Lze použít obrácený koncept izolovaného hromosvodu na ochranu antény?
Michal Tatarkovič:
Problém:
Mám falcovanou plechovou střechu, jímač v hřebeni střechy vysoký 3,2 m. Od něho je 2,5 m anténní stožár vysoký 2,15 m. Anténní stožár (TV + wifi internet vedený po FTP) je spojený s hromovosvodem stejně jako celá střecha.
Když by tedy udeřilo do jímače, blesk projede po TV koaxu a LAN do místností...
Ideálním řešením by zřejmě byl izolovaný hromosvod s HVI kabelem i s vzhledem k potenciální možné budoucí instalaci FVE. Pouhé odpojení anténního stožáru nepomůže, blesk by přeskočil z plechové střechy, kde je vzdálenost do 1 cm.
Nicméně než našetřím na nějaké takovéto řešení nelze pro zvýšení bezpečnosti obrátit koncept izolovaného hromovosvodu? Místo toho, abych oddálil hromosvod od antény, oddálit anténu od hromosvodu?
Představoval by si použít izolační tyče
ty přichytit na anténní stožár a na ty pak obě antény. Vzdálenost s při délce svodu od anténního stožáru až na zem 10 m mi a pro jeden svod mi vychází 57 cm, tj. 75 cm izolační tyče by zřejmě měly stačit.
Maximální ochranný úhel je asi 75 °, mně vychází , že anténní stožár je pod úhlem 67 °, takže i z tohoto pohledu by to mělo být OK. Odpor svodu dle 5 let staré revize byl do 10 ohmů.
Je to takto možné použít? Nebo radši nedělat nic a doufat zatím o neúder blesku než bude lepší řešení?
Jan Hájek:
Samozřejmě to možné je i takto obráceně, ale objem práce co to bude stát a nákladů nebude nevýznamný, raději to investujte do správného řešení. Jestli chcete, pošlete mi podklady, kolegové na to kouknou a udělají odhad návrhu řešení. Navíc nebudete mít nejspíše dodrženou vzdálenost mezi plechovou střechou a vodivými konstrukcemi v domě.
Juraj Rojko:
Nezapomeňte na to, že oddálit musíte i kabely a zároveň musí zůstat v ochranném prostoru. To na plechové střeše nebude snadné.
Michal Tatarkovič:
Máte pravdu. Vyřešil bych sice takto antény, ale kabely vedou pod plechovou střechou, takže bych si vlastně vůbec nemohl. To mě nenapadlo. Takže zbývá jen profi řešení s izolovaným hromosvodem.
Jan Bocek:
Citace: Michal Tatarkovič 07.08.2023, 15:14
Je to takto možné použít? Nebo radši nedělat nic a doufat zatím o neúder blesku než bude lepší řešení?
Po digitalizaci TV vysílání je často anténní stožár pro TV zbytečný....
To "často" je závislé na místních podmínkách. Stejně to platí o bezdrátovém internetu.
Záleží na měření a také na nárocích uživatele.
Umístil jsem anténu TV na pergolu a mám desítky TV stanic bez "kostičkování".
A v MT mi ukazuje 4 knedlíky a LTE.....je to ale jen jedná z možností, ale lepší než vaše závěrečná poznámka.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana