Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!


+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Veřejnost, spotřebitelé, neodborníci, kutilové, laici
| |-+  Ověření elektroinstalace, spotřebičů, nářadí
| | |-+  Může být CYKY 3x1,5 a CYKY 3x2,5 střídavě v jednom okruhu?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Může být CYKY 3x1,5 a CYKY 3x2,5 střídavě v jednom okruhu?  (Přečteno 2105 krát)
Daniel987
Neverifikovaný uživatel @1

Offline Offline



« kdy: 30.07.2023, 20:58 »

Elektrikář mi rozšířil stávající světelný okruh 1x LED 220 V/30 W o 3x LED 220 V/20 W. Na stávající okruh je použit CYKY 3x1,5. Rozšířený okruh sestavil tak, že se napojil na původní (okruh) krabici pomocí CYKY 3x2,5 a vyvedl do nové krabice. Z ní pomocí CYKY 3x1,5 napojil nová světla. Je správné, že nyní je okruh sestaven v první původní části z CYKY 3x1,5, poté část CYKY 3x2,5 a zbytek CYKY 3x1,5? Jistič 10 A.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
František Ševčík
Neverifikovaný uživatel @6
******
Offline Offline



« Odpověď #1 kdy: 30.07.2023, 21:54 »

Elektrikář na rozšíření okruhu použil silnější průřez, což je v pořádku a dále pokračoval stejným průřezem jaký má původní okruh. Odjištěno je to také správně. Takže může to tak být.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Václav Třetí
*
Offline Offline



« Odpověď #2 kdy: 31.07.2023, 05:28 »

Z hlediska normy tomu nelze nic zásadního vytknout. Z hlediska řemesla je to ukázka, že řemeslník spotřebovává zbytky kabelů a přidělává si práci. Většina dnešních svítidel počítá s použitím průřezu Cu 1,5 a použití většího průřezu není vhodné, montáž je pracnější a nemusí vyhovovat vstupní svorkovnice svítidel.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Jiří Schwarz
*
Offline Offline




« Odpověď #3 kdy: 31.07.2023, 07:59 »

Naprostý souhlas s Václavem Třetím

Podle stavební legislativy musí mít provozovatel platnou dokumentaci.
Jestlipak autor takového nestandardního řešení nezapomněl správně zodpovědně to zaznamenat?
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
František Ševčík
Neverifikovaný uživatel @6
******
Offline Offline



« Odpověď #4 kdy: 31.07.2023, 08:21 »

Pokud jsem správně pochopil dotaz, tak pouze mezi krabicemi je CYKY 3x2,5. Do světel pak je již zapojena CYKY 3x1,5.
Ideál je udržet stále stejný průřez vedení. Proč tomu tak nebylo, na to dá odpověď jen dotyčný elektrikář.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Daniel987
Neverifikovaný uživatel @1

Offline Offline



« Odpověď #5 kdy: 31.07.2023, 12:10 »

Ano, CYKY 3x2,5 je mezi krabicemi, do světel jde 3x1,5. Z původní krabice si vzal spínací fázi. Vše se spíná původním jedním vypínačem. 3x2,5 použil z důvodu, že neměl dostatek 3x1,5.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Miroslav Revús
RTEZ E1 A, B
*
Offline Offline




« Odpověď #6 kdy: 01.08.2023, 07:18 »

Z hlediska řemesla je to ukázka, že řemeslník spotřebovává zbytky kabelů a přidělává si práci.

Ako vždy, správny predpoklad. Ja  sa pred vašimi vedomosťami a skúsenosťami skláňam až k zemi.  poklona
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

You don´t have to be old to be wise. (Judas Priest)
But I am :-)
Václav Třetí
*
Offline Offline



« Odpověď #7 kdy: 01.08.2023, 08:59 »

Ako vždy, správny predpoklad. Ja  sa pred vašimi vedomosťami a skúsenosťami skláňam až k zemi.  poklona

To nedělejte, to zase nebyla tak světoborná myšlenka. Já proti použití zbytků nic nemám, naopak chválím, že se zbytečně nevyhazuje. Ovšem za předpokladu, že se použije správné provedení kabelu. Na různé opravy a dodělky to preferuji. Musí se však dodržet barevné značení vodičů a s průřezem je třeba být opatrný, do některých dnešních svítidel je skutečně problém i s průřezem 2,5mm2,  aby nedošlo k poškození svorek nebo také DPS.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Jiří Kantner
Neverifikovaný uživatel @7
*******
Offline Offline



« Odpověď #8 kdy: 01.08.2023, 09:56 »

Docela dost dnešních svítidel používá k připojení napájení tu nejmenší a nejhorší možnou "čokoládu".
nadměrná tuhost 2,5mm vodiče vede pak při pohybech vodiče během instalace svítidla k trvalé deformaci a zhoršení kontaktu. Při použití dnešních úsporných světelných zdrojů není v naprosté většině důvod k tahání 2,5mm kabelů. Pokud ale končí v krabici, nelze nic namítat.
Kdyby tohle bylo jediné co by se dalo některým instalací vytknout, byla by to paráda :-)
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Václav Třetí
*
Offline Offline



« Odpověď #9 kdy: 01.08.2023, 10:08 »

Docela dost dnešních svítidel používá k připojení napájení tu nejmenší a nejhorší možnou "čokoládu"

Můžeme tomu říkat jakkoliv, lustrsvorka nebo "čokoláda",  to je jedno. Ta si nechá líbit všelicos a obvykle se dá snadno vyměnit. Daleko horší bývá poškození svorek zapájených do DPS u světelných modulů s LED v moderních svítidlech. Ty jsou ještě daleko křehčí a subtilnější a mnohdy jejich poškození znamená potřebu vyměnit celé svítidlo. Do mnohých se také ani průřez 2,5 nevejde.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

 Kolik může stát rozšíření obvodu o další dvě zásuvky?
 Kolik zásuvek je možno napojit na jistič 10A?
 Musí mít plynový kotel samostnatný přívod a jistič?
 Je možné v jedné rozbočné krabici rozbočit více obvodů?
 Je opravdu nutné rozdělení zásuvkového a světelného okruhu?
 Je možné okruhy nejprve připojit k svorkovnici a teprve poté ke rozvodnici?
 Je potřeba světelný i zásuvkový okruh pro digestoř, zrcad. skříň, sprch. box?
 Mohu připojit v kuchyni vestavnou mikrovlnou troubu a myčku na společný okruh?
 Kolik halogenových světel mohu připojit na zásuvku jednoho obvodu?
 Jaké rezervní kabely doporučíte při realizaci nové elektroinstalace?
 Jaký může nastat problém v případě připojení myčky na obvod pračky?
 Můžete se mi vyjádřit k mému plánovanému zatížení obvodů?
 Může se dle platných norem použít na zásuvkový obvod vodič CYKY 3x 1,5 Cu?
 Je společný obvod na zásuvky i světla v koupelně v rozporu s normou?
 Zapojují se chrániče na každou místnost zvlášť?
 Proč jsou proudové chrániče 25A a 40A?
 Jak zapojit jednofázový obvod z krabice 400V?
 Kolik jističů může být připojeno na jedné fázi?
 Mohu mít jen jeden okruh v zahradním domku?
 Je možné na stávající zásuvkový obvod připojit další jistič?
 Jak se rozhodnout, které obvody před a které za chránič?
 Kolik je dobré připojit obvodů pod jediný chránič v RD?
 Je dovolené užít v jedné místnosti zásuvkové obvody připojené na různé fáze?
 Může pračka na společné zásuvce s výpočetní technikou tuto poškodit?
 Mohu udělat společný okruh pro venkovní světla a zásuvku 230V ?
 Může být zásuvkový okruh kabelem 3x1,5mm?
 Mohou být odbočné krabice kvůli estetice nepřístupné?
 Mohu napájet pětivodičovým kabelem tři zásuvkové obvody 230V?
 Ako najlepsie rozdelit uvedene kuchynske spotrebiče na 4 okruhy?
 Je možné vést jedním kabelem 3x2,5 tři různé okruhy?
 Potřebuje pračka v pracovně nutně samostatný okruh?
 Mohu pripojit svetlo rovnou do cokolady na okruh?
 Je možné v Acidurce rozdělit PEN na PE a N a do sporáku jít kabelem 5x2,5?
 Když mám tř jistič JIK 50 500V str. M10A,mohu za něj dát 16A jistič na zásuvky?
 Je možné vytiahnúť 1f zásuvky z vedenia k 3f zásuvkám?
 Mohu použít kabel 3f v síti TN-C nově pro dva 1f obvody?
 je mozne zapojit 1F svodic prepeti pouze na jeden zasuvkovy okruh?
 Jsou potřeba dva kabely pro zasuvky a světla?
 Je možné v ČR ukončit dvoufázový vývod v zásuvce 230V/16A?
 Lze mít 2 ledničky a zásuvku na kuchynské lince na jeden okruh ?
 Mohu přidat jistič do rozvodu v bytě?
 Který "náhradní" okruh využít pro zásuvku v koupelně?
 Jak odstranit problém dvou obvodů v jedné krabici?
 Může být část zásuvkového vedení v Cu1,5mm?
 Jak rozdělit jednu fázi na tři pokud je to potřeba?
 Mohu z bývalého světla udělat zásuvku ?
 Mohu vést ochranný vodič samostatně?
 Jak zvýšit počet zásuvkových obvodů v kuchyňském koutu?
 Je možné vést do pětirámečku vedení data a nn?
 Pokud vede do zásuvky zvlášť fáze, musí být zvlášť i nulák s ochranou?
 Mohu mít světelný a zásuvkový okruh ve společné krabici ve zdi?
 Za jakých podmínek lze realizovat souběh vedení 230V ke spotřebičům?
 Nejsou dva zásuvkové okruhy v nové garsonce málo?
 Zrevidujete protažení přívodu venkovní terasy z vnitřního obvodu?
 Mohu v sadrokartonu natahnout zasuvky 3x1.5 J?
 Kam ve staré PL (nejlépe na stavající jističe) připojit extra obvod pro PC?
 Co použít aby proud tekl pouze jedním směrem?
 Musí mít pračka a sporák každý samostatný jištěný obvod?
 Lze kombinovat zásuvky a světla ve společně jištěném obvodu?
 Kolik světelných obvodů mohu dát na jeden proudový chránič?
 Moze byt chladnicka na 10A istici spolu so svetlami?
 Kolik spotřebičů a prodlužovacích přívodů lze použít na jeden obvod?
 Co si počít pokud v novostavbě bytu máme nedostatečný počet jištěných obvodů?
 Může být jeden světelný okruh na celý RD včetně terasy v exteriéru?
 Lze průtokový ohřívač a kotel jistit stejným jističem na jednom obvodu?
 Je treba dodrzet poradi vodicu na PEN svorkovnici?
 Je kabel 4x2.5 pro dvě zásuvky vhodný přívod?
 Lze zapojit cirkulační čerpadlo do plynového kotle i tepelného čerpadla zároveň?
 Je možné rozdeliť 4 okruhy TN-C na viac?
 Jak bezpečně rozdělit 3 fáze na 3 jednofázové okruhy?

Aktuální slova KUTIL (1)



Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.044 sekund, 22 dotazů.