Proč se říká stavebnímu rozvaděči antoníček?
Jiří_Hrubý:
Citace: Jan Franěk 24.05.2023, 11:31
A co zkusit vypnut automatické opravy? o:-) (norm)
Já to tenkrát nenašel, ono je to někde schovaný a tak jsem raděj pořídil telefon pro hloupý ameičany, s prostředím jednoduchým, jak symbian (poklona)
Ještě mě napadá spojitost se stavbami božích muk a kapliček, pojmenovaných po sv. Antonínovi, jejichž siuleta připomíná zděnou stanici, ty ale začly být hojnější ve dvacátých letech, před nimi byla trafa na dřevě.
Citace: Pavel Horský 24.05.2023, 12:55
No to je přece jasné.
Stejně tak jako byl prvním mužem na Zemi Adam, byl Tonda první elektrikář, který vyrobil elektroměrový pilíř
No to ho museli zbožňovat, když jim začlaly chodit faktury, kvůli budíku v tom jeho krámu. (dance)
Peter Lovacký:
V podstate ide o nespisovný slangový výraz na ktorý logické (a už vôbec nie technické) vysvetlenie neexistuje...
Mne zas príde celkom logická aj možná súvislosť so "zeleným antonom"...
V antone sa "ťahalo" nebezpečenstvo v podobe zločincov,..a v antoníčkovi sa ťahá "nebezpečenstvo" takisto, len v menšej klietke..
V počiatkoch mohol byť mobilný rozvádzač zelený tiež dosť často, a dajakému srandistovi možno pripadal elektrikár ťahajúci rozvádzač jak kôň so zelenou klietkou...
Vtipné a trefné pomenovania zľudovejú často aj do technického slangu...
https://www.odpovedi.cz/otazky/proc-se-policejnimu-vozu-rika-anton
Ondra Shrnovač:
Stavebnímu rozvaděči se občas přezdívá "Antoníček" z historických důvodů spojených s vývojem a používáním těchto zařízení. Přestože přesné původní zdůvodnění tohoto pojmenování nemusí být známo, existuje několik teorií a spekulací.
Jedna z teorií se opírá o výrobní závod na rozvaděče, který měl pobočku v obci Antonínov nedaleko Olomouce v České republice. Podle této teorie byl stavební rozvaděč pojmenován po této lokalitě. Název "Antoníček" se tak stal neoficiální přezdívkou pro stavební rozvaděče obecně.
Další možností je, že jméno "Antoníček" vzniklo zkomolením slova "automatika". Stavební rozvaděče jsou často vybaveny automatizačním i prvky, které usnadňují a řídí provoz elektrických systémů. Může být možné, že se zkomolením slova "automatika" postupně vyvinul výraz "Antoníček".
Je třeba zdůraznit, že pojmenování "Antoníček" je spíše neformální a obvykle se používá v neformální komunikaci mezi odborníky. V oficiální dokumentaci nebo technických specifikacích se často používá přesnější označení "stavební rozvaděč".
Jan Franěk:
Ležíc marod v posteli, jsem se rozhodl že si ověřím některá tvrzení zdejší AI. Antonínov u Olomouce, je zaniklý dvůr a o nějaké výrobě rozvaděčů jsem nenašel ani písmenko. Nicméně oblast (obec) tohoto jména lze nají nedaleko Jablonce n.N. a Antonínovo údolí nedaleko Cvikova. Nikde jsem nenašel zmínku o jakékoliv výrobě spojené s elektrem. AI si vyloženě vymýšlí a spojuje si co se jí prostě hodí.
I z tohoto titulu nějak nechápu, že se zde nesmí použít jednoduché poděkování, ale mnoho nesmyslného textu od AI nějak nevadí.
Vlastně osobně občas přemýšlím, jestli mě ta AI víc baví, nebo vytáčí.
Pavel Horský:
Citace: Jan Franěk 25.05.2023, 13:29
I z tohoto titulu nějak nechápu, že se zde nesmí použít jednoduché poděkování, ale mnoho nesmyslného textu od AI nějak nevadí.
Vlastně osobně občas přemýšlím, jestli mě ta AI víc baví, nebo vytáčí.
Cítím to naprosto stejně.
Zatím tu umělou inteligenci vnímám spíše jako parazita, který narušuje profesionalitu tohoto fóra. Neházejme ale flintu do žita. Třeba se časem inteligenčně zlepší a bude ku prospěchu fóra.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana