Proč se říká stavebnímu rozvaděči antoníček?

<< < (5/7) > >>

Miroslav Revús:
Odpoveď na túto otázku by sa mohla nájsť v medzivojnovej alebo povojnovej odbornej literatúre vydanej v českom jazyku.
Podobne by sa dalo špekulovať aj nad českou prezývkou elektromerovéh o rozvádzača - kaplička.

Najväčší dostupný archív má elektrika.cz, ale nemá kapacity na jeho prečítanie :-)

Kamil Novák:
Trochu toto téma zkomplikuju.
V části Jižní Moravy, konkrétně na Znojemsku se "Antoníčkem" označuje jakýkoli, samostatně stojící elektroměrový rozvaděč (zpravidla zděný sloupek).
Tedy ne jen staveništní! A včíl mudruj...

BTW: Antonínovo údolí (místně Antonál) je i např. lokalita na úbočí Rýchor, tedy kousek od mých HC.
Ale takto pojmenovaných míst je jistě i více. Tudy asi cesta k odpovědi nepovede.

Milan Hudec:
Citace: Pavel Horský  24.05.2023, 12:55

No to je přece jasné.
Stejně tak jako byl prvním mužem na Zemi Adam, byl Tonda první elektrikář, který vyrobil elektroměrový pilíř a stavební rozvaděč.
A protože byl vyloženě malého vzrůstu, říkali mu všichni Antoníčku.

Záhada je vyřešena. Můžeme se dál věnovat své práci  (drinks) (dance)

Alespoň libozvučné.
Kdybys byl první ty, tak máme všude s ohledem na tvůj vzrůst zemi posetou "Pavliskama",  no uznej.... (dance)

David Hruda:
Citace: Kamil Novák  27.05.2023, 22:37

Trochu toto téma zkomplikuju.

A u nás na jihu Čech se název "antoníček" vůbec nepoužívá (nebo jsem to nezaznamenal).
Zato se často používá "kaplička".

Petr Liskar:
Citace: Pavel Horský  25.05.2023, 13:59

Neházejme ale flintu do žita. Třeba se časem inteligenčně zlepší a bude ku prospěchu fóra.

AI je program běžící na základě nějakého algoritmu.
Program má za jediný cíl poskytnout odpověď.
Kvalita odpovědi je závislá na kvalitě otázky.
Hloupé na tom je to, že odpověď je personifikován a.
Další, co zde hraje roli je to, že jazykovým základem AI je angličtina.

Několikrát se mi podařilo uvést AI do stavu čirého zoufalství, jednou mě dokonce byla odmítnuta odpověď - to bylo poté, co jsem AI umatoval na poměrně jednoduché otázce.

Ukázku, jakou roli hraje jazyk položené otázky, je v souboru whitwort.txt. Ukázka personifikace odpovědi je v souboru antonicek.txt.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana