Jak vyhovět Němcům při připojení technologie?
Radim Blaťák:
Mám v jedné výrobní hale připojit technologii s jištěním na mé straně 2000A gG. Německý dodavatel vyžaduje (má nachystané připojovací body) napojení 5*(3*240mm² l1/l2/l3, 2*240mm² PE, 1*35mm² N).
Na můj dotaz, zda by nebylo možné napojit tak velký odběr v síti TN-C kabely 1-CYKY-J 4x240, mi odpověděli, že rozdělení sítě z TN-C na TN-S by nemělo být provedeno společností Lasco v rozvaděči Lasco - toto bylo používáno pouze ve starých instalacích v minulosti - již se nepoužívá v nových strojních instalacích podle IEC (EN 60204-1).
Ten jejich požadavek na vodič N 35mm je teda pro mě nějak neskousnutelný a taky nemůžu v uvedené normě najít, že bych nemohl přivést síť TN-C. Rozdělení by si udělali ve svém rozvaděči. Nebo se pletu?
Jak se s tím mám vypořádat?
Radim Blaťák:
Koukám, že se do diskuze nikdo moc nehrne. Buď jsem špatně položil dotaz, nebo si to neumím vysvětlit.
Jde mi v podstatě jen o ten jejich nesmyslný požadavek na redukci N na 35mm2, na kterém si trvají, a taky o to, zda je někde v IEC (EN 60204-1) uvedeno, že technologický rozvaděč stroje musí být zapojen v síti TN-S. Já to tam nenašel, ale možná jsem koukal špatně.
Mně osobně napojovat zařízení s jištěním 2000A kabeláží TN-C problém nedělá, tak bych se chtěl ujistit, že se životně nepletu.
Osobně bych k připojení použil jednožilové kabely NSGAFÖU 1x240 v patřičném množství, L1,L2,L3,PEN (bez redukce).
Rozmahel Vladimír:
Málo informací. Stroj je v Německu nebo u nás? Dokumentace stroje, popř. projektová dokumentace přípojky?
Není to bodová svářečka, např. typ Schlatter? Zde bývá předespsána i maximální možná délka sekundárního vedení. Svár může trvat pouze několik period a potom tam mohou kvůli úbytku napětí takové požadavky na průřez.
Při těchto rázech budete asi způsobovat flikr?
Málo informací...
Radim Blaťák:
Stroj se teprve vyrábí. Je to kovací linka. Co se týče průřezu kabeláže, to si spočítám, tam není problém. Jen je pro mě nepochopitelný jejich požadavek na N 35mm a nutnost přívodu v TN-S.
M S:
Predpokladam ovladanie z neznamych dovodov napajane z 230V, alebo vzhladom k 35mm2 integrovana cast v linke, ktorej subdodavatel vyzaduje napajanie 5x35mm2.
So strojmi s vyrazne slabsim N vodicom sa stretavam relativne casto, privod moze byt prehnany cez 4-polovy MCCB s RCD funkciou, casto nastaveny na 500-1000 mA.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana