Má SVJ v domě pronajímatele právo odepřít mně přístup k elektroměru?
Jiří_Hrubý:
Všechno je to o nedotknutelnos ti vlastnictví. Jednou jsem v obdobném případě viděl aplikaci §1012 O.Z., ale vlastník to uargumentoval a nájemce odtáhl o dům dál. Ten paragraf je jinak celkem gumový, takže je do o umění právníka.
Chápu i pohled nájemce, dát do placu klíče od hlavního vchodu, byť proti podpisu, se nevyplácí, protože najednou je z jednoho klíče 10 kopií, sem tam se nějaká ztratí a je starost.
Takhle dojeli bytovkáři na wifináře. Měli levný net za anténu na střeše a napájení ze společný spotřeby, ale jak už to bývá, wifinářů mnoho a když jim to vypadne, jede tam kdo má ruce nohy no a každý má klíč.
Po jednom z výpadků wifiny, zmizely i nějaké věci z kočárkárny. Pak našli klíč s visačkou s číslem jejich bytovky pohozený u obrubníku.
Technický kroužek:
Zdá se, že budeme nuceni (Technický kroužek i s.r.o.) počkat na nějaký malér, při kterém vznikne škoda či úraz, aby v SVJ pochopili, že jejich stanovisko (pro mě spíše umíněnost) sice řeší jejich problém, ale může přinést daleko závažnější nám - to je jen povzdech, nikoli strategie pro další dny. Kdybych odevšak, kde mně někdo ztrpčuje život, odešel a ani se nepokusil koho přesvědčit, něco prosadit, kam bych došel, a kam svět, kdyby to tak dělali všichni. My lidé jsme komplikovaní, spíše racionalizujíc í než racionální, jsem si znovu připomněl. Zkusíme nejprve trpělivost a přesvědčit časem SVJ, že děti z Technického kroužku s vedoucím, který se snaží postavit kroužek hmotně na vlastní nohy, aby nemusel kde prosit o dotace, nejsou pro SVJ ohrožením.
Jan Palička:
Citace: Technický kroužek 13.07.2023, 16:04
Pronajímatel, t.j. SBD, je podle deklarace v nájemní smlouvě a v její příloze, kopii listu vlastnictví, spolumajitelem domu. Zda je i členem SVJ spolu s majiteli bytů z nájemní smlouvy není zřejmé; o SVJ není v nájemní smlouvě zmínka.
Ten právní stav objektu mi stále z vašeho popisu není jasný, takže těžko k tomu říci více; chtělo by to vidět dokumenty. Jde o to, čeho jste nájemcem, z jakého titulu pronajímatel uzavíral smlouvu, jaká máte práva a povinnosti ve vztahu k domu, kde začíná váš předmět nájmu, jak jsou ošetřeny energie a vůbec co jste si vlastně ujednali. Doporučuji proto sbalit všechny dokumenty a navštívit právníka, který se vám na problém podívá. Obecně však pochopitelně musíte mít přístup k elektroměru vašeho odběrného místa, pokud tedy bude převedeno na vás.
Nicméně z vašeho popisu situace lze usoudit, že nájemní smlouva je špatně sepsána a strany si neúplně dohodly práva a povinnosti smluvních stran - jestli ve smlouvě například není nic o možnosti odběru vody a využívání kanalizace, tak jste si to nesjednali a máte smůlu, s elektřinou by to mohlo být obdobně. Takže buď přesjednat, nebo nebude-li ochota ze strany pronajímatele, ukončit smlouvu výpovědí a odejít jinam. Varianta, že pronajímatele k něčemu, co nemáte sjednáno, donutíte křikem a výhrůžkami není příliš reálná.
Technický kroužek:
Mohu si za stav i sám tím, že věci vidám raději optimisticky než hned černě. Důvody k černému pesimismu byly zřejmé již od prvopočátku, ale zástupce SBD vyřkl při podepisování větu "budeme se snažit hledat, jak něco jde, a ne jak něco nejde", takže jsem uvěřil a dosud věřím, že je to pravda. Že naše snaha o neobstruovaný provoz klubovny obtěžuje, toho jsem si vědom. Blízká budoucnost ukáže, zda a kolik dobré vůle odkud přijde.
Technický kroužek:
Na webu pronajímatele (SBD) je následující doporučení majitelům bytů a nájemníkům domu, tedy i Technickému kroužku:
"Udržujte volný přístup k hlavnímu uzávěru vody, plynu, produktovodu, ústřednímu topení a vypínači elektrické energie."
Za volný přístup já subjektivně nepovažuji čekání venku, že mně někdo po zazvonění otevře domovní dveře.
SVJ v domě tomu brání a staví nás tím do role obtěžovatele SBD. To není dobrý začátek nájemního vztahu. Věřím ale, že představenstvo SBD uvažuje rozumně a projeví smysl pro spravedlnost.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana