Je nutný u světelného obvodu samostatný chráničojistič nebo stačí centrální?

<< < (4/8) > >>

Radim Strycharski:
Citace: Milan Jakeš  15.07.2023, 19:54

A každému členovi domácnosti (garsonky) pak povinně čelovku :)

Klidně bych to bral vážně. I když ne na úrovni povinnosti, ale doporučení. Čelovky jsou dnes tak dostupné, jako nikdy žádné jiné mobilní světlo předtím. Navíc pro účely nouzového osvětlení při výpadku jističe už i ty jsou asi překonané mobilním telefonem, který má dnes kdekdo přikovaný k tělu. Ve srovnání s dobou, kdy lidé bezpečně bez zmrzačení uměli najít svíčku a sirky jde o neskutečný pokrok.

Milan Jakeš:
Jak už psal pan Švarz. Když uživateli instalace nepravidelně padá centrální RCD a ani neví proč, tak když je kvůli tomu pernamentně potmě, tak si mezi sprostými nadávkami minimálně řekne, že tohoto "pachatele" už nikdy více. A nejlepší bude, když mu ten pachatel přes centrální RCD připojí i lednici. Dle mne normální elektrikář by zásuvku lednice připojil přímo bez RCD a k zásuvce instaloval odpovídající výstražný štítek. Nechápu, že to někteří nechápou :).

David Hruda:
Citace: Milan Jakeš  15.07.2023, 20:32

... Dle mne normální elektrikář by zásuvku lednice připojil přímo bez RCD a k zásuvce instaloval odpovídající výstražný štítek. Nechápu, že to někteří nechápou :).

To je jenom takové sobotní plácání, že ano?
Sám sebe považujete za "normálního elektrikáře"?

GDPR:
Citace: Milan Jakeš  15.07.2023, 17:29

Vypadl centrální RCD, paninka lezla … Toto "vyprávění" mám celkem čerstvě od školitele na odbornou způsobilost dle zákona č. 250/2021.

Dokud takovéto bláboly přednášející nedoloží konkrétní spisovou značkou případu, tak to není nic víc, než další z řady nekonečných pohádek ze školení s nulovou vypovídací hodnotou. Tipoval bych to tak na Valenu, ten “už všudy byl a všechno zná”.

Milan Jakeš:
Já ve skutečnosti řemeslo elektremechani ka pro rozvodná zařízení pověsil na hřebík v roce 1993 a od té doby ho provozuji už jen svátečně pro známé. V oboru pracuji stále ale už ne jako elektrikář.

Ano, je to u mne dnes trochu flákání se, dopoledne jsem řezal a vozil dříví do zásoby na topení, tak teď v mezičase ostatních úkolů jsem sem něco přispěl.

Na vašem místě RT EZ bych jediný centrální RCD neschvaloval (důvody jsem uvedl). V případě pochybností si dnes můžete objednat odborné stanovisko TIČR. Pokud to budete mít od TIČR písemně schválené, u případného soudu se s tím věřím obhájíte.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana