

To jsou právě ty kompetence ve smlouvě ( pověřovací listině).
Samozřejmě je to i odvaze čelit hovadinám a ptát se " proč mám porušovat zákon".
Často jsem to zažil, ale jen do chvíle, "dejte mi to písemně".

Je to otázka vztahů a někdy i kompromisů.
V každé firmě i ve vedení jsou moudří a nemoudří.
( Ti co uplatňují sílu a moc místo ducha moudrosti...)
Každý si musí nastavit ty mantinely až kde zajde a kdy řekne dost, tudy cesta nevede.
Pokud je ten hlavní elektrikář pevný v kramflecích tak se nedá ovládat kde kým.

Ale to se hodně odkloňujeme od tématu.
A jak píše MJ, je to zcela dobrovolné.... .

Jan Bocek:
Citace: Honza Formánek  18.10.2023, 17:06

Ale v 190/2022 Sb.,   194/2022 Sb. ani v EN 50110 jsem nenašel nic, co by tohle tvrzení podporovalo.

V EN 50110-1( trošku ještě doplnění)

ale, ale, je tam přece uvedeno, že
pro každé elektrické zařízení MUSÍ být určená osoba odpovědná za elektrické zařízení.
A pro vyhodnocení této kvalifikace jsou uvedeny kritéria
a všech 5 kriterií svědčí o tom, že bude mít odbornou způsobilost.
( Vzdělání elektro, praxi a zkušenosti řídit i vyhoidnocovat rizika...)

To, že mnozí ještě dneska neznají a nemají "nějakou" normu pro Obsluhu a práci na elektrických zařízeních",  svědčí jen o jejich odbornosti. Než byla vydáná tato EN norma, tak byla normou živitelkou pro elektrikáře ČSN 34 3100. Tuto normu jsme u zaměstnavatele dostali po vyučení a to každý osobně i se svým jménem již v roce 1958. A platila do roku 2003. A tu normu jsme museli znát z paměti. A když se narodila V50/78, tak pro tu "odbornou "způsobilost " byl přece §8. Takže jaké novoty a jaké zděšení? Prostě již před 100 léty tam, kde byla elektroúdržba která pracovala na EZ, tak tam musel být vždy jeden s odbornou způsobilosti. A je jedno zdá to byl parťák, mistr nebo šéf podle velikosti dané elektro údržby.
Dneska to není v "nějaké normě",  kterou od roku 1990 nebere nikdo moc vážně, ale muselo to přijít do zákona. Když se udělovaly po 90 roce první koncese na práce na EZ, tak inspektoři tehdy chtěli 34 3100 vidět, že ji osobně máme +§8. Také stala pár desetikorun... . 

Proto tam, kde je elektroúdržba, musí být jedná pověřená osoba odborně způsobilá, která bude uvedena v Oprávnění pro firmu k této činnposti. Buď bude mít po starémz §8, anebo po novém vedoucí elektrotechnik .

Anebo firma objedná práci na elektrickém zařízení u externí firmy, která tyto náležitosti splňuje. A neználost zákona neomlouvá.

Píši to proto, že se objevují dokonce i "odborné" články o pobouření a nové byrokracií.
A hledání cesty jak z toho ven. Z 250 vede k pořádku v elektrice a k větší BOZP i bezpečnosti technického zařízení. Proto je elektrika většinou VTEZ....vyhraz ené proto, aby v pracovně právním procesu byla ošetřována odborně. Celé je to o bezpečnosti.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana