Jaké rozdíly vidíte mezi oprávněním a osvědčením vy?
Filip Horáček:
Jaký je rozdíl mezi oprávněním a osvědčením? (2023)
Fyzické osoby získávají osvědčení pro montáže, opravy, revize a zkoušky na technických zařízeních. Žádajíci musí splnit věkové, svéprávnostní a zdravotní podmínky, a předložit odborné vzdělání a praxi odpovídající míře rizika. Platnost 5 let, zkouška písemná a ústní. Právnické a podnikající fyzické osoby mohou získat oprávnění s odpovědnými osobami za provádění montáží, oprav, revizí, zkoušek a plnění nádob s plyny. Platnost 10 let, zkouška místní šetření.
Související ...
... článek k tomuto diskusnímu vláknu zde!
Jak byste reagovali na tuto související otázku vy?
Jaké rozdíly vidíte mezi oprávněním a osvědčením vy?
Jan Bocek:
Citace
Odborná způsobilost: Osvědčení prokazuje odbornou způsobilost fyzických osob k provádění montáží, oprav, revizí a zkoušek vyhrazených technických zařízení.
[/b]
Všechna "osvědčení " do roku 2022 byla o odborné způsobilosti v elektrotechnic e podle § V50/78.
Sice dívám se do ŽL z roku 2005, kde se uvádí k činnosti M,O,R,Z již na vyhrazeném elektrickém zařízení. Ale ITI vydávalo v roce 2009 ověření odborné způsobilosti k provádění činnosti na EZ pro §8 a 9. Ale již v roce 2014 vydává Osvědčení k provádění revizi VEZ třídy E2A do 1000V.
NV17/2002 vydává Technbické požadavky na EZ nn
NV 118/2016 nahrazuje NV 17 a je již oO posuzování shody na EZ
Současná vydávaná osvědčení a oprávnění jsou k revizím na VEZ.
Setkal jsem se s revizním technikem zaměstnaným ve firmě, kde vykonává revizní činnost, který podstatně zdredukoval plán a lhůtník revizí pouze na VETZ. Ptal jsem se, a co to ostatní elektrické zařízení. To nereviduji, na to nemám oprávnění. Na příklad otázky na přezkušovaní o SZ byly ze zkoušek vyřazeny, To je věc provozovatele, ne moje.
Dříve, před Z250/2021 bylo veškeré zařízení od 50 do 1000V považováno za "vyhrazené elektrické zařízení". Z250/2021 trochu zamíchal karty s názvoslovím, anebo s představami co je a co není EZ a co je a není VEZ.
A tak se dneska spousta elektrického zařízení, která nemají charakter VETZ, anebo jsou ze zákona vyňaty, tak se nekontrolují a nerevidují. Myslíte, že ten stav je již obecný a že je to v pořádku? NV378/2001 platí čtvrt století a ZP celý náš profesní život a podle něj se kontroluje a reviduje.
Využívám tohoto vlákna z roku 2023 k založení diskuse, zdá Oprávnění k revizím na VEZ zbavuje odborné způsobilosti v elektrotechnic e. ( na to "ostatní EZ", které nemá ten prefix VEZ
Raději uvedu příklad. Investor a provozovatel před montáží linky SZ hledá odborníka na odborný dozor a vystavení celkové výchozí revizní elektro zprávy RT se zkušenostmi v tomto oboru. Místní revizní technici to odmítají, že nemají k tomu oprávnění ( mají E2A). Velice mne to překvapilo zdá je to pravda, anebo se bojí jít do střetu s dodavateli. Jsou tam 3 dodavatelské firmy a jedná montážní firma se svým šefmonterem. Investor i provozovatel chce mít jistotu. Technický dozor jsem mnohokráte dělal a vystavoval VRZ na montážní linky z mnoha části a úseku. Ta činnost byla vždy k prospěchu provozovatele. TD potřebuje kvalifikaci jak dobrého elektrotechnik a tak RT. Musíte mít ale pravomoc, bez ní se nic neprosadí. Je dobře, když funkce TD je již definována ve smlouvě o dílo.
Ale možná mají ti RT pravdu, jen já jsem něco zaspal a nepochopil. Anebo mám jiné reálné očekávání.....
Kvita Ladislav:
Co je na tom nejasného?
Jan Bocek:
Je mi to jasné, jenže mnozí to chápou jinak.
Na příklad RT získal postupně §§ 5,6,7 a vždy byl zkoušen , zdá je způsobilý pracovat jako elektrotechnik:
NV194 § 7 Vedoucí elektrotechnik- Rozsah činností (stručně pro nn):Vedoucí elektrotechnik může vykonávat veškeré činnosti, které může vykonávat elektrotechnik, řízení činností, řízení provozu a projektování vyhrazených elektrických zařízení, které není předmětem autorizace podle jiného právního předpisu
Jsem dvěčný pane Kvita za přílohu, kde je to stručně k zamyšlení v NV 194 §5 (2)....
Jak může RT tvrdit, že revizi RD nemůže provést, protože to není VTEZ a on má oprávnění jen na VEZ. Tohle se na nějakém školení prezentovalo? Anebo je to JPP ?
zavesem:
Citace: Jan Bocek 29.01.2025, 22:29
A tak se dneska spousta elektrického zařízení, která nemají charakter VETZ, anebo jsou ze zákona vyňaty, tak se nekontrolují a nerevidují. Myslíte, že ten stav je již obecný a že je to v pořádku? NV378/2001 platí čtvrt století a ZP celý náš profesní život a podle něj se kontroluje a reviduje.
Zákon č. 262/2006 Sb.
§ 101
(1) Zaměstnavatel je povinen zajistit bezpečnost a ochranu zdraví zaměstnanců při práci s ohledem na rizika možného ohrožení jejich života a zdraví, která se týkají výkonu práce (dále jen "rizika").
Pokud tedy provozovatel provozuje jakékoli zařízení, které vytváří na pracovišti "rizika", musí nějakým způsobem zajistit bezpečnost na pracovišti.
Rizika vznikají například výskytem EVTZ = řeší to revizemi. Nebo mohou vznikat například 100kg těžkou dýní, pověšenou na provázku na háčku 15m nad zemí, když ji tam zaměstnavatel potřebuje mít. Dýně nespadá pod žádné vyhrazené dýňovité zařízení, nevisí na jeřábu, ale přesto bude potřeba nějakým způsobem hlídat riziko, že začne dýně časem hnít a spadne někomu na kebuli. Provozovatel dýně si bude muset vytvořit nějaký svůj vnitřní předpis, kde stanoví dýňorizika a jakým způsobem je řeší...
U nevyhrazený elektrických zařízení, která mohou mohou být riziková, je situace jednodušší, než u dýní, existuje ČSN 33 1500 Revize elektrických zařízení, cituji:
Tato norma platí pro všechna elektrická zařízení, která mohou ohrozit lidské zdraví, užitková zvířata nebo majetek a okolní prostředí za stanovených podmínek provozu elektrickým proudem nebo napětím nebo jevy vyvolanými účinky elektřiny, pokud jiné čs. státní normy nebo předpisy orgánů státních odborných dozorů nestanoví pro zvláštní případy odlišné požadavky.
Citace: Jan Bocek 29.01.2025, 22:29
Využívám tohoto vlákna z roku 2023 k založení diskuse, zdá Oprávnění k revizím na VEZ zbavuje odborné způsobilosti v elektrotechnic e. ( na to "ostatní EZ", které nemá ten prefix VEZ
Lze logicky odvodit, že EVTZ přináší na pracovišti vyšší rizika, než ETZ, proto je "vyhrazené", proto je pod dozorem TIČR. Pakliže budu jako zaměstnavatel potřebovat M,O,Z,R pouze nevyhrazených ETZ, mohu se s důvěrou obrátit na kohokoli, kdo vlastní všechny potřebné dokumenty opravňující pro činnost na EVTZ, protože tyto osoby mají více než dostačující kvalifikaci.
Samozřejmě vždy platí, že když se chce, všechno jde. A když se nechce...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana