Jaký je tvůj příběh s přerušeným PEN vodičem?
Jan Franěk:
Když jsem se před cca 27 lety s manželkou přestěhoval do zakoupeného domu, byla přípojka na dům vedena Cu vrchním vedení. SAmozřejmě v hrozném stavu. Jednou přijela pošťačka a protože potřebovala můj podpis, zatroubila. Tím vylekala bažanta který z nedalekého křoví vylétl přímo do těch vodičů a jeden z nich praskl. Spadl přes auto pošty na zem. Okamžitě jsem na pošťačku volal, ať nevylézá a počká.
NAjednou koukám že se mi sama zapla mikrovlnná trouba a začala blikat světla. Mnoho spotřebičů začalo ta k trochu "strašit". Než mi došlo co se děje (pár vteřin jo) a vypnul jsem hlavní jistič před elektroměrem, odešla většina úsporek ve světlech. Naštěstí vše ostatní přežilo. Nicméně v roce 1997 byla cena velmi výkonné úsporky někde okolo 500Kč, což nebylo vůbec málo, vzhledem k tehdejším platům a my měli hned dvě takové :(
Protože šlo o PEN vodič, opatrně a v rukavicích jsem ho stáhl z jejího auta a zavolal na distribuci. Přijeli během cca 2h a vodič opravili. Byl jsem velmi překvapen, když za cca 14 dní přijedu domů a na dům nevedou dráty, ale nový závěsný kabel.
Přizemnění elektroměráku bylo kupodivu provedeno, ale Cu 4mm vodičem do země, na FeZn zemnící kolík a spoje byly značně zoxidované. Po této zkušenosti jsem je očistil a ošetřil. Dnes už mám zemnič nový o:-) a důkladnější
Jan Kelbich:
Elektrická trouba připojená přes plynové potrubí
========================================
Rodinný dům (RD104) postavený někdy v letech 1976-1978. Soustava TN-C, 1f zásuvky zapojeny poněkud nesprávně - PEN na ochranný kontakt a samostatná propojka mezi kontakty N-PE (tedy nikolv bez přerušení vodiče). I když je vše v mědi, i tak se šrouby časem uvolní. A kdo by kontroloval nějakou zásuvku za sporákem.
Jednou, když otec něco opravoval v kuchyni, odtáhl sporák ode zdi, a aby mu nepřekáželo, odpojil plynové potrubí (ke sporáku dovedeno pryžovou hadicí s kovovým opletem). Já jsem si náhodou mezitím chtěl dát rozpéct housky (elektrická trouba zůstala do zásuvky připojena). Jednoduché - vložím, nastavím, zapnu. A ono nic. Aha, tak začínám zkoumat - zkoušečka, multimetr, další vercajk - a už to jelo. V zásuvce jako by nebylo napětí, ale přitom "fáze tam byla". Rozeberu tu 1f zásuvku a zkoumám dál - uvolněný přívodní PEN. Aha. No tak ho dotáhnu, trouba začala fungovat, no a mě následně dochází, co se (asi několik let) dělo :
Když chyběl ten přívodní PEN, ale propojka N-PE v zásuvce byla stále dobrá, tak ta trouba musela fungovat takto :
L z rozvaděče - kontakt L v zásuvce - kontakt L ve vidlici - L ve šňůře - trouba - topné těleso - N ve šňůře - kontakt N ve vidlici - kontakt N v zásuvce - propojka N-PE - kontakt PE v zásuvce - kontakt PE ve vidlici - PE ve šňůře - kryt trouby (sporáku) - hadice - plynové potrubí - kvalitní uzemění plynového potrubí - kvalitní zemniče sítě - uzel tranformátoru - ....
No, prostě takových závad si v TN-C vůbec nemusíte všimnout, dokud se neděje něco mimořádného. V tomto případě odpojení plynového potrubí.
Autorský článek:
PŘÍBĚH: Kdy bylo možné použít ochranu nulováním a jakou má reálnou životnost
Výraz nulování se u mladých už nechytil a my starší, možná někteří z nás, to chápou spíše jako zločin proti lidskosti než ochranu před nebezpečným dotykem. Ano, v určité době šlo o jediný způsob, jak vytvořit alespoň nějaké bezpečí. Ale dnes? V době prakticky neomezených materiálových možností je stávající rozvod historickým nulováním třeba s půl století starými hliníkovými vodiči, spíše neodpovědností . Rád bych informoval náhodné neodborné návštěvníky tohoto portálu o číhajícím nebezpečí ...
Související ...
... článek k tomuto diskusnímu vláknu zde!
Co pozitivního a konstruktivníh o byste doplnili k této informaci?
PŘÍBĚH: Kdy bylo možné použít ochranu nulováním a jakou má reálnou životnost
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana