Jaké jsou požadavky na potvrzení zdravotní způsobilosti pro NV194/2022?

<< < (3/5) > >>

Jan Bocek:
Pozorně jsem přečetl příspěvek Kamila.
To mne vyprovokovalo k prostudování NV 194/2022, včetně příloh.
A musím dát Kamilovi za pravdu.
Dnes by mne nějaký ZBP nezajímal, ani jiné lékařské potvrzení.
Proč?
Zaměstnance ke zkoušce vysílá zaměstnavatel a je to jeho odpovědnost.
OSVČ jde ke zkoušce se svou právní odpovědnosti.

Prostudoval jsem i velmi výživný příspěvek paní Aleny Martínkové.
Je to podrobné upozornění vhodné pro odpovědnou osobu za el. zařízení i pro mnohé
"bezpečáky". Klobouk dolů, protože jsem zde pochopil, že se od 50 k 194 něco změnilo.

Dříve předseda komise trochu suploval právní odpovědnost zaměstnavatele ( jedno zdá personalistu, bezpečáka, nebo šéfa elektroúdržby). Poměry ve společnosti se ale velice změnily

Můj osobní postoj.
Léta provádím jako externí předseda zkoušky, jak podle 50 tak dnes podle 194, pro velké korporativní firmy. A do přihlášky chci údaj o poslední lékařské prohlídce pro práci na elektrickém zařízení, včetně práci ve výškách. Přihlášku podpisuje odpovědná osoba za elektrické zařízení. Pro tyto firmy dělám i poradenskou činnost. Tento požadavek je v podstatě pomocí zaměstnavateli v legislativě. "Statutář" elektro tam v podstatě napíše jen datum. Je to jeho odpovědnost... ..a povinnost.

Pak záleží na vztahu předsedy komise a zadavatelem ( ten, který to nakonec platí). Zdá předseda komise udělá o krůček více, než by musel. Lépe je ten krůček udělat .....   

Hynek Havliš:
Děkuji_za další názory. Já samozřejmě nejsem ani doktor, ani právník, ani nedělám BOZP, na druhou stranu je celkem logické, že se ve firmě zeptají mě, když školení jako předseda prakticky organizuji (dám dohromady komisi, papíry, naplánujeme termín, povedu větší část školení, ověřuji praxi a odbornou způsobilost...).
A představte si ten problém, o kterém píšu výše (v mém případě je trochu menších rozměrů). Budu mít 10 elektrikářů, kteří mají platné pracovnělékařs ké prohlídky. Pokud by bylo nutné je poslat na další prohlídku, třeba jenom proto, aby se na "papíru" objevilo "pro NV194/2022",  tak je to v tomto případě 10 lidí nejméně 2 hodiny mimo práci (firemní lékař je nedaleko) + 10x poplatek lékaři, což v součtu nejen, že budou desetitisíce korun, ale i výpadek v pracovní době/v projektech (taky by těch elektrikářů mohlo být podstatně více).
Takže, po dohodě se zodpovědnými osobami s tím tady nějak naložíme v duchu příspěvků výše.
hh

Kamil Novák:
Citace: Hynek Havliš  21.06.2023, 10:10

...aby se na "papíru" objevilo "pro NV194/2022",  ... 

Troufnu si predikovat, že tohoto nebo podobného textu byste se nedobral.
Leda že by šlo o lékaře, který "sa nekamoší" s PC a stále používá psací stroj. I tací ještě dnes praktikují...
Jinak se ta potvrzení editují v SW pro lékaře a tam se jen zaškrtne požadovaná profese. V našem případě tedy zpravidla "elektrkář".
Nějaká neplaná 50-ka nebo platná 250-ka je nepochybně pod rozlišovací schopností ostatního světa.

František Šohajda:
Citace

což v součtu nejen, že budou desetitisíce korun, ale i výpadek v pracovní době/v projektech (taky by těch elektrikářů mohlo být podstatně více).

Poznámka-poznatek:
Ano, tak se chovají majitelé nebo jejich vedoucí když se "dělá" přezkoušení ve firmě....
Je od zahájení 2 hodiny, dolítnou ,  ať si elektrikáři pohnou se školením, už měli být hodiny na stavbě!! Tady je zkoušející jen zbytečně zdržuje !!
To je jejich názor a není to jen jedna soukromá firma!! (box)
Proto je nejlepší jít na přezkoušení někde jinde, než v domovském podniku!!

Kamil Novák:
Citace: František Šohajda  21.06.2023, 16:30

Proto je nejlepší jít na přezkoušení někde jinde, než v domovském podniku!!  

To je sice hezké, ale pracovník si sotva může vybrat, kde se chce nechat přezkoušet a firma sotva bude chtít platit externí agenturu...
A pak bude záležet na tom kterém předsedovi zkuš. komise, jak moc bude ochoten "si do toho nechat kecat" a slevit tak ze svých nároků.

Osobně školení a přezkoušení vedu (upozorňuji - nepořádám !) už nějakou tu dekádu a zatím to pobíhalo vždy podle mého scénáře.
Kdyby bylo na mě, tak se tím nezabývám, ale je to pořád dokola pro spřátelené firmy a známe se léta. Oni chápou že je to nutné zlo a taky že za těch pár tisíc nebudu riskovat nějaký průšvih po "rychlokurzu".
A já je zase (snad) netýrám nad míru únosnou...
Servisáky zdravotnických zařízení rozhodně "neobtěžuji" nějakými hromosvody, uzemněním, nebo podlahovým topením...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana