Jak zábránit kolísání napětí v chatě?

<< < (2/5) > >>

René Likavčan:
Rád bych to vyfotil ale to mi sousedé nedovolí a v zemi je to už asi 30 let. Prostě jsem se připojil před pár lety na původní sloupek (jedna volná fáze),ale musel jsem nechat udělat nový rozvaděč PRE s revízí a vedení s dostatečným průměrem na 40m. Já mám 1x25 A sám a oni na dvou původních fázích 10 A a 10 A jsou připojeni (čtyři) a (dvě) chatky celkem 6 míst.
Moje vedení je průměrem 6 mm a jejich vedení je asi těch 2,5mm.
Předloni schořel nulák v přívodu ve sloupku a to při jeho opravě PRE vyměnili i kulaté pojistky za nožovky.
A protože zde není zem  nechal jsem si k chatě zabudovat 2x zemnící tyče 1,5m a svod v pojistkové liště k zemi. (+ chránič přepětí 280V AC).
Ale nepomohlo to moc a fakt nechci kupovat pořád nové spotřebiče ??

555:
Jak jste sám již zmínil: Předloni schořel nulák v přívodu ve sloupku
jak bylo zmíněno:
Citace: Václav Třetí  28.07.2023, 22:22

Po dobrých sousedských vztazích bude hned po té, co někomu z nich shoří chata.

máte k tomu dost blízko,pozvěte si někoho s patřičným vzděláním, aby  vám instalaci nejen zkontroloval, ale i navrhl na místě jak situaci řešit.
Zdravý a život máte jen jeden(to platí i pro vaše příbuzné a návštěvy u vás),  sousedů máte více a všem se nezavděčíte o:-)

Jan Yossarian:
Citace: René Likavčan  28.07.2023, 22:34

Rád bych to vyfotil ale to mi sousedé nedovolí a v zemi je to už asi 30 let. Prostě jsem se připojil před pár lety na původní sloupek (jedna volná fáze),ale musel jsem nechat udělat nový rozvaděč PRE s revízí a vedení s dostatečným průměrem na 40m. Já mám 1x25 A sám a oni na dvou původních fázích 10 A a 10 A jsou připojeni (čtyři) a (dvě) chatky celkem 6 míst.
Moje vedení je průměrem 6 mm a jejich vedení je asi těch 2,5mm.
Předloni schořel nulák v přívodu ve sloupku a to při jeho opravě PRE vyměnili i kulaté pojistky za nožovky.
A protože zde není zem  nechal jsem si k chatě zabudovat 2x zemnící tyče 1,5m a svod v pojistkové liště k zemi. (+ chránič přepětí 280V AC).
Ale nepomohlo to moc a fakt nechci kupovat pořád nové spotřebiče ?

Podle toho vyjadřování je jasné, že o té problematice vůbec nic nevíte. Žádný chránič přepětí neexistuje a ochrana proti přepětí v tomto chaosu nic nezachrání. tvrdit v chatkové oblasti, že tam není zem je úsměvné. Pokud by to tvrdil člověk uprostřed betonového velkoměsta, bych chápal. Přizemnění bodu rozdělení není tak finančně náročné. Pozvěte k sobě na chatu některého z místních diskutujících, myslím obídek, tančící černošky a tak. :-) On to zkoukne a nasměruje vás správně.

Jiří_Hrubý:
Klasika v chatových oblastech. Původní instalace včetně napájení ze vsi, je dimenzovaná na žárovku, rádio a případně malou vodárnu a do pračky se voda ohřívala na kamnech, při vaření oběda.
Moderní lufťák chce komfort, takže myčky, pračky, bojlery, průtokáče...
A pak tu síť s impedancí kolem 2 ohmů rozhoupe i vánočníma blikátkama v okně.
Pro začátek změřit Zs v HDS a na vstupu do objektu. Pak se snadno určí, jestli je to vlastnost, nebo závada. Jak daleko je osada od trafa?

Miroslav Revús:
Citace: René Likavčan  28.07.2023, 18:25

Na mé instalaci dochází k velkému kolísání napětí a odcházejí spotřebiče jako kávovar, mikrovlnka, nabíječky a tv to čeká asi taky. Mám přepěťovou ochranu svedenou do zemnících tyčí, nadproudovou ochranu,   ale stelně to není dobré!

Pozvite si dobrého revízneho technika s meracou technikou.

Kolísaniu napätia asi nezabránite. Čiastočne sa môžete ochrániť vybudovaním kvalitného uzemnenia pri vašej chate a jeho pripojením k vodiču PEN (pre vás - nulák)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana