Jaké rozdíly vidíte mezi oprávněním a osvědčením vy?
Milan Hudec:
Citace: Jan Bocek 30.01.2025, 12:31
Je mi to jasné, jenže mnozí to chápou jinak.
Na příklad RT získal postupně §§ 5,6,7 a vždy byl zkoušen , zdá je způsobilý pracovat jako elektrotechnik:
NV194 § 7 Vedoucí elektrotechnik- Rozsah činností (stručně pro nn):Vedoucí elektrotechnik může vykonávat veškeré činnosti, které může vykonávat elektrotechnik, řízení činností, řízení provozu a projektování vyhrazených elektrických zařízení, které není předmětem autorizace podle jiného právního předpisu
Jsem dvěčný pane Kvita za přílohu, kde je to stručně k zamyšlení v NV 194 §5 (2)....
Jak může RT tvrdit, že revizi RD nemůže provést, protože to není VTEZ a on má oprávnění jen na VEZ. Tohle se na nějakém školení prezentovalo? Anebo je to JPP ?
Pokud zařízení není VTZ a přes to má projit revizí, pak nastupuje zvykové právo (pro tato zařízení nemame v čr dozorovy orgán), a jeho revizi provede elektrikář.
RT ať již VTZ, UTZ či baňař je furt elektrikář, jen povýšený do stavu RT konkrétním orgánem.
Tudíž RT VTZ může provést revizi neVTZ, přičemž ho nemá kdo popotahovat preventivně, ale až soud v případě průšvihu, opět ale nebude popotahován za např.nesplnění formalit, ale za věcnou chybovost.
V podstatě dokud něco neshoří může být v klidu.
Stejně tak jízda po poli bez řidičáku či a nebo s alkoholem, prostě dokud někoho nezabiješ, můžeš jezdit bez pokut.
Jan Bocek:
Citace: Pavell Nováák 01.02.2025, 12:10
existuje ČSN 33 1500 Revize elektrických zařízení, cituji:
Tato norma platí pro
b]všechna elektrická zařízení, která mohou ohrozit lidské zdraví[/b],
A RT má osvědčení, že je odborně způsobilý provádět revize na všech EZ, včetně VETZ
Citace: Milan Hudec 01.02.2025, 12:21
Pokud zařízení není VTZ a přes to má projit revizí, pak nastupuje zvykové právo (pro tato zařízení nemame v čr dozorovy orgán), a jeho revizi provede elektrikář.
RT ať již VTZ, UTZ či baňař je furt elektrikář, jen povýšený do stavu RT konkrétním orgánem.
Tudíž RT VTZ může provést revizi neVTZ, přičemž ho nemá kdo popotahovat preventivně, ale až soud v případě průšvihu, opět ale nebude popotahován za např.nesplnění formalit, ale za věcnou chybovost.
V podstatě dokud něco neshoří může být v klidu.
Pánové, mám radost z toho, že chápu Z250 a NV194 stejně jako vy.
A zvykáme si, že EZ je jako VETZ a neVETZ. A že EZ je podmnožinou toho vyhrazeného zařízení. Ale obojí jsou nebezpečné, ale VETZ více. A obojí podléhají kontrolám a revizím. A to je to podstatné, proč jsem položil tento dotaz.
Radim Strycharski:
Vraťme se ještě k tomu osvědčení a oprávnění. K čemu je to oprávnění? Proč resort MPSV potřebuje u držitele osvědčení ověřovat, že je schopen podnikat? To mi dost uniká a nápadně to navádí na domněnku tvorby umělé státní práce. Když mám osvědčení od drážního úřadu, tak žádné další oprávnění pro vydání ŽL a následné podnikání na UTZ nepotřebuju. Takže by se minimálně slušelo, kdyby někdo kompetentní tento rozdíl vysvětlil.
František Šohajda:
Citace: Radim Strycharski 02.02.2025, 09:46
Vraťme se ještě k tomu osvědčení a oprávnění. K čemu je to oprávnění? Proč resort MPSV potřebuje u držitele osvědčení ověřovat, že je schopen podnikat? To mi dost uniká a nápadně to navádí na domněnku tvorby umělé státní práce. Když mám osvědčení od drážního úřadu, tak žádné další oprávnění pro vydání ŽL a následné podnikání na UTZ nepotřebuju. Takže by se minimálně slušelo, kdyby někdo kompetentní tento rozdíl vysvětlil.
Souhlasím s vámi!
kolega byl na prověření před vánoci, jen se zkontrolovali dokumenty na TIČRu a nikdo se na nic neptal,ani slovo, jen máte zaplaceno-ověřili OK vše v pořádku! Akce s ověřením cca 5 minut ,cena 5500.-Kč a cesta do kanceláře TIČRu cca 100 km!! (poklona)
Za mě jen čistý (velmi jednoduchý) příjem pro jednu veřejnou organizaci-nic jiného!
Šlo by to jednoduše udělat přes datovou schránku a za minimum peněz!! (zle)
zavesem:
Citace: František Šohajda 02.02.2025, 10:02
Souhlasím s vámi!
kolega byl na prověření před vánoci, jen se zkontrolovali dokumenty na TIČRu a nikdo se na nic neptal,ani slovo, jen máte zaplaceno-ověřili OK vše v pořádku! Akce s ověřením cca 5 minut ,cena 5500.-Kč a cesta do kanceláře TIČRu cca 100 km!! (poklona)
Za mě jen čistý (velmi jednoduchý) příjem pro jednu veřejnou organizaci-nic jiného!
Šlo by to jednoduše udělat přes datovou schránku a za minimum peněz!! (zle)
... a když máte staré oprávnění, které chcete rozšířit, nejdříve žádáte o nové podle 250/2021 prvních 5500,- a to pak rozšiřujete za dalších 5500,- najednou to nejde (dance)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana