Jaký je rozdíl mezi overvoltage a transient surge?

<< < (3/3)

Petr Fiedler:
Citace: Jaromír Táborský  23.06.2023, 12:16

V komunikaci s jedním Bulharem stále narážím na výrazy overvoltage a transient surge. Celá léta to mám zafixované jako přepětí a hotovo. Ovšem Bulhar se mě ptá overvoltage nebo transient surge? Z toho logicky dovozuji otázku, co jsem špatně pochopil.

Tak mě napadlo, že Bulhar se možná ptá na to jaká "overvoltage category" a  pokud jste se nechytil na tento dotaz, tak to zkusil přes "transient surge",  z čehož se dá zpětně odhadnout o jakou "overvoltage category" se má jednat.

Pokdu si to vybavuji správně, tak z "overvoltage category" vyplývají maximální impulstní napětí, které se v systému mohou vyskytnout a také jaká je zdrojové impedance  případného impulsu.

Ve výsledku vám z toho vyplývají požadavky na dielektrickou pevnost izolace (withstand voltage),  izolační mezery (creepage/clearance),  a energii se kterou se musí ochrany poprat - je dost enormní rozdíl zda uvažujete, že přepětí pochází ze zdroje s impedancí 2 ohmy, 12 ohmů nebo 42 ohmů.

A pokud se má měřit v elektrické instalaci tak by mělo být známo v jaké "overvoltage category" se daná část instalace nachází, protože z toho vyplývá nejen zda máte mít měřák CAT I, CAT II, CATIII, nebo CAT IV, ale také jaké další případné pracovní ochranné pomůcky a postupy jsou potřeba. Nebo aspoň tušit, že jsem v kategorii o které nic nevím a nemám s k tomu přibližovat.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana