Co víš o synchronním motoru?

(1/3) > >>

Věčný student:
SOUE: Co víš o synchronním motoru (1971)
    Tato poznámka nás zavede zpět do doby, kdy nebyly k dispozici učebnice, diktafony a internet byl sci-fi. Připomíná nám, jakým způsobem byly technické informace sdíleny a učeny. Popisuje rozdíl mezi synchronními a asynchronními stroji a zdůrazňuje důležitost synchronního generátoru, tj. alternátoru, při výrobě elektrické energie. Zmiňuje také ekonomický význam a výstavbu elektráren, včetně těch vodních. Celý text nám připomíná, jakým způsobem se technické znalosti šířily a uchovávaly v minulosti, a jaké byly doby, kdy bylo nutné spoléhat na tradiční metody vzdělávání a záznamů.

Související ...
    ... článek k tomuto diskusnímu vláknu zde!

Jak byste reagovali na tuto související otázku vy?
   Co víš o synchronním motoru?

Jan Yossarian:
Asi bych našel nějaké zápisky ze strojírenství, taky to byl jen diktát a pěkně nudný. Vůbec jsem nerozuměl proč nás to na SOUE učí. Navíc ten učitel mluvil monotóním hlasem, mistr uspávač hadů a nakonec koukal jen na tabuli a i s tou si povídal. Co jsem nezapsal, neobkreslil z tabule jsem neměl. Tak ty sešity mám ale opisovat to teda nebudu. Na druhou stranu z elektrotechnik y to bylo obráceně. V učebnicích byly vzorečky a vysvětlení žádné. Na toho profesora mám vzpomínky skvělé, protože dokázal každý vzoreček obalit příběhem který jsme my cucáci chtěli přijmout!

Jiří Schwarz:
Za éry Svazarmu jsou se připletl k jedné HiFi partě.
Probírali tam tehdejší odchylku síťové frekvence krátkodobě až 1% a vliv na zvuk gramofonu se synchronním motorem

Václav Třetí:
Jo,jo, zesilovače Tranziwatt a gramofony TG 120. To byly časy. Když TG  ing. Jiří Janda vymyslel s motorky SMR a řemínkovým převodem, tak pak TESLA začala dělat chassis HC 15 (a později HC 16). Předchozí typy měly třecí převod, který přenášel hluk až na jehlu a navíc způsoboval nepravidelný, u starších kusů až trhavý, pohyb talíře.

Jan Kelbich:
Citace

Pro hydrocentrálu platí toto schéma:
voda, přehrada, alternátor, transformátor, rozvodna, vedení, rozvodna a spotřebič.

Nevím, ale zdá se mi, že tady vypadla turbína ...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana