Dáte přednost jihokorejskému COMMAXu před lokálními výrobci domovní komunikace?
Václav Třetí:
Pokračování příspěvku #19:
P.S. Pokud měříte na svorkách přístroje digitálním multimetrem, který mívá obvykle vnitřní odpor 10MOhmů, tak naměříte různá zbytková napětí kapacitním nebo odporovým přenosem z dlouhých vedení, zejména ve velkém domě, kde je 24 bytů, takže tomu asi není třeba věnovat pozornost. Nejlepší by bylo použít měřící přístroj ručkový, který má větší vlastní spotřebu a tato fantomová napětí neukazuje.
P.P.S. Když jsme u toho měření napětí na svorkách 3 a 4. Nevím v jakém patře máte byt vy, nebylo by na škodu poměřit napětí v nějakém bytě, který je blízko k tablu a síťovému zdroji, takže se nebudou tolik uplatňovat odpory vedení do vyšších pater slabými vodiči z kabeů SYKFY nebo UTP, které jsem viděl na foto připojeného přístroje. Zajímavé by bylo měření také v nejvyšším patře, Porovnání těchto měření by možná pomohlo najít řešení.
Miloslav Stehno:
Rozuzlení/závěr je, si myslím blízko, blizoučko... Další měření ani pokusy s náhradním telefonem asi nejsou třeba, dle mého je chyba v zapojení, jelikož:
V létě, kdy jsme ještě měli v bytě ve 3. patře otevřená okna jsme velmi často slýchavali vyzváněcí zvuk telefonu. Nevěnoval jsem tomu pozornost, ale po dnešku už vím. Shodou okolností šel soused domů a že si zazvoní u bytu, jelikož si nevzal klíče. Byl jsem ještě chvili dole u tabla - vrtal (* viz dále) jsem se ve svém bytovém telefonu, tak jsem chtěl ověřit, že jsem si vše povracel do původního stavu - ano vše mi funguje, dole - jako u domovních dveří i nahoře u bytu.
Jakmile si soused zazvonil u dveří bytu, tak se dole z repra tabla ozval onen (celkem hlasitý) zvuk, který jsme slýchali oknem u nás v bytě ve 3. patře...
Tzn. když mačknu zvonek u bytu, tak vyzvání telefon v bytě napětím 4,6 VDC, zbytek do 12 VDC laicky/bastlířsky řečeno "sežere" reprák tabla.
Tuto diskuzi si čte i elektrikář, který nám telefony měnil (naschvál jsem mu poslal odkaz), uvidíme jak dál.
Já do rozvodů zasahovat/ kontrolovat je nemíním, pouze jsem si upravoval náhradní (totožný) telefon a zapojoval ho (identicky) do rozvodu místo originálního telefonu.
Spát mi nedá otázka, proč máme na svorku 1 (mikrofon) připojeny 2 vodiče. (*) Když odpojím jeden, nebo druhý tak ale telefon tlačítkem od bytu nezvoní...
______________ ______________ ___________
Jinak tedy bydlím ve 3. patře z 5, takže "uprostřed" a i z toho důvodu je u nás na patře rozvodnička na tel. kabely... Zdroj(e) je(jsou) ale dole v ER cca 5 metrů od tabla.
ijukěD. M. Stehno.
Václav Třetí:
No uvidíme, alespoň tedy doufám.
On to může být i přehozený vodič podobného nebo stejného značení a chování systému je pak nevyzpytatelné . Problémy nastanou také, když si někdo usmyslí, že chce jiný přístroj, než má namontovaný celý dům. Takový experiment mnohdy zruší funkci telefonů i zvonků v celém domě nebo na celé některé stoupačce. Lze kombinovat i přístroje různých výrobců, ale musí to dělat někdo, kdo má široké znalosti. Musí se vybrat přístroje, které jsou svojí konstrukcí a vybavením principielně shodné a znát zapojení - označení svorek. Já osobně mám za léta činnosti vytvořené tabulky označení svorkovnic více jak 30 značek a typů DT systému 4+n. Přesto nelze zkombinovat cokoliv, bývá problém s vyzváněcími obvody a s citlivostí (zesílením) hovorových obvodů.
Zřejmě bude třeba zkontrolovat celý systém detailně. Ono to musí fungovat, jen je třeba pečlivost a pořádek v zapojení, dodržovat nějaký systém a nepospíchat.
Dejte vědět, jak to dopadlo, třeba i po čase, každá informace je cenná, chyby se opakují ...
Miloslav Stehno:
I já a sousedi doufáme (drinks) .
Ještě ověřím 1. a 3. vchod (separátní systém s vlastním zdrojem/tablem), zda-li se chová stejně (špatně) = že "zvoní" tablo při zvonění u bytových dveřích a tím "končím".
přehozený vodič podobného nebo stejného značení - ano, může být, také mě napadlo
jiný přístroj, než má namontovaný celý dům - toto by se stát nemělo, kompletní výměnu i zapojení prováděl dodavatel a všichni máme stejné přístroje. 100 % to říct nemohu, ale na 99% ano
Zřejmě bude třeba zkontrolovat celý systém detailně - ano, přikláním se k tomu, ale musí vyjasnit výbor SVJ s dodavatelem. Toto je nad mé možnosti, navíc nemám ani náznak schématu zapojení, které by sice mělo být jednioduché, ale viz např. ty 2 vodiče na svorce 1. 2 vodiče na svorce 4 jsou prý paraleně zapojená tlačíta zvonku: u bytu a na tablu.
Vědět určitě dám, jen nevím kdy, jelikož další kroky nemohu ovlivnit.
Za váš čas vám d3kuji, i za Vaši odvahu se zde bavit s laikem/bastlířem (poklona) , který tu a tam něco - především na malém napětí zbastlí.
Miloslav Stehno:
A nedá mi to a nedá... se v tom dále šťourat.
https://www.azbox.cz/files/prod_files/1618163244_dr-num_manual_cz.pdf#Page=7
Takže až bude, tak další test s diodou (nainstalovanou ve správném směru).
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana