Jaké rozdíly vidíte mezi oprávněním a osvědčením vy?
Jirka Š. Svejkovský:
Proč by to nešlo?
Je zbytečné žádat o rozšíření oprávnění podle starého zákona.
Můžete zažádat o vydání nového oprávnění rovnou podle nového zákona v novém rozsahu a je problém vyřešen.
Jan Bocek:
Citace: Radim Strycharski 02.02.2025, 09:46
Vraťme se ještě k tomu osvědčení a oprávnění. K čemu je to oprávnění? Proč resort MPSV potřebuje u držitele osvědčení ověřovat, že je schopen podnikat? To mi dost uniká a nápadně to navádí na domněnku tvorby umělé státní práce. Když mám osvědčení od drážního úřadu, tak žádné další oprávnění pro vydání ŽL a následné podnikání na UTZ nepotřebuju. Takže by se minimálně slušelo, kdyby někdo kompetentní tento rozdíl vysvětlil.
NV 194/22
§ 8
Revizní technik
(1) Revizním technikem může být pouze osoba, která má odbornou způsobilost získanou podle zákona, je držitelem platného osvědčení k provádění revizí elektrických zařízení, je osobou odborně způsobilou podle § 7 a splňuje požadavek minimálního rozsahu odborné praxe podle odstavce 2.
Jestliže v NV 194/22 se uvádí, že podmínkou je osvědčení s §7, kde je ověřená odborná způsobilost k výkonu činnosti na elektrickém zařízení a §8 s osvědčením k provádění revizi elektrických zařízení, tak proč se vydává jak osvědčení pro revize jen VETZ, tak oprávnění pro práci na VETZ.
Pořád logický chápu že elektrické zařízení je podmnožinou VETZ a (1) pod §8 NV194/22 mne v tom utvrzuje. Milan Hudec píše, že revize neVTEZ je zvýkové právo.....má někdo ještě jiný argument?
Ono to vypadá jako "hrabání se v písku" ale je to podobné jako ten rozdíl mezi Osvědčením pro fyzické osoby pro práci na EZ a Oprávněním pro podnikající fyzické osoby když již mají všechna Osvědčení a ŽL a nemají to Oprávnění. Ale dobře, Zákon tak stanovil....
ale tvrzení některých RT, že mohou provádět revize jen na VETZ a ne na neVETEZ, prostě na elektrickém zařízení ( které nespadá pod Z250/21), se mi zdá jako jen názor a dokonce absurdní.
Milan Hudec:
Revizi neVTZ by mohl provést vlastně kdokoli, klidně kuchař pokud si troufne (nic proti nim).
Kvita Ladislav:
Citace: Milan Hudec 05.02.2025, 09:23
Revizi neVTZ by mohl provést vlastně kdokoli, klidně kuchař pokud si troufne
Ale no tak, pane kolego, to jste si snad trochu zapřeháněl. Stále tady ještě máme ČSN 33 1500 platnou jak pro VETZ, tak pro neVETZ. A tahle ČSN 33 1500 v článku 6.1 kapitoly 6 nám praví, že zpráva o revizi musí mimo jiné obsahovat i jméno a podpis revizního technika s jeho evidenčním číslem. Tuto povinnost jistě nemůže splnit jen tak ledajaký kuchař, byť byl troufalý sebevíc.
Milan Hudec:
Ono ustanovení je ovšem poplatné historii.
Jaké evidenční číslo uvést pro zařízení, jehož revize nespadá do ranku žádného dozorového orgánu, který evidenční čísla přiděluje?
Ano dle zvykového práva, tam uvedete nějaké ze tří možných.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana