Kdo je odborníkem na hromosvody? Jak ho poznáme?
Martin Babrňák:
mě táta říkával, že když to flákne do elektroinstala ce u domu nepomůže žádná ochrana XD, je vymalováno a prý i krásně připraveno na rekonstrukci jelikož kabely sami vyskáčou ze zdí :D. Nevím co je na tom pravda v dnešní době 3 stupňových přepěťovek (nepohybuji se v tom takže pokud to někdo vyvrátí budu jen rád)
Milan Hudec:
Holt zaklínovat nákladák klínky pro fiátka a ještě blbě položenými moc nepomůže...... .
Fyzika je v tomto neúprosná, kaskáda svodičů je nejen spočtena, ale i prakticky ověřena simulací bleskového proudu, není tedy důvod aby při správném návrhu a montáži nefungovala tak jak má.
Pozor ovšem na podivné značky svodičů......
Pavel Čermák:
I když bude nainstalována kompletní sada svodičů od renomovaného výrobce, ale bude
mizerně provedené připojení na zemnič a/nebo mizerný zemnič, asi opravdu dojde
k řádné destrukci (viz svodiče tř.1 připojené pouze na PEN)
Totéž při špatně umístěných svodičích v rozvaděči (obvykle v horní části rozvaděče při přívodu
spodem) a dlouhých soubězích "čistých a špinavých" vodičů -ale to už tu asi bylo vysvětleno
i lépe
Jiří Kantner:
Těch faktorů které mohou i při správně nainstlovaných přěpěťových ochranách způsobit škody na spotřebičích i elektroinstala ci je víc. Od souběhu svodů hromosvodu s rozvody elektřiny uvnitř domu tak zavlečení nebezpečného potenciálu svoden z nějaké antény (WI-FI, televize) atd.
Jako náctiletý jsem zažil účinky přepětí při bouřce, těžko říct jestli to byl přímý zásah do hromosvodu nebo vo venkovního nadzemního vedení. Na mnoha místech v domě se "otevřely" tlakem ohřátého vzduchu plechové krabice ve zdech, vypařil se symetrizační člen u anténu k televizi a spekly se kontakty termostatu v boileru. Tehdejší tranzistorová televize to ustála bez újmy :-) Při nedávné rekonstukci jsem z trubek vytahoval staré vodiče s gumotextilní izolací, na kterých byly pupínky natavené izolace jak prolezla textilní vrstvou.
Ne vždy je to taková "idylka" se šťastným koncem.
Kamil Novák:
Citace: Pavel Čermák 17.04.2023, 16:16
... (viz svodiče tř.1 připojené pouze na PEN)
Třeba takto? (ssur)
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana