Jakou středoškolskou literaturu zvolit pro pochopení praktických zapojení?

(1/3) > >>

Jirka K:
Baví mě teoreticky chápat prakticky realizované věci - ne, že bych se v nich chtěl rýpat, ale rád bych byl poučeným laikem a měl hlubší zdání, co se kolem mne doma v rozvaděči, zdech a střeše ukrývá za to tajmeství s názvem elektroinstala ce.
Jako člověk z gymnázia jsem v kapitole Elektřina a magnetizmus teoreticky, spíše povrchně, vzdělán, avšak 90% informací a znalostí již stejně odvál čas.
Proto jsem se začetl do knihy určené praktickému vzdělání - středním průmyslovým školám, konkrétně Základy elektrotechnik y pro SPŠ elektrotechnic ké, autory jsou Javorský, Bobek a Musil a rok vydání 1970. Kniha krásně shrnuje celou oblast, je pochopitelná a měla by být dostatečným teoretickým základem pro věškeré (dobře, většinu) jevů, které se vyskytují v praktické realizaci elektroinstala ce typického rodinného domku. Jenže prd. Chybí tu (kromě praxe, kterou prostě ničím nenahradíte) ještě nějaká literaturní spojnice, můstek, který víc přiblíží praktickou realizaci elektroinstala cí domů a bytů. Zkrátka nějaká učebnice, která je zase pro střední průmyslové školy, ale která je více zaměřena právě tímto směrem k praxi. Máte nějaké návrhy na takovou literaturu, kterou bych si s chutí před usnutím četl?

Miroslav Minařík:
Citace: Jirka K  02.08.2023, 15:19

Baví mě teoreticky chápat prakticky realizované věci - ne, že bych se v nich chtěl rýpat, ale rád bych byl poučeným laikem a měl hlubší zdání, co se kolem mne doma v rozvaděči, zdech a střeše ukrývá za to tajmeství s názvem elektroinstala ce.

Čeká vás dlouhá pouť. Kromě odkazů pod tímto vláknem, se dolistujte třeba také nakonec vybranými tituly v naší knihovně ...
https://zdroje.elektrika.cz/?q=u%C4%8Debnice&rok_od=&rok_do=&facet=Skripta&facet=U%C4%8Debnice

Jirka K:
Skvělé, to je přesně ono. každé poznání navíc bude příjemným pocitem.

Jiří_Hrubý:
Nějak nevím, proč to lpění na středoškolské literatuře, ale antikvariáty jsou plné učebnic pro SOU z 80-90 let, které svým obsahem a zpracováním výrazně převyšují novodobé středoškolské učebnice, zejména v praktické části.
Ono je to jednoduchý, gaussova křivka je neúprosná a procento blbů je stále stejné napříč populací, ovšem nesmyslným zvýšením poptávky po středoškolácíc h (ono už to sahá dávno i na VŠ),  logicky musí klesnout nároky na vědomosti, resp. kvalitu výuky.
Čili dnešní středoškolák, nedosahuje znalostí a dovedností učedníka z přelomu tisíciletí.
Vyjímky jsou pouze jedinci se skutečným zájmem, kteří si dopřávají ještě samostudium.
Proto pro praktické pochopení doporučuji spíše starší učebnice z učňáku.

Petr Chalupa_:
Já bych naopak v tomto případě hledal co nejnovější publikace. Tazatel píše, že má zájem o domovní instalace a ty se za poslední dekády posunuly na úplně jiný level. Ve starých knihách bude hromada věcí, které už neplatí (tehdejší normy jsou už dávno zrušeny, nebo nahrazeny) a bude tam naprosto chybět vše moderní, co nás dnes doma běžně obklopuje.

Starší knihy jsou skvělé pro vysvětlení principů a také tam bývá spousta užitečných praktických příkladů.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana