Jaké uložení kabelů zvolit v případě vedení po trámech?

(1/5) > >>

Milan Hudec:
Jde mě o vaše nápady a zkušenosti spíše z estetického hlediska.

Jedná se o podkroví a jen přívody ke svítidlům.
- Lišta
- Úchytky
- Pokusit se v trámcích o drážku
- Nějaký hezký kabel

Petr Liskar:
Citace: Milan Hudec  06.08.2023, 10:10

Jde mě o vaše nápady a zkušenosti spíše z estetického hlediska.

Jedná se o podkroví a jen přívody ke svítidlům.
- Lišta
- Úchytky
- Pokusit se v trámcích o drážku
- Nějaký hezký kabel

Nejlepší je samozřejmě vést kabel nepohledovou stranou.
Pokud to není možné, tak i to sedá řešit, možností je vcelku dost, stačí vybrat dle vkusu.

Třeba:
Vezměte prkno stejné šíře, jako je trám. V prkně udělejte drážku. Kabel chytněte úchytkami na trám a prkno na trám přilepte.Přípa dnému broušení a obnovení nátěru trámu se pravděpodobně nevyhnete.

Anebo:
Osaďte dřevěné vnitřní rohové lišty na všechny trámy z obou stran. Použijte takové, co "nemají roh",  třeba typ RVO3030. Kabel táhněte dutinou v liště, trám pak v místě svítidla musíte šikovně šikmo provrtat.

Jiří_Hrubý:
Každý má to estetično nastaveno trochu jinak, takže už jsem tahal po obývané půdě kabely do bakelitových příchytek, do lišt, do trubek, ale i do roštů s porcelánovými kameny, protože majitel bývalý škodovák, byl tímhle stylem instalace fascinován z fabriky.
Má-li ale instalace být skrytá, volil bych vytvoření dřevěné lišty. Takhle se v jedné pergole podařilo do falešných trámů skrýt osvětlení, zásuvky, vypínače i vodovod.
Kabely vedeny v prkně s drážkami, připevněném na trámu, obdobně jak uvádí kol. Liskar.
Kombinace dřevo-plast není hezká sama o sobě. I slabá kovová trubka působí přirozeněji, ale opět je to o vkusu každého soudruha.

Milan Hudec:
Majitelka má představu nejraději šnůry/kabelu zapleteného do lana z agáve, někde to prý viděla....

Milan Jakeš:
Pak jde ovšem o sisál, který se vyrábí z vláken rostliny agáve sisálové : ))

PS: Na půdě máme sisálu takovou obr špulku - babi z toho dřív dělala dekorace.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana