Proč svítí doutnavka i na N vodiči?

<< < (11/12) > >>

Milan Hudec:
Citace: Jan Franěk  24.09.2023, 12:27

No, trochu mi to připomíná základ pro AFFD  (drinks) (dance)

Honzo, kam se hrabou výrobci AFDD na tuto diskuzi.
Zatímco jim to funguje a to ještě blbě jen za, nám to odhaluje jiskření i před přístrojem, doslova na to jdou z blbý strany (dance)

Jiří Kantner:
Citace: Milan Hudec  24.09.2023, 09:50

Jev padání ustal v okamžiku, kdy jsem "na krev" cukl šroubky na PEN můstku.
Moje teorie:
Obyčejné můstky nejsou úplně vhodné pro Al.
Při běžném dotažení nejsou imunní proti "jiskřeni" při zkratu.
Čím byl chránič zapojen dále od tohoto zdroje vlny, tím méně padal.
Prosím vědecky zdatné kolegy o oponenturu.

Pokud se jedná o letitou instalaci Al vodičů, je vysvětlení na základě postupné deformace tečením hliníku a asi i vytvořením povrchové vrstvy Al2O3 na většině plochy spoje kde jsou jen malé plošky kterými může protékat proud. Tyhle plosky nestačí přenést zkratový proud a dojde tam k jiskření.
Běžné dotažení by možná stačilo, kdyby byl Al vodič oškrábaný nožem a spoj chráněn kontaktní pastou, vazelínou. Ale po těch letech bych zázraky nečekal. Kdzž je někde hliník, je to s největší pravděpodobnos tí starší než 30 let.

O jaký typ můstku přesně šlo?

Milan Hudec:
Běžný typ můstku, (dírky v řadě, shora šroubky, výrobce neuveden).
V podstatě příbal veškerých plastáků.
Pro Al určitě špatně (Elcon pro toto vyrábí mám pocit niklované).
Tyto obyčejné můstky jsou při rekonstrukcích paneláků ovšem běžně používány, asi tomu RT nevěnují moc pozornosti, běžné provozní stavy se na nich neprojevují, s ohledem na jejich počet bychom měli desítky požárů bytů každý den.

Jiří Kantner:
Citace: Milan Hudec  25.09.2023, 09:43

Běžný typ můstku, (dírky v řadě, shora šroubky, výrobce neuveden).
V podstatě příbal veškerých plastáků.
Pro Al určitě špatně (Elcon pro toto vyrábí mám pocit niklované).
Tyto obyčejné můstky jsou při rekonstrukcích paneláků ovšem běžně používány, asi tomu RT nevěnují moc pozornosti, běžné provozní stavy se na nich neprojevují, s ohledem na jejich počet bychom měli desítky požárů bytů každý den.

Tohle je s prominutím nejblbější možný způsob na propojení vodičů PE a N případně rozbočení PEN v rozvaděči. Začíná to zpravidla šizeným materiálem kdy mosaz má víc zinku než by bylo zdrávo, obří  díry pro 35mm2  málokdy najdou využití ale báječně šetří materiál. Šroub otřepem po válcování závitu  při opětovném utažení dokáže zdevastovat vodiče o průřezu 1,5mm2 a naopak silné vodiče 4mm2 a více se musí pečlivě dotahnout po každé manipulaci s těmito vodiči, protože dojde k vymačkání důlku ve vodiči a snižení přítlaku, v mezním případě i k uvolnění spoje.
To, co bylo blbě u svorek typu "čokoláda" bez plíšku, se  nyní masově montuje do většiny domovních rozvaděčů na nejkritičtější místo - rodědelé PEN na PE a N.
Uznávám, že dřívější často vídané "znásilnění" starého porcelánového můstku 25A na průřez 10mm2 není košer ale poskytlo to podstatně kvalitnější a trvanlivější spoj.
Pro Al vodiče je to naprosto nevhodný produkt.

Milan Hudec:
Bohužel ono moc svorkovnic na dejme tomu 1xAl 6/10, 4xAl 4 a 5xAl 1,5/2,5 není.
Osobně používám Hlaky (to většinou znamená dost zabraného místa na Dince),   nebo instalovat din pomocnou (v mnoha případech jsou vodiče krátké).
Před Hlaky jsem to řešil dvěma můstky paralelně, vodič se protáhl přes dva otvory, ovšem jak uvádíte, dnešní můstky jsou katastrofa, např.to co vidím v EM pilířích jistého výrobce je fakt ostuda, pilíř za desítku a v něm pidisvorkovnič ka za dvacet korun, pilíř navíc chlupatí a chytá mech a výrobce místo toho aby poslal štětku na to odepíše, že si mohu od něho koupit barel barvy a natřít asi všechny jeho krásy v širém okolí.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana