Musí být certifikace CE na prodej obvodů malého napětí?

(1/3) > >>

hauu:
Podnikám a potřeboval bych prodat větší množství povětšinou čínských necertifikovan ých obvodů pracujících na malém napětí (malé step-down měniče a podobně),   které se mi tu naskytly.
Věděl by prosím někdo, jestli potřebuji certifikaci CE, případně jestli potřebuji nějaké další legislativní slinty?

Martin Babrňák:
Až na nějaké vyjímky (auta, stavby atd. možná se pletu). musí být zboží uváděné na trh v EU opatřeno značkou CE, otázka je spíše v tom zda potřebujete mít Certifikát a nebo zda stačí pouhé prohlášení o shodě. Certifikát získáte od objektu s povolením toto provádět (vyžadují kompletní dokumentaci, soupis norem které se na to vztahují, soupis právních předpisů jež se na to vztahují, a pak minimálně jeden vzorek od nejsložitějšíh o typu pro provedení testů a samozřejmě poplatek (pohybuje se v řádech desítek tisíc). Doporučuji si vyhledat informace ohledně uvádění výrobků na trh EU, stát má snad dokonce i nějaký portál na toto, kdysi jsem jej pročítal.

Karel Bělohlávek:
Certifikaci CE, přesněji řečeno posouzení shody, v tomto případě zřejmě potřebujete. Je otázkou, zda jste to posouzení schopen provést vlastními silami, nebo je nutné výrobek zaslat do zkušebny.

Minimálně je nutné splnění požadavků Nařízení vlády č. 117/2016 Sb. (evropská směrnice EMC) a Nařízení vlády č. 481/2012 Sb. (evropská směrnice ROHS).

V jednotlivých nařízení vlády jsou také uvedeny různé výjimky, kdy se posuzování shody provádět nemusí. Je nutné si to řádně nastudovat a posoudit konkrétní situaci. K jednotlivým směrnicím jsou navíc vydány různé příručky, které mohou pomoci s vyložením požadavků.  Aktuální příručka pro ROHS z roku 2019 je ke stažení na stránkách MPO. Aktuální příručku pro EMC lze dohledat asi pouze v angličtině. Na stránkách UNMZ jsem dohledal pouze příručky dle starších směrnic.

Jak se postupuje, když dané zařízení požadavky nesplňuje, se můžete podívat na stránky ČOI do kategorie "rizikové výrobky". Těch případů, kdy není dodrženo ROHS, je tam poměrně velké množství.

hauu:
Citace: Karel Bělohlávek  11.07.2023, 10:50

Certifikaci CE, přesněji řečeno posouzení shody, v tomto případě zřejmě potřebujete. Je otázkou, zda jste to posouzení schopen provést vlastními silami, nebo je nutné výrobek zaslat do zkušebny.

Minimálně je nutné splnění požadavků Nařízení vlády č. 117/2016 Sb. (evropská směrnice EMC) a Nařízení vlády č. 481/2012 Sb. (evropská směrnice ROHS).

V jednotlivých nařízení vlády jsou také uvedeny různé výjimky, kdy se posuzování shody provádět nemusí. Je nutné si to řádně nastudovat a posoudit konkrétní situaci. K jednotlivým směrnicím jsou navíc vydány různé příručky, které mohou pomoci s vyložením požadavků.  Aktuální příručka pro ROHS z roku 2019 je ke stažení na stránkách MPO. Aktuální příručku pro EMC lze dohledat asi pouze v angličtině. Na stránkách UNMZ jsem dohledal pouze příručky dle starších směrnic.

Jak se postupuje, když dané zařízení požadavky nesplňuje, se můžete podívat na stránky ČOI do kategorie "rizikové výrobky". Těch případů, kdy není dodrženo ROHS, je tam poměrně velké množství.

Já jsem právě našel, že CE musí být pro zařízení pracující na nn, ale už ne pracující na MN, pro jistotu se ptám.

Mám třeba takové DC-DC měniče:

https://dratek.cz/arduino/1696-step-up-modul-napajeni-mt3608-2a-dc-dc.html?gclid=CjwKCAjw-7OlBhB8EiwAnoOEk8nF3TdqX46jij0-cpyY0LWm7-8wHIUdaR6mx31Q70PHfw24oX-yLRoC7wQQAvD_BwE

Pročítal jsem si výjimky a pro první zmíněné nařízení vlády je výjimka:
...
d) zařízení, jež mají svou podstatou takové fyzikální vlastnosti, že
1. nemohou způsobit elektromagneti cké vyzařování překračující úroveň umožňující rádiovým, telekomunikačn ím a ostatním zařízením fungovat v souladu s určeným použitím, ani k takovému vyzařování přispívat a

2. fungují bez nepřijatelného zhoršení v přítomnosti elektromagneti ckého rušení, jež je běžné při jejich provozu v souladu s určeným použitím,
...

U druhého zmíněného nařízení vlády je tato výjimka:
...
c) zařízení specificky navržená a určená jako součást jiného zařízení, na které se toto nařízení nevztahuje, pokud mohou fungovat pouze jako součást daného zařízení a mohou být nahrazena pouze stejnými specificky navrženými zařízeními,
...

Splňuje to tento měnič?

Juraj Rojko:
Tak zrovna DC-DC měnič ze své fyzikální podstaty může být docela solidní rušička...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana