Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  HYBRIDNÍ zóna
| |-+  Oblast řešení teoretických úvah
| | |-+  Opravdu nás proudový chránič ochrání?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Opravdu nás proudový chránič ochrání?  (Přečteno 10311 krát)
Josef Nosek
RT - E2/A
*

« kdy: 05.04.2007, 10:38 »

Dnes po otevření denního tisku-Krkonošský deník, mě docela překvapil článek "Chránič nechrání"
Proudový chránič ABB typ/číslo modelu: serie F362,F364,F370,F372. Nemá požadované parametry a vlastnosti. Při jeho použití hrozí nebezpečí úrazu el. proudem, protože nechrání. Výrobek byl zařazen do seznamu nebezpečných produktů RAPEX. Na obrázku v novinách je chránič 40A  0,03A.
Vyrobeno v Německu.

* smejd_dne_chranic_nechrani.jpg (31.84 KB, 264x889 - prohlédnuto 732 krát.)
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Kamil Novák
OSVČ
*

« Odpověď #1 kdy: 05.04.2007, 10:55 »

Bližší info k předešlému příspěvku zde : http://ezpublish.spotrebitel.cz/article/view/10247 pod pořadovým číslem 100188/07.

Smutné na tom je to, že ani takový koncern, jakým ABB jistě je, asi nemá funkční výstupní kontrolu, když údajně vyráběl tyto vadné RCD celých 28 měsíců !   palec Fackovaci blboune to cumim baterky
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradeck ý, Pardubický a Liberecký kraj
Štefan Beláň
Karlovy Vary
*

Chránič je chránič!

« Odpověď #2 kdy: 05.04.2007, 10:55 »

To je zajímavá a hlavně překvapující informace!  baterky

Mám na stole dva nové chrániče ABB F364, které jsem nechal vyměnit v mobilní buňce. Byly instalované v buňce na stropě "vzhůru nohama" a tak jsem nefunkčnost přisuzoval nevhodné montáži. Nově osazené chrániče Moeller místo těch původních ABB fungují OK.

PS: Podle odkazu uvedeném panem Novákem, se opravdu jedná o označení vadné série M.  Šok

Chránič chrání - jistič jistí.
Petr Doležal
*

emeritní projektant z Brna (prostě důchodce)

« Odpověď #3 kdy: 05.04.2007, 11:02 »

Ze zmíněného Rapexu:
"....Proudové chrániče slouží jako ochrana proti napětí nebo přepětí...."
To jsem nevěděl. Jsem v rozpacích

Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení
Štefan Beláň
Karlovy Vary
*

Chránič je chránič!

« Odpověď #4 kdy: 05.04.2007, 17:55 »

Ze zmíněného Rapexu:
"....Proudové chrániče slouží jako ochrana proti napětí nebo přepětí...."
To jsem nevěděl. Jsem v rozpacích

Po drobné úpravě by to mohlo být takto:

"...Proudové chrániče slouží jako ochrana proti dotykovému napětí nebo přepětí..."  Mrknutí Smích

PS: Jsou to jen písálkové!  placu

Miroš Jan
OSVČ - živnostník
*

telefon +420 604791991

« Odpověď #5 kdy: 05.04.2007, 21:33 »

Pánové nedivte se, novináři jsou taky lidi, žádní odborníci. Proč by se zajímaly co to je proudový chránič, a jak funguje.  palec

elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
Jiří Schwarz
*

« Odpověď #6 kdy: 06.04.2007, 07:49 »

Pravidelně v Domažlickém deníku (předpokládám, že v jiných mutacích to bude stejné) vychází upozornění na nebezpečné výrobky. Naprostá většina jich pochází z Číny.
Je dobře, když na to upozorní, ale titulek "zabíjí a působí požáry" u univerzální nabíječky na mobil mě připadá jako zpráva z bulváru!
Beru, že transformátory v některých podobných zařízeních jsou z našeho pohledu naprosto šíleně udělané, mohou způsobit požár, mohou se prorazit a na konektor s malým napětím se může dostat nebezpečné napětí, ale podle titulku by si člověk mohl myslet, že je již prokázáno X něštěstí způsobených podobným přístroje.

Prostě novináři...

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates
*

Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.

« Odpověď #7 kdy: 06.04.2007, 09:06 »

O tom, zda se spoléhat na mechanický přístroj jsme kdysi již polemiku vedli. Je velmi podobná diskuzi, která se vede o tom, zda je nebezpečnější cesta autobusem nebo vlakem.

Pokud víte i různé automobilky časti vyzývají majitele vozidel k výmněně některých částí. Statistickým pohledem bych tuto diskuzi uzavřel. ABB je renomovaný dodavatel stejně jako desítky dalších značek na našem trhu ...

Ať si již kdo normy vykládá jakkoliv, pro mě zůstává ochrana proudovým chráničem vždy doplňková.

Elektrika NENÍ časopis!
Rozmahel Vladimír
OSVČ
*

« Odpověď #8 kdy: 06.04.2007, 09:23 »

Od r.1991 jsem při revizích měřil spousty chráničů, za tu dobu jsem narazil na 2 vadné chrániče, byly to centrální chrániče v bytovkách.
Poruchu nelze vyloučit ani u jističe.

Štefan Beláň
Karlovy Vary
*

Chránič je chránič!

« Odpověď #9 kdy: 06.04.2007, 23:40 »

Ať si již kdo normy vykládá jakkoliv, pro mě zůstává ochrana proudovým chráničem vždy doplňková.

Tak takový závěr bych čekal od naprostého laika a ne od odborníka.  Fackovaci

Co může být spolehlivějšíh o v ochraně před nebezpečným dotykem, než zařízení které si mohu ověřit?
Pojistky? Jistič?

Chránič je v tomto směru naprosto jedinečný přístroj pro základní ochranu neživých částí, který je možné použít i jako ochranu doplňkovou,  a to dokonce i jako doplňkovou ochranu živých částí! Palec vzhůru

Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates
*

Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.

« Odpověď #10 kdy: 07.04.2007, 09:01 »

To: Štefan Beláň
Ano ,  máš pravdu špatně jsem se vyjádřil.

Často u kutilů slýchávám:
Nemůže se nic stát! Mám proudový chránič!

Touto větou často omlouvají různé zvěrstva v instalaci. Vždy odvětím, že chránič je pouze stroj a je potřeba splnit ještě další podmínky aby fungoval správně. Proto považuji proudový chránič (sice jako základní část) elektroinstala ce ale předchází mu mnoho dalších důležitých kroků.

Elektrika NENÍ časopis!
Milan Karvánek
ČESKÝ ELEKTRIKÁŘ
*

RT E2A

« Odpověď #11 kdy: 09.04.2007, 21:04 »

To, že některému z výrobců "uteče" vadná série jakéhokoli elektrického přístroje je vždy velice špatné. Nicméně slepá důvěra některých nadšenců v zázračné vlastnosti proudových chráničů je ještě horší.

Když se řekne A musí se říct i B, takže je vždy třeba zdůrazňovat, že pouhé instalování proudového chrániče do obvodu, bez splnění dalších nutných podmínek stanovených ČSN není ochrana žádná.
I správně instalovaný chránič je nutno před použitím vyzkoušet, min. testovacím tlačítkem, ale lépe změřit měřícím přístrojem v rámci výchozí revize. Kdyby byly všechny chrániče "vadné série" po instalaci revidovány a měřeny, žádné nebezpečí by uživatelům nehrozilo, protože na vadný chránič musí každý RT přijít.

Rozmahel Vladimír
OSVČ
*

« Odpověď #12 kdy: 10.04.2007, 09:27 »

Celý tento příběh je podivný, předpokládal bych, že každý přístroj typu proudový chránič, je kusově zkoušen na výrobní lince před expedicí. Takový stav by vysvětlila pouze hrubá nedbalost nebo nekalý úmysl.

Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.023 sekund, 21 dotazů.