Proč svítí doutnavka i na N vodiči?
Jiří Schwarz:
Citace: Václav Třetí 22.09.2023, 12:39
... ale je třeba zvážit délku vlny při 50 Hz, ta je 6000km. ...
Pak jde o to jak je co citlivé na nějakou kratší špičku, nebo špičku s rychlým náběhem.
Např. špička SEMP 8/20 mikrosekund je už trochu jinde proti 50Hz
Jiří Kantner:
Citace: Václav Třetí 22.09.2023, 12:39
Telegrafní rovnice a stojaté vlnění jistě fungují, ale je třeba zvážit délku vlny při 50 Hz, ta je 6000km. Já bych více uvažoval problém magnetického pole. To by také odpovídalo té reakci na pistolovou pájku a zvonkový transformátor. Zvonkové transformátory jsou zkratuvzdorné, jejich jádro se chová částečně jako tlumivka, má tedy poměrně velký rozptyl. Též kolem smyčky pistolové pájky je dostatečně silné mag. pole, vždyť se s ní dá velice dobře demagnetovat předměty, např. nářadí. Zkratová spoušť jističe je tvořena cívkou s otevřeným jádrem, takže při zkratu procházející proud také vytvoří krátký silný magnetický ráz šířící se do okolí.
No těch 50Hz je ustálený stav ale ostré hrany při spínání a rozpopjování mají strmý nárůst čela a tím pádem spektrum takového impulsu může překvapit.
ale přesně z těchto důvodů jsem nechtel vliv vyšších harmonických kvantifikovat, za mě je to také teoretická spekulace a nemám sílu a čas zkoušet něco počítat. Ten vliv okolního magnetického pole může být také zajímavý - i když v chrnániči je diferenciální trafo na toroidním jádru a to je do značné míry odolné proti naindukování zvenčí. Chtělo by to někoho, kdo si rád hraje s paměťovým osciloskopem, aby se pokusil zjistit víc.
Milan Hudec:
Jev padání ustal v okamžiku, kdy jsem "na krev" cukl šroubky na PEN můstku.
Moje teorie:
Obyčejné můstky nejsou úplně vhodné pro Al.
Při běžném dotažení nejsou imunní proti "jiskřeni" při zkratu.
Čím byl chránič zapojen dále od tohoto zdroje vlny, tím méně padal.
Prosím vědecky zdatné kolegy o oponenturu.
Juraj Rojko:
Hned na začátku mě něco napadlo, ale zdálo se mi to příliš divoké. Po tom co jste teď napsal to trochu smysl dává, ale sám tomu moc nevěřím. Zkrat a přechodový odpor způsobí napěťovou špičku na N a dlouhý kabel na výstupu tvoří kondenzátor mezi N a PE. Jeho kapacita je sice poměrně malá, ale vzhledem k strmému náběhu a tedy i přítomnosti vysokých frekvencí to možná stačí. Nevím jak do toho zahrnout vliv delšího přívodu ke chrániči, ktery jev potlačil. Indukčnost bude příliš malá na to, aby filtrovala VF. Spíš bych sázel na náhodu.
Jan Franěk:
No, trochu mi to připomíná základ pro AFFD (drinks) (dance)
Myšleno samozřejmě v nadsázce.
S napětím očekávám další informace a teorie (drinks)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana