Proč se říká stavebnímu rozvaděči antoníček?
Bašta Roman:
Řekl bych, že oba lidové názvy "kaplička" i "antoníček" mají společný základ v kapličce sv. Antonína, které se stavěli samozřejmě dávno před dobou elektrifikační . Můžeme si vybrat kterému ze dvou sv. Antonínů dávali naši předci přednost s modlidbou za ochranu svou i jejich bližních. Každopádně vždy půjde o samostatně stojící malou stavbu spojenou s, do jisté miry, věcmi mezi nebem a zemí (poklona)
Jan Franěk:
K tomu mě ještě napadá, jestli svatý Antonín nebyl patronem elektrikářů a tedy i všech rozvaděčů. Nicméně podle všeho je to sv. Lucie. Obecně s tím souhlasím. Potkal jsem už moc firem, kterým jsou jedno normy a zákony a nikdo si ještě nestěžoval. Ani se sv. Lucií nehnula banda vojáků, pár volů a ani to že jí kůži polévali horkou pryskyřicí. Zastavila ji až smrt, když jí mečem protli hrdlo.
Berte tento příspěvek samozřejmě s nadsázkou kolegové (drinks)
Kvita Ladislav:
Citace: Kamil Novák 27.05.2023, 22:37
V části Jižní Moravy, konkrétně na Znojemsku se "Antoníčkem" označuje jakýkoli, samostatně stojící elektroměrový rozvaděč (zpravidla zděný sloupek).
Miroslav Minařík:
Citace: David Hruda 28.05.2023, 10:47
A u nás na jihu Čech se název "antoníček" vůbec nepoužívá (nebo jsem to nezaznamenal).
Zato se často používá "kaplička".
Davide, jak víš, tak mě takové pátrání baví a dělám si "čárky" :-)
Shrnutí za více než 20 let:
- antoníček se používá určitě na Moravě, zpravidla ve spojení s stavebním rozvaděčem, který s měřením nemusí mít nic společného
- kaplička především v čechám a co eviduji tak především v souvislosti se sloupkem měření
Citace: Bašta Roman 28.05.2023, 19:12
Řekl bych, že oba lidové názvy "kaplička" i "antoníček" mají společný základ v kapličce sv. Antonína, které se stavěli samozřejmě dávno před dobou elektrifikační . Můžeme si vybrat kterému ze dvou sv. Antonínů dávali naši předci přednost s modlidbou za ochranu svou i jejich bližních. Každopádně vždy půjde o samostatně stojící malou stavbu spojenou s, do jisté miry, věcmi mezi nebem a zemí (poklona)
Tady bych se tomu také přikláněl. Doslova se to nabízí.
Ale budu pátrat a ptát se dál.
Josef Pavlík:
Původní tvar stavebního rozvaděče byla deska s přístroji, která měla vzadu opěru a ta se zajišťovala pomocí rozporky zaháknuté pod deskou (viz štafle.) Z boku má profil této konstrukce tvar velkého písmene A. Ale slovo Áčko je mnohoznačné. A protože elektřina "kope", začala se deska s přístroji zakrývat a označovat nápisy odrazujícími dotyk. Stala se "svatou" kapličkou.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana