|
Jiří Kantner
Neverifikovaný uživatel @7

|
 |
« Odpověď #1 kdy: 03.05.2023, 14:58 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jan Kelbich

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 03.05.2023, 21:07 » |
|
Jak spočítat hodnotu proudu procházejícím středním vodičem? Zátěž je činná (el. kotel.)
Co to znamená, že zátěž je činná ? Víte jak je kotel skutečně zpojen ? Ani to, že zátěž je činná neznamená, že nemůžete mít dílčí jalové výkony, které dávají dohromady nulu.
|
IC layout design engineer, zajímací se též o silovou elektrotechnik u
|
|
|
|
Jan Kelbich

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 04.05.2023, 13:01 » |
|
Ideálna odporová záťaž sa tu neuvažuje a pre jeho potreby je jalová zložka vzniknutá na vinutí špirál zanedbateľná.
V těchto obvodech vznikne jalovina i bez reaktancí.
|
|
|
|
|
|
|
|
Jiří Celler
Neverifikovaný uživatel @5

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 04.05.2023, 16:39 » |
|
Jen otázka ze zvědavosti. Proč to potřebujete vědět/počítat?
Správný dotaz. Jen jsem chtěl vědět, jakým způsobem to lze teoreticky spočítat. Z praxe vím, že je to lepší vždy změřit, protože takto matematicky spočítaná hodnota nebude nikdy totožná se skutečně naměřeným údajem. Před lety jsem připravoval v jedné hale zásuvkové přípojky pro cca 180 počítačů. A jedné z větví jsem naměřil jednotl. fázích 40-44A, proud středního vodiče byl ale 80A. Nikdo mi to nedovedl vysvětlit, všichni mi tvrdili (vč. rev. technika), že jsem provedl špatně měření. Teprve později jsem se dočetl o harmonických, které toto mohou způsobit. Z tohoto vyplývá, že je to lepší vždy změřit.
|
|
|
|
Jan Kelbich

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 04.05.2023, 16:45 » |
|
Jestli tomu dobře rozumím, tak pokud dávají dílčí jalové výkony dohromady nulu, tak je mohu zanedbat, nebo ne? Právě že ne. Ovlivňují odebírané proudy. Matematický příklad : 3-3 je taky nula, ale ty trojky zanedbat nemůžu. Konkrétní zapojení kotle (topných těles ) - je tam 9 těles spojených do hvězdy s řízeným spínáním 1 - 9 těles v 9 krocích. Z L1 je provedeno ještě napájení řídící jednotky. Když je to do hvězdy a zátěže jsou činné, tak tam jalovina nebude. Je ta ŘJ by mohla nějakou mít, a dokonce i deformační příkon, ale asi to bude zanedbatelné.
|
|
|
|
Jan Kelbich

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 04.05.2023, 16:48 » |
|
Z tohoto vyplývá, že je to lepší vždy změřit.
Spočítat se to dá, jen musíme vždy vědět jak a také co měříme. I tak je měření dobré pro kontrolu (nebo naopak).
|
|
|
|
Jan Kelbich

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 04.05.2023, 16:53 » |
|
Správný dotaz. Jen jsem chtěl vědět, jakým způsobem to lze teoreticky spočítat.
V PNUS počítejte každou harmonickou složku zvlášť. Pak budete mít správné výsledky.
|
|
|
|
|
Jan Kelbich

|
 |
« Odpověď #17 kdy: 04.05.2023, 19:01 » |
|
Neexistovala by nějaká aplikace, kam se dosadí proudy v jedn. fázích, a z toho by se automaticky vypočítal proud středním vodičem?
Ta aplikace se nazývá I. Kirchhoffův zákon, ale funguje jen za předpokladu, že ty proudy ve fázích znáte. Nestačí znát jen efektivní nebo vrcholové hodnoty.
|
|
|
|