Jaké zvolit hodnoty varistoru pro přepěťovou ochranu?

<< < (3/3)

David79:
Teď to po sobě čtu a vidím že jsem to napsal blbě. Zlobící pračku soused ty 2 roky zpět vyměnil, takže ta už chránič nevyhazuje. Psal jsem to proto že někteří jako příčinu přepětí podezírali špatně zapojený chránič. Kdyby to tak bylo, asi by přepětí udeřilo už před těmi 2 lety.

Fuk Tomáš:
Citace: David79  16.06.2023, 19:05

motor to rozdýchal po výměně varistoru a pojistky
To pak tedy vypadá,  že přepětí opravdu vzniklo problémem na N příp. PEN vodiči. Přepětí od blesku by mělo na té desce ničivější účinky. Do doby, než najdete příčinu, bych nechal pohon odpojený.
Jestli bez něj nemůžete být, dá se napájet z 24V akumulátoru (klidový odběr 50-100 mA).

David79:
Díval jsem se na archiv meteo detekce blesků. Nejbližší zaznamenané v té době byly v Polsku. Já bydlím kousek od Brna, takže blesk fakt asi ne. Motor zatím nechám odpojený a počkáme na elektrikáře.

Miroslav Revús:
Citace: Pavel  Čermák  16.06.2023, 19:23

Co se týká vybavování chrániče na pračce, je naprosto bežné, že se zhorší izolační stav
topení a zpravidla po zapnutí topení chránič vybaví -občas to dokonce dokáže i nové těleso.
Obvykle poůže 1-2 vyprání při zapojení mimo chránič. Někdy se tak projevuje i vadný filtr
na vstupu pračky -pak padá chránič okamžitě po zapnutí do zásuvky.

(mimo)
V mojom prípade to bol motor znečistený prachom z uhlíkov.

Petr Fiedler:
Jen na okraj: Docela zajímavé jsou hybridní varistory GMOV - varistorová část není trvale namáhána napětím, takže "nestárnou" a dají se použít jako přímá náhrada klasických varistorů.

https://cz.farnell.com/c/ochrana-obvodu/tvs-potlaceni-mzikoveho-napeti/tvs-varistory?produktova-rada=gmov-series

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana