Dáte přednost jihokorejskému COMMAXu před lokálními výrobci domovní komunikace?
Václav Třetí:
Jak to má fungovat montážníkům, když sám autor návodu (možná jen překladatel) tomu moc nerozumí. Systém je 4 + n, ale v závěrečné tabulce se píše, že společné vodiče jsou 3!
Schemata s diodami (varianta A a B) jsou elektricky totožná, zda je dioda umístěna v DT v bytě nebo v tlačítkovém tablu je jedno, důležitá je polarita. Ta je nakreslena stejně a správně. Použití diod váš problém s největší pravděpodobnos tí nevyřeší. Nevím, jakou funkci má přidaná dioda zastávat, chtělo by to úplné vnitřní schema zapojení celého jednoho přístroje. Zajímavé je, že v některých schematech je použit zdroj pouze jednoduchý12V=, v jiných je zdroj i se střídavým výstupem a se svorkami C+ a X, na kterých by měl být na obou kladný potenciál. Proč jsou některé části systému oddělené připojením na jiné svorky a co je mezi nimi za rozdíl? Na střídavý výstup je zapojen pouze elektromagnet zámku, což je výhodnější než jeho napájení DC. Elektromagnet má menší spotřebu (méně se hřeje) a jeho provoz je lépe slyšet, protože bručí, na DC pouze krátce klepne.
Miloslav Stehno:
Je to bohužel tak...
3 společné bych chápal tak, že audio 1, audio 2 a GND jsou vydrátovány paralelně do všech přístrojů, a ten vyzváněcí je z adresného tlačítka tabla... můj obor je ale vn, trochu bylo nn, MN / audio jen okrajově.
Funkci diody bych chápal jako člen zamezující zvonění tabla "na celou ulici" když mačkám zvonekbu byt. dveří a tím pádem zvýšení hlasitosti tel. přístroje. Když su u tabla, tak OK chci védět/slyšet že to v bytě zvoní - tablo vydá zvuk. Ale když zvoním u dveří bytu, tak to nemusí slyšet celá ulic.
Druhý zdroj 12 VDC je použit pro ten el. magnet, navíc máme u domovních dveří otrvírání přes čipovou čtečku která po aktivaci magnetu / spíš mi to přijde jako nějaký servopohon, pípne.
Diodu nemám, takže jsem odpojil jeden vodič ze svorky 4 - ten od tabla a telefon od byt. dveří zvoní stále stejně tiše. Nevím zda-li by se situace nezměnila, pokud by diody meměli nainstalovány všichni ve vchodě... nebo mě napadá, se souhlasem SVJ na chvíli odpojit (pokud lze snadno) repro v tablu a zkusit si zazvonit u bytu...
Je to strašná duchařina :( .
Jinak to vidím na přídavné/paralelní repro 13 Ohm přes ten spíbač vyvěšeného sluchátka, případně bzučák 6-12 VDC přímo na svorku 4.
Pošlete mi do soukromé zprávy adresu a co máte rád na zahřátí, určitě váš čas odměním/e spolu s SVJ.
Václav Třetí:
Citace: Miloslav Stehno 28.09.2025, 10:06
Je to bohužel tak...
3 společné bych chápal tak, že audio 1, audio 2 a GND jsou vydrátovány paralelně do všech přístrojů, a ten vyzváněcí je z adresného tlačítka tabla.
Čtvrtý společný vodič je pro tlačítko odemykání dveří. Ten je také paralelně spojen na všechny DT.
V některých případech se vede ještě společně na všechny přístroje pátý vodič, který zajišťuje napájení tlačítka pro odemykání zámku. Pak se zruší propojka mezi svorkami 3 a S1(5). Takových typů přístrojů, které umožňují oddělení přívodu k tlačítku otvírání je minimum, ale má to svoje opodstatnění. U velkých objektů je to výhodné k oddělení většího proudu pro elektromagnet a možnosti použít samostatné silnější vodiče. Zamezuje to nežádoucím vlivům na hovorový obvod v podobě brumu a napěťových špiček.
Paradoxem je, že případné použití diod v obvodu tlačítek tabla, by mělo způsobit nepatrně slabší vyzvánění od tabla, nikoliv od bytů.
V zapojení musí být chyba, nejspíš něco přehozeného, připojeného jinam nebo zkratovaného. To chce dohledat. Zkuste zjistit, jak se domofony a zvonění chovají ve zbylých vchodech. A ještě mě napadá otázka, zda to ve vašem domě (vchodu) dělají DT ve všech bytech.
Miloslav Stehno:
DObrý den.
Třetí vchod není zprovozněn, čeká se na posledního majitele, který je dlouhodobě pryč a nebylo tedy u něj ještě možné vyměnit DT.
V prvním vchodě i druhém (můj) se systém chová stejně - všem se kterými jsem mluvil (slabé vyzvánění v bytě a celkem slyšitelné a zbytečné vyzvánění "do ulice" tablem).
Propojku 3-S1 (5) mám (a snad také ostatní) demontovanou, otevírání je oddělený obvod / má své napájení 12 VDC (červený a modrý (myslím JYSTY) vodič).
U sebe jsem si to již vyřešil:
- uvnitř DT odpojil vodič od svorky 4 (vyřadil zvonění repráčkem)
- pořídil 9 VDC piezo bzučák (9 V a ne 12 protože se na svorkách při zvonění objeví stěží 5 a stěží 9 VDC)
- krásně se vešel dovnitř přístroje, na oboustranou pěnovou "izolepu"
- pájení opravdu nemusím, tak jsem přistroj u svorek vrtnul 3mm vrtáčkem, vodiče od bzučáku vyvedl ven ke svorkám a zapojil na 4 a 3. Případné odpojení je otázkou minuty - to kdyby se našla chyba a telefony začaly konečně zvonit 12 VDC. Akorát by mě čekalo připájení ucvaklého vnitřního vodiče ke svorce 4. No mám jeden telefon navíc v origo stavu.
Teď je na tahu výbor SVJ a zhotovitel.
Pokud někdo nalezne chybu, dám vědět jakou. M.S.
Václav Třetí:
Jak jsem pochopil, ve vašich objektech jste vyměňovali nějaký starší systém DT za nový Commax. Dělalo se to celé i s výměnou kabeláže, nebo se staré rozvody použily na zapojení nových přístrojů?
Setkal jsem se s případem, kdy po výměně nových přístrojů na staré vedení se propsaly chyby způsobené různými kutilskými nebo rádoby profesionálním i zásahy do starého systému právě při opravách a výměnách přístrojů.
Řešení zprovoznění domofonů a zvonků dalo extrémně velkou námahu, kabeláž se musela celá jednotlivě po vodičích zkontrolovat, přezapojovat. Dnes by se problém řešil jinak, jsou jiné možnosti materiálové a používají se modernější digitální systémy, toto je příběh starý, odehrál se zhruba kol. r. 2000.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana