eGra: Co provozovatelé FVE o svých investicích neví?
Jiří_Hrubý:
Citace
Co provozovatelé FVE o svých investicích neví?
Třeba to, jaká je reálná hodnota díla a jak podstatná část dotací přijde vniveč, resp. nenažrané firmě, která vyřizuje administrativu .
Citace: Jan Franěk 07.08.2023, 16:15
Dle mého je alespoň částečným řešením, pozvat svého revizáka na prohlídku FVE. Alespoň část prasáren by byla zachráněna (box)
Vznešená idea, ovšem neznám v okolí nikoho, kdo by měl svého revizáka a prodavači panýlků umí vystupovat velmi suverénně a přesvědčivě.
Že pak v reálu banda úkáček při montáži panelů poničí novou plechovou střechu, neznají základy ukládání vodičů, ochrany před bleskem, řemeslné kultury vůbec, to se majitel takové opičárny dozví, až když už je pozdě a rychlokvašná firma přejmenovaná, v jiném kraji, nebo v dobře zahraném krachu.
Nebýt nesmyslné administrativy okolo montáží, aby si mohl zákazník pozvat kteréhokoliv elektrikáře, vzniklo by alespoň nějaké konkurenční prostředí a možná by se i zvýšila kvalita montáže, protože zatím jsem narazil na jedinou firmu, kde byl po celou dobu montáže, přítomen člověk s kvalifikací.
Juraj Rojko:
Citace: Jiří_Hrubý 07.08.2023, 16:48
Nebýt nesmyslné administrativy okolo montáží, aby si mohl zákazník pozvat kteréhokoliv elektrikáře...
Pokud mě při stavbě vlastní FVE něco překvapilo, tak to, jak jednoduchá je kolem toho administrativa . Zvládne to každý, kdo se ve škole naučil číst a psát. Poprvé snad trochu komplikovanějš í na zorientování, ale pokud to proberete s někým kdo si tím už prošel, tak časová náročnost je minimální. A pokud je o potřebnou "kvalifikaci", tak tu v současnosti může získat jakýkoli elektrikář i za jeden den a to i zadarmo. (To neplatí pro znalosti, ale to je jiné téma.)
Jiří_Hrubý:
To je na montáž, ne na čerpání dotací.
A protože se jedná o, pro průměrného elektrikáře, jednoduchou skládačku, tím spíš mě zaráží, že to bouchá banda nekvalifikovan ých nýmandů, kterou zastřešuje jeden čerpač s potřebnou kvalifikací.
A spřátelený RT dá štempl i na půl stringu zapojenýho do zkratu už na střeše. I to už se stalo a možná ne jednou.
Juraj Rojko:
Citace: Jiří_Hrubý 07.08.2023, 18:10
To je na montáž, ne na čerpání dotací.
Nerozumím, co myslíte tím To?
Jiří_Hrubý:
Myšleno profesní kvalifikaci.
Pak je ještě oprávnění, to podle jednoho z výkladů nemusí být ani elektrikář a stojí asi 5kKč.
A až po montáži pomocí montérů s profesní kvalifikací a zastřešeno osobou s oprávněním, je splněna podmínka pro dotaci a pokud se něco nezměnilo (novelu 2015 už jsem nestudoval) i připojení do sítě.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana