Už jste někdo pracoval na potenciálu?
Milan Karvánek:
Docela Kolegu Nováka chápu, pro mladého elektrikáře bez praktických zkušeností to musel být rozhodně silný zážitek. Podobně silný zážitek jsem si zažil i jako již docela zkušený elektrikář při práci z montážní plošiny ve výšce nad 25 m ve větru, taky o nic nešlo, měl jsem kolem sebe přece zábradlí :).
Miroš Jan:
Tak tak, v dobách minulého režimu jsem taktéž pracoval na potenciálu. říkalo se tomu údržba trakčního vedení pod napětím. Bylo to sice jen 3kV DC, ale řeknu vám že jako mladej a nezkušenej sem měl docela mrazení v zádech. Dokonce se za tuto činnost braly prémie. Jenomže časem se člověk přizpůsobí i této činnosti. No na té trakci to ale v podstatě nebyla elektrikařina v plném slova smyslu ale spíš taková zámečničina. Vyfasoval sem kýbl s vazelínou, šupléru, a šlo se na věs. Tou vazelínou se mazali šroubové spoje, a tou posuvkou se měřilo opotřebení troleje. Na hlavních kolejích 150mm2, na vedlejších 100mm2. Protože tam kde sem dělal se trolej opotřebovávala richleji, (jezdilo se z obbou směrů), musela se trolej měnit častěji než na dvoukolejných tratích. Fakt je ten, že takový pracovní kolektiv jako na trakci jsem už potom nikde jinde nezažil. ;)
Jan Šlosárek:
Zcela bez výhrad souhlasím s kolegou Novákem,mám ten samý zážitek při instruktáži - práce na vn- když jsem se plošina blížila k vedení 35kV a můj dotek na toto vedení se rovnal pohlazení kobry.
To Hruška: Na této instruktáži se nás účastnilo cca 15 a ani jeden z nás nebyl už dávno zelenáč ale ten " knedlík " jsme cítili úplně všichni. Že by hrdina?
Miroslav Minařík:
Tak vidím, že má praxe na montážích není zase tak dostatečná, abych poznal dotyk živé části 22kV! Ovšem přiznám se, že patrně zůstanu již u své tužky a papíru a tyto adrealinové zážitky nechám otrlejším jedincům.
Nemáte někdo k takové práci vypsanou kopii příkazu "B"? Docela by mě zajímaly podrobnosti!
Zdeněk Hruška:
Docela by mě zajímalo k čemu je toto:
http://www.surgetek.co.za/items/conductive_overalls.pdf
popřípadně kde se používají rukavice z tohoto:
http://www.catuelec.com/PDF/catalogues/HV/HV1-PPE.pdf
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana