Jaký je rozdíl mezi overvoltage a transient surge?

(1/3) > >>

Jaromír Táborský:
V komunikaci s jedním Bulharem stále narážím na výrazy overvoltage a transient surge. Celá léta to mám zafixované jako přepětí a hotovo. Ovšem Bulhar se mě ptá overvoltage nebo transient surge? Z toho logicky dovozuji otázku, co jsem špatně pochopil.

Juraj Rojko:
Chtělo by to znát kontext, ale transient surge je krátkodobé přepětí ve formě napěťové špičky, zatímco overvoltage je obecně přepětí, které může být i dlouhodobé či trvalé.

GDPR:
Bulhara požádejte, ať vám konkrétní pojmy nalinkuje v Mezinárodním elektrotechnic kém slovníku. Podle čísla hesla si pak najdete v konkrétní české normě český význam. Žádný pojem "transient surge" se v něm nicméně nevyskytuje, tak nechť vám Bulhar upřesní, o čem vlastně mluví.

Jaromír Táborský:
Citace: Juraj Rojko  23.06.2023, 13:15

Chtělo by to znát kontext, ale transient surge je krátkodobé přepětí ve formě napěťové špičky, zatímco overvoltage je obecně přepětí, které může být i dlouhodobé či trvalé.

Řeč je o možném podélné a příčném přepětí na zařízení, které instalujeme. Byla to úvaha které všichni rozuměli nebo to tak alespoň vypadalo.

Citace: GDPR  23.06.2023, 14:53

Bulhara požádejte, ať vám konkrétní pojmy nalinkuje v Mezinárodním elektrotechnic kém slovníku. Podle čísla hesla si pak najdete v konkrétní české normě český význam. Žádný pojem "transient surge" se v něm nicméně nevyskytuje, tak nechť vám Bulhar upřesní, o čem vlastně mluví.

Zajímavá úvaha. Nejsem v pozici, kdy bych ho mohl obtěžovat. Proto se ptám zde.

M S:
Velmi zaujimava otazka. Stravil som 10+ rokov navrhmi roznej elektroniky, no povedal by som, ze overvoltage / transient surge su vyrazy definovatelne podobne ako jednotlive subzanre metalu.

Urcite by to chcelo kontext a idealne definovanie impulzneho charakteru, urovne prepatia atd atd.

Ako ste urcite vygooglili, overvoltage, transient a surge sa vyskytuju v takmer lubovolnych spojeniach dvoch slov z troch uvedenych a vacsinou oznacuju napatovu spicku v kontexte transilov, varistorov a inych ochran.

Osobne by som to delil nasledovne:
Vyraz overvoltage sam o sebe chranime prepatovym rele >U napr Schneider RM22*,  pricina vzniku napriklad odlahcenie priemyselnej trafostanice vypadkom casti zataze, kedy nasledne popadaju ochrany v dalsich pripojenych zariadeniach.

*surge a *transient chranime v zariadeniach transilmi a varistormi, v instalaciach prepatovymi ochranami, kedze ide o zriedkave spickove javy.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana