Má se podle vyhlášky 114/23Sb. zvolit bezpečné napětí při dotyku neživé části?
Tomáš Medek:
Citace: GDPR 25.06.2023, 19:05
Mimochodem PV moduly se systémovým napětím 1000 V musí být testovány nejméně na 12 kV, PV moduly se systémovým napětím 1500 V musí být testovány nejméně na 16 kV. Nalistujte si ČSN EN IEC 61730-1 ed. 2, přílohu B, Tabulku B.1 (+ požadavky na zkoušení podle ČSN EN IEC 61730-2 ed. 2)
Solární kabely kterými jsou solární panely propojeny jsou ale testovány na 4kV. A tady platí princip "nejslabší článek řetězce to vyhrává" :-)
https://www.ecoshopa.sk/fotky3530/fotov/_ps_870lam-solar-r-lam-solar-h-88.pdf
Sice některé mají test i na 6kV
https://www.cne.cz/e_download.php?file=data/editor/29cs_23.pdf&original=Sun_betax_Drakaflex.pdf
ale 12 a 16kV je blbost už od pohledu, mezi rámem a křemíkovými články je cca 3 mm.
Ano mohou tedy splňovat izolační napětí 4kV a být tedy prohlášeny jako za zařízení se zesílenou izolací, tedy třídy II. Tím se ale nic nemění, uzemněn být musí, manuál výrobce je na rozdíl od norem závazný. Také se na nich může objevit i elektrostatick é náboj, tedy to co i zapálilo Hindenburg.
Já jsem na ještě neuzemněných rámech a konstrukci na střeše domu kolem kterého vedlo VVN vedení a které mi dávali elektrické kopance naměřil proti zemi 120V. Podobně se to chovalo i v jiných instalacích bez VVN vedení při blížící se bouřce.
Tomáš Medek:
A pokud dodržíme i správnou montáž svodičů přepětí, tak ty se otvírají třeba při 0,6 nebo 1,2kV dle typu, Takže svodič napětí to izolační napětí sníží hluboko pod 4kV. Takže je hezké že jsou možná testovány na 4kV ale v celkovém zapojení to 4kV izolační schopnosti nedosahuje.
Tomáš Medek:
Citace: GDPR 19.06.2023, 08:44
PS: Mimochodem chystá se ČSN 73 0847, kde se požadavek na 120 V po vypnutí má týkat už všech elektráren, ne jen těch do 50 kW.
ČSN 73 0847 Požární bezpečnost staveb – fotovoltaické a solární systémy
Tedy ne všech elektráren, ale pouze těch fotovoltaickýc h. Jakýchkoliv jiných zdrojů elektřiny se ta norma podle nadpisu nebude týkat. Takže zase nejde ve skutečnosti o bezpečnost, protože to není obecné pro všechny zdroje ale jde jen znevýhodnění vybraného typu zdroje elektřiny.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana