Dáte přednost jihokorejskému COMMAXu před lokálními výrobci domovní komunikace?
Miloslav Stehno:
Tak zatím neúspěch... :(
- koupil jsem druhý (stejný) telefon na pokusy
- koupil jsem tento repráček: https://www.reproobchod.cz/visaton-k-28-wp-50-ohm/ (naměřil jsem mu 43 Ohm)
- odpojil telefon od telefonního rozvodu
- uvnitř telefonu jsem odpájel vodič ze svorky 4 a zajistil aby se ničeho vodivého nedotýkal
- na svorku 4 přiletoval + repráčku
- - repráčku přiletoval na svorku 3
Ověřil jsem studeňáky na stále nepřipojeném telefonu k telefonnímu rozvodu:
- svorka 4 oproti 3 (přes nové repro) 43 Ohm
- ze svorky 3 je "0 Ohm propojení" na 2 piny patice konektoru (není znázorněna) ze kterého dále vedou 4 vodiče do sluchátka (repro, mikrofón, 2 x zem). Konektor s vodiči co vedou dále do sluchátka jsem z patice při měření odpojil.
Repráček nevydal po připojení k tel rozvodu ani hlásku, ani náznak zvonění.
Zádrhel bude asi v tom, že v manuálu znázorněný vodič ze svorky 4 (nyní odpojený) nevede ke spínači vyvěšeného sluchátka napřímo. Naměřil jsem (konec odpojeného vodiče oproti prostřednímu pinu spínače) 6 MOhm = bude tam nějaká elektronika. Přepínač vyvěšeného sluchátka ma 2 přepínací kontakty, využit je jen jeden, kdy na prostředním pinu je těch 6 MOhm a ty dle polohy sluchátka naměřím na jednom nebo druhém krajním pinu daného přepínacího kontaktu.
Počítám, že další rada bude připojit nový repráček za kontakt vyvěšeného sluchátka, na pin kde je naměřeno 6MOhm při nevyvěšeném sluchátku... to ale půjde velmi obtížně, jelikož spojení k neznázorněnému konektoru (spro luchátko/mikrofon) je na plošňáku. Leda se píchnout přímo na pin přepínače...
Nebo...?
Stále mi vrtá hlavou, proč telefon zvoní o dost víc (dostatečně hlasitě) od domovních dveří než od bytových (nedostatečně hlasitě).
Víc a víc sousedů (také by chtěli hlasitost zvonění zvýšit) se mě ptá, jak jsem s pokusy daleko - slíbil jsem že se o něco pokusím, ale nyní jsem na půl v koncích...
Václav Třetí:
Podle počtu součástek na DPS je možné, že každý přístroj obsahuje vlastní multivibrátor (generátor návěstního tónu), nikoliv jeden centrální, jako mají mnozí jiní výrobci, např. TESLA Stropkov. Potom bude na svorkách 3 a 4 napájecí napětí 12V= (3=-, 4=+). Zkuste to multimetrem a uvidíme. Podle schematu celkového zapojení systému v manuálu by to tak mohlo být. Pak by se dal použít mezi tyto svorky jakýkoliv zvonek na stejnosměrný proud. Pokud jsou byty vybaveny plynem, neměl by to být klasický zvonek s jiskřištěm, kvůli nebezpečí iniciace výbuchu. Vhodný by byl nějaký elektronický typ pískátka, bzučák používaný ve starších typech telefonů ze Stropkova je střídavý na 50Hz.
Miloslav Stehno:
O0
Tak že by ten symbol za svorkou 4 (nemyslím 2 sinusovky) nebyl symbol vyvěšeného sluchátka ale "jiskříště" ?
Výsledek měření s připojeným původním/nemodifikovaným telefonem a nevyvěšeným sluchátkem = telefon při zmačknutí tlačítka zvoní:
- při zvonění od bytových dveří na svorkách 3-4: 4,6 VDC; neměřitelná (velká) hodnota AC
- při zvonění od domovních dveří: 8,6 VDC; neměřitelná (velká) hodnota AC
- při NEzvonění (položené sluchátko) je na stejných svorkách neustále cca 0,5 VDC, po zvednutí sluchátka je v něm lehký šum.
Takže počítám, že slabé vyzvánění je primárně způsobeno malým napětím, to by mělo být při zvonění 12 VDC. Ve vchodě je 25 bytů a máme v rozvaděči 2 nastavitelné (10,8-13,8 VDC) zdroje Meen Well max 24 W každý, počítám že jsou zapojené paralelně.
Úbytek může být způsoben na kabelech (jsou použity různé druhy UTP) nebo špatným zapojením, se kterým jak jsem psal "nemám co do činění" - prováděl zde pan elektrikář s jeho pomocníky.
Zapojení do telefonu vypadá tak, jak vypadá... proč jsou na svorkách 1 a 4 2 vodiče netuším, elektrikáře jsem žádal o kompletní zapojení, bez odezvy.
Nevím zda-li řešit příčinu malého napětí, nebo pořídit nějaký ten dodatečný 8 (6-12) VDC bzučák a připojit ho mezi 4 a 3 (uvnitř 4 odpojit).
Raději bych tu příčinu (spokojení by byli všichni sousedé jedním "vrzem"), ale pokud je zapojení v pořádku a úbytku se nezbavíme, pak leda ten bzučák (rád bych ho tak jako dodatečný reprák nainstaloval do přístroje)...
Zkusit od telefonu něco odpojit (nechat jen 3 a jeden vodič na 4) se asi s úspěchem nesetká, jelikož je v systému telefonu povícero, že?
Miloslav Stehno:
Ještě jsem telefon rozdělal, přídavný 50 Ohm reprák odpájel - pokusy přežil, odpojený vodič ke svorce 4 znovu připájel.
Přídavné repro jsem zapojil paralelně k tomu 13 Ohm ve sluchátku, je jasný, že "proud teče cestou nejmenšího odporu", takže k tomu 13 Ohm jen tak trochu cvrliká. Pokud ale sluchátko odpojím, tak bzučí pěkně.
Takže mě napadlo ještě jedno řešení - pořídit https://www.reproobchod.cz/visaton-k-50-fl-16-ohm/ a napájet ho paralelně k repro sluchátkovému. Problém bude, že při hovoru bude "rušit okolí".
Kdybych sehnal mikropájku, tak bych se ho pokusil připojit přes nevyužitý přepínací kontakt vyvěšeného sluchátka, aby při hovoru byl potichu...
M. Stehno.
Václav Třetí:
¨Přístroje Commax detailně neznám, princip je ovšem stejný u všech přístrojů systému 4+n a liší se pouze v detailech, což jsou např. rozdilné způsoby vyzvánění.
Nejstarší bývaly přístroje Siemens a Elektrotechna (bakelitové), které se již montovaly za I. republiky na začátku 30. let. Ty používaly bzučák s jiskřištěm, protože napájení bylo bateriové. V 50. létech už se používaly sítové zdroje s usměrňovači, takže se začal používat bzučák 50 Hz, přesto provedení s jiskřištěm vydrželo až do začátku prvních plastových (hranatých) DT do začátků 70. let (přístroje DDZ). Elektronické vyzvánění přišlo u systému DT 85 jako novinka v polovině 80. let. Vyzvánění u toho vašeho Commaxu je tedy stejnosměrným napájením a každý přístroj obsahuje elektroniku, která vytváří vyzváněcí signál - tedy moderní elektronická náhrada bzučáku s jiskřištěm.
K vašemu problému: dva zdroje nejsou zřejmě kvůli potřebnému proudu, to by se dal použít jeden silnější, Meanwell má i provedení třeba 10A. Podle mě bude oddělen obvod odemykání dveří na samostatný zdroj, aby se nedostávaly napětové špičky z elektromagnetu do hovorových obvodů. Dále mě napadá, že by slabé vyzvánění od bytových dveří mohlo být udělané úmyslně, aby se poznalo, odkud se zvoní. V některých bytech bývaly použity dvě signalizace, zvonek od bytových dveří v rozvaděči a bzučák v domofonu od domovních dveří. V obvodu by mohl být někde vložen resistor, podle dokumentace asi v tlačítkovém tablu. Tím je zajištěno snížení hlasitosti. Při zvednutém sluchátku slyšíte šum hovorového obvodu, to je v pořádku, pokud by někdo v dané chvíli u domovních dveří mluvil, tak by jste ho slyšel. Pouze u digitálních domofonů se hovorový obvod aktivuje adresně pouze do vyzvoněného přístroje. U systému 4+n je zdvihnuté sluchátko aktivní okamžitě, v obou směrech (a do všech bytů, kde je zvednuté), čili by mělo být slyšet i vás z bytu ven.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana