Skutečně platí že "kdo neumí, ten učí"?
Kamil Novák:
Citace: Václav Třetí 09.08.2023, 21:36
Já se hlavně obávám toho, co AI bude mít v osnovách.
Obávám se, že osnovy a AI nejsou slučitelné pojmy ... (zle)
Petr Fiedler:
Odborné školství stojí na nadšencích a až ti odejdou do důchodu, tak se rozpadne.
Ovetvřel jsem si jednu mi trochu bližší velkou SŠ, kde se také učí elektro.
20% odborných učitelů jsou již důchodu, polovina má nad 50 let.
To, že ředitel dokáže obsadit místo neznamenáná, že si může ze zájemců o dané místo vybírat. Když má na dané místo jen zájemce, kteří by se normální prací neuživili, a začátek školního roku je za rohem, tak co asi ředitel udělá?
Z dálky se pak jeví vše v pořádku, z blízka to pak vypadá - asi jako ta prodlužka. Taková prodlužka, pokud ji tedy stvořil učitel s elektrokvalifi kací a ne třeba školník, je na okamžitý vyhazov učitele, ale kdo pak bude učit? Proto jsem psal o té frontě zájemců ...
Drahý Eurotest ve skříni bohužel nijak nesouvisí s operativní dostupností finančních prostředků pro nákup toho, co je momentálně potřeba.
Zneužívání erárního vybavení učiteli bych spíš vítal, protože se s tím vybavením aspoň naučí pracovat. Když si tím eurotestem o prázdnínách "zreviduje" chalupu, tak se naučí něco, co může předat žákům/studentům.
"Ani jedna z nich nežádá nějaký nehorázný plat, ta druhá dokonce říká (i před manželem), že ji živí manžel (podnikatel) a její výplata je její kapesné."
Jako sonda do "firemní" personální politiky je to celkem výmluvné. Do fronty před ředitelnu si jdou stoupnout ti, co se z nějakého důvodu spokojí klidně i s mizerným platem nebo jdou do práce aby měli sociální vazby. Firma, která chce fungovat, to dělá taky tak?
Platy v základním a středním školství sice v poslednách letech hodně stouply, ale na odborných pozicích je obrovský dlouhodobý vnitřní dluh, jehož důkazem je malé množství třicátníků a čtyřicátníků. Staří učitelé se nejčastěji rekrutují z těch mladších a když ti mladší v systému nejsou, tak kdo bude učit odborné předměty za 10-20 let?
Jan Kelbich:
To byla ukázka "Studenti, pozor, takhle to nemá vypadat !" ?
Spíš bych to viděl na odpad po tom, co si někdo z toho trsu odstřihl ty dvě prodlužky pro sebe.
Ale stejně - více než jedna šňůra ve vidlici nejde utěsnit, vidlice je podle fotek 3P+PE, takže jestli je to 6h, tak to bylo v těch 250 V 1f zásuvkách 400 V - nebo jak to ten rádoby kutil myslel ? A chyb by se našlo více. Zkrátka je to celé technicky špatně.
Jan Bocek:
Citace: Jiří Schwarz 02.08.2023, 21:43
Jen poznámka k tomu obrázku - kdybych prohledal archiv, možná bych tam našel cosi, co kolega nazval "trojhlavý pes"
Z jedné vidlice 3 kabely a 3 psi (vícenásobné zásuvky)
"Trojhlavý pes" s vidlicemi typu 4 kolík i 5 ti kolík se občas vyskytuji jako provizorky na stavbách, anebo při zkušebním provozu, kde je práce pod dozorem. Důraz je přitom kladen na funkcí a pomíjí se otázka ochrany přetížení a zkratu. Proto je to pod dozorem....neb oli elektrikáři sami sobě.
Jenže na SPŠE, anebo na odborném učilišti nemůže být něco jako "homo domo" i když vyučování je pod dozorem odborného asistenta. Ale jsou zde žáci a učitel. To je úplně jiná bezpečnostní kategorie..... .vůbec nahrazení pevného rozvodu pomocí mnohohlavých psů je zcela nepřípustné. Při revizích je nutné takovéto "bastly" vyřadit a předat poučení statutaři školy. Mj jak často se dělají revize spotřebičů v laboratořích a učebnách?
To zadání tématu bych trochu otočil
Místo Skutečně platí že "kdo neumí, ten učí"? Tak kdo se chce naučit tak učí .....učitel se musí naučit na 1000% a přednese jen 100%. A posluchači slyší 10% a možná 1% si zapamatují.
Kamil Novák:
Citace: Jan Bocek 11.08.2023, 08:12
... Mj jak často se dělají revize spotřebičů v laboratořích a učebnách?
To je otázka do pranice!
S největší pravděpodobnos tí právě teď poprvé!
A proč? Protože při posledních "závěrečkách" si jeden ze studentů vyzkoušel, jak vypadá průchod el. proudu po dráze ruka-ruka :(
Jak už jsem psal výše, třeba ohledně tzv. pracovních stolů se mi podařilo dohledat cca 6 norem, kde se tento pojem vyskytuje. Jedna se týká ale jen žáků do 16 let věku, ostatní el. instalace v těchto stolech neřeší. Alespoň já to nenašel.
Takže jim nezbyde nic jiného, než si vypracovat MPBP. Přitom tady je skoro ideální situace, kdy by si mohli zkoušky dělat studenti pod dozorem učitele sami... (dance)
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana