Mohu napájet ovládání stykače z jedné fáze motorového spínače?

<< < (4/11) > >>

Martin Babrňák:
Add Jiří Hrubý: todle nemá nijak nahradit ani hlavní vypínač ani ochranný obvod. Motor je jištěn v rozvaděči, je tam MP25/3 od shracku spolu s podpěťovou spouští, na místě jsem nebyl mám jen fotky. Dostali jsme pouze za úkol vytvořit vzdálené ovládání motoru které se zapojí místo současného otočného spínače umístěného u motoru. Moje myšlenka, že bych to mohl napájet přímo z vedení k motoru byla založena pouze na domněnce, že by tam mohl být i N vodič. Jedná se vlastně o ovládání čerpadla oleje které přečerpává obsah z nádrže do cisterny. Zákazníkovy samozřejmě doporučíme aby upravil MPBP. Dálkově se to vlastně vypnout dát ani nebude, to dálkové ovládání má sloužit pouze pro příjem signálu ze sensoru, které při zaznamenání definovaného stavu vypnou čerpadlo. Ani ten otočný přepínač bych nemohl považovat za hlavní vypínač jelikož pouze připíná ovládání stykače nikoliv přímo motoru.

Add Jan Bocek: to co jsem vytvořil jako "schema" jsem ani neměl v plánu považovat za oficiální správné schema zapojení, projektant jsem nikdy nebyl. Šlo mi jen o to vám co nejvíce přiblížit jak jsem to měl na mysli. Nemyslím si, že zákazník bude něco takového vůbec řešit my máme právě dodat jen ono ovládání, které bude sloužit ke vzdálenému zapínání a vypínaní motoru čerpadla jelikož obsluze se nechce stát na cisterně a hlídat aby jim to nepřeteklo takže na cisterně budou umístěny bezdrátové sensory, které zastaví čerpadlo když hladina vystoupá do nastavené výšky. To jak s tím pak naloží zákazník už ve své podstatě není moje starost. Přílohy si projdu a zkusím to schema předělat, ale bude to i tak jen schema té naší krabice nikoliv celého zapojení.

Add Václav Třetí: To byla moje chyba vzniklá na základě příliš rychlého psaní a matné vzpomínky kdy jsem kdysi dávno vyměňoval přívodní šňůru ke granulátoru kde byl 3F motor, ale vedl tam 5X4 CYSY. Tak vznikla moje domněnka, že tam může být přiveden i N vodič. Zpět už to nevezmu.

Martin Babrňák:
Add Miroslav Revús: My přímo montovat nic nebudeme, byly jsme oslovení k vytvoření systému který bude sestávat ze sensoru na cisterně a ovládání čerpadla a v případě, že se cisterna naplní na požadovanou hladinu odpojí čerpadlo bez zásahu obsluhy jelikož ta na to spíše kašlala a přetejkalo jim to. Označení STOP tlačítko mám bohužel nesprávně zažité a nijak jsem nad tím hlouběji nepřemýšlel když se jedná jen o čerpadlo, moje chyba. Něco jiného by asi bylo kdyby se jednalo o soustruh nebo podobné větší SZ. Právě vytváření a nebo zásahu do rozvaděče jsem se chtěl vyhnout jelikož nemám v této oblasti, jak jste již i sám poznal, zkušenosti, ani nemám žádné bližší info krom fotek. Přivedení napájecího vodiče 2x1,5 s přiřazeným jističem 6A bych nechal na zákazníkovy.

Miroslav Revús:
Citace: Martin Babrňák  28.04.2023, 07:55

My přímo montovat nic nebudeme, byly jsme oslovení k vytvoření systému který bude sestávat ze sensoru na cisterně a ovládání čerpadla a v případě, že se cisterna naplní na požadovanou hladinu odpojí čerpadlo bez zásahu obsluhy jelikož ta na to spíše kašlala a přetejkalo jim to.

Spracujte si najprv analýzu rizík podľa ISO 12100. Samozrejme, použite pri tom zdravý rozum, lebo obsluha ho nepoužíva.

Pre zaistenie spoľahlivosti použite zdvojené snímanie hladiny a vytvorte systém, ktorý automaticky vypne čerpadlo pri maxime. K tomu doplňte ešte aj snímač pre signalizáciu pri hladine napríklad 90%.

Automatiku môžete umiestniť do samostatného rozvádzača v bezpečnom priestore (napr. tam, kde je teraz vypínač) a pri dosiahnutí hladiny 90% to obsluha vypne diaľkovo a pri dosiahnutí 100% sa to vypne samo.
Malé PLC (napr. programovateľn é relé LOGO!) to zvládne obsluhovať.

Realizáciu svojho návrhu môžete zveriť firme, ktorá to zastreší aj zo strany požiadaviek legislatívy.

Jan Bocek:
Ufff, a nestačím se divit.

Občas při pravidelných revizích narazím na neuvěřitelný bastl, který navrhla firma, která vůbec nerozumí dané problematice. Navrhne nějaké ideové řešení a místní firma to realizuje přesně podle takového zmetkovitého projektu.

Něco není v pořádku.
Objednatel objednává u firmy, kde nemá ani reference, anebo v zadání má plno nesmyslu.
Oslovená firma navrhne akademické řešení.
Realizátor sice kroutí hlavou, ale se nějak poradí a výsledkem je bastl.
A nějaký výchozí revize nebo postupy o shodě.....( to jako proč?)

Když se stane malér v oblasti BOZP, anebo pojišťovací, tak znalec zjistí, že všichni v řadě
porušovali zákon. Pojišťovna odmítá plnění a stát prostřednictví m PČR a SUIP udělí pokuty.

Při následné revizi se RT nestačí divit, ale diví se i při diskusích zde. Tady je již jakákoliv rada zbytečná.

Martin Babrňák:
zdvojené snímaní je samozřejmostí, jako hlavní sensor je ultrazvukový snímač hladiny, jako pojistný bude plovák. Oboje bude bohužel komunikovat bezdrátově jelikož takový byl požadavek.

Takto to mám právě myšleno, že bude automatika umístěna v bezpečném prostoru a v bedně pověšené na zdi (SEZ ROZVADĚČ P-BOX 2535) v té bude právě umístěna řídící jednotka spolu s tím motorovým stykačem (ale asi chápu, že to je ten problém kdy umisťuji jak silovou část - přívod k motoru, tak i řídící část - řídící jednotka, přepínač, do jedné bedny).

Celá myšlenka byla hlavně v tom aby obsluha jen nasadila jednotku se sensory na cisternu, otočila přepínač do polohy auto a zmáčkla tlačítko, tím by dala povel řídící jednotce, že může sepnout relé, které ovládá stykač. Jakmile jeden ze sensoru vyhodnotí, že se může přestat čerpat tak pošle signál jednotce a ta rozpojí relé. Relé jsou NO takže při výpadku napájení se rozpojí a zůstanou rozpojená. Znovu zapnout to jde opět jen zmáčknutím tlačítka obsluhou. Je tam dané i tlakové čidlo v případě, že by obsluha zapomněla otevřít ventil a nebo pokud by na cisterně klesl tlak a zavřel se ventil tam.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana