Proč se říká stavebnímu rozvaděči antoníček?
Autorský článek:
Co je to stavební "antoníček"?
Kdo by nepotřeboval na stavbě stavební rozvaděč? Pokud ovšem již nemáte svůj, který si pečlivě hlídáte. Ti, kteří jej neuhlídali se musí podívat po novém. Kdo by nepotřeboval na stavbě stavební rozvaděč? Pokud ovšem již nemáte svůj, který si pečlivě hlídáte. Ti, kteří jej neuhlídali se musí podívat po novém. Když se dobře podíváme po stavbách (zvláště těch soukromých), můžeme nalézt různá zařízení, které slouží podobnému účelu. Jeden odstrašující případ brněnské firmy Vekomont vidíte zde....
Související ...
... článek k tomuto diskusnímu vláknu zde!
Jak byste reagovali na tuto související otázku vy?
Proč se říká stavebnímu rozvaděči Antoníček?
Jiří_Hrubý:
Proč někdo říká rozvaděči antoníček netuším, ale proč zedníci dodnes dávají přednost prkýnku, vím přímo od nich.
Podobný plasťáčky jsem jim nechal nakoupit, ale velmi záhy se ukázaly nedostatky. Jedním z nich byla neexistující zásuvková unifikace v rozlehlém provozu a druhým špatná mechanická odolnost, ve srovnání s prkýnkem, které navíc bylo možné kdykoli opravit svépomocí a fungovat dál.
Zásuvkové skříně v inzerovaném provedení určitě mají svoje místo a spokojené uživatele, ale pořád budou skalní, kteří budou vyžadovat jistý MIL-STD provedení, které jim nabídne buď prkýnko, nebo lepší rozvaděč, pokud nebude majitel firmy hamižný škrt.
Miroslav Minařík:
Citace: Jiří_Hrubý 23.05.2023, 17:39
Zásuvkové skříně v inzerovaném provedení ...
To zní jako z nějakého inzerátu? Inzerovat = publikovat za poplatek ...
Někdy přemýšlím, zda je víc prkýnek nebo antén na jímačích :-)
Jiří_Hrubý:
To je tak, když si jednou za čas nechám něco našeptat od počítače a z recenzovného je inzerované, jeden z důvodů, proč jsem zavrhl android, neuměl jsem ho odnaučit přepisovat co jsem napsal já :(
Asi antén, protože k tradičním sítům yaginám přibylo hojně parabol a wifin.
Zrovna minulý týden krásný pohled na novostavbu s tyčí pro antény, sloužící coby jímač, osazenou parabolou i wifinou.
Prkýnko je pro zedníka ze starý školy základ. Stejně jako neřeší žíly lezoucí vidlice či zásuvky prodlužováku.
Ale zase nutno uznat, že odhlédnu-li od normativních a bezpečnostních požadavků na takový "rozvaděč", jsou některá prkýnka technicky dobře zvládnutá a relativně bezpečná a zedníci na ně mají osvědčený "MPBP". o:-)
Ještě k tomu antoníčku mě napadá, jestli není původ v označení staničního rozvadče nn, ale nejsem si jistý, zda to odpovídá časově co do vzniku.
Miroslav Minařík:
Citace: Jiří_Hrubý 23.05.2023, 20:32
a zedníci na ně mají osvědčený "MPBP". o:-)
:-) Náhodou to osobně oceňuji! Tedy pokud má solidní základ.
Citace: Jiří_Hrubý 23.05.2023, 20:32
To je tak, když si jednou za čas nechám něco našeptat od počítače a z recenzovného je inzerované, jeden z důvodů, proč jsem zavrhl android, neuměl jsem ho odnaučit přepisovat co jsem napsal já :(
mě napadá, jestli není původ v označení staničního rozvadče nn, ale nejsem si jistý, zda to odpovídá časově co do vzniku.
Přemýšlím, zda neobvolat pamětníky! (telefonista)
Taková výzva mě nedá spát!
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana