Může společenství vlastníků garáží dostat distribuční sazbu D01d?

<< < (2/2)

Martin Škopek:
Viz definice d) ve Vašem příspěvku => nemáte nárok, neboť nejste Společenství vlastníků BYTOVÝCH jednotek.

Kdybyste v budoucnu chtěli sazbu D 27d (elektromobilit a),  tak opět nemáte nárok, viz cenové rozhodnutí ERÚ:

Tato sazba je určena pro odběrná místa, u nichž žadatel věrohodným způsobem doloží vlastnické
právo, případně užívací právo (leasing apod.) k elektromobilu, nebo pro odběrná místa bytového
družstva )9 nebo společenství vlastníků BYTOVÝCH jednotek )10 určená pouze k dobíjení elektromobilů.

)9 Zákon č. 90/2012 Sb.,  o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích),  ve znění
pozdějších předpisů.
)10 Zákon č. 89/2012 Sb.,  občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů.

Ale ptejte se raději právníků, ev. položte dotaz přímo distributoru či na ERÚ.

Tomáš Žabka:
.... za konstruktivní příspěvky. Už jsem napsal na info@eon.cz, ale zkusím i ten energetický regulační úřad. Výsledek vložím do tohoto vlákna.

To proč jsem to vlastně začal řešit je celkem srandovní, v rychlosti jsem našel ceník pro "D" a tam byl poplatek za 3x50 asi 20kč a pak jsem našel "C" a tam byl asi dvacetinásobek . Když jsem pak začal psát dotaz do elektriky, tak jsem si vše kontroloval a zjistil jsem že to "D" mám z roku 2011. Ale i tak proč platit 1/3 navíc. Zkusím napsat na ERÚ a uvidíme. Určitě nejsme jediné společenství garáží které by toto mohlo zajímat.

Tomáš Žabka:
Tak mám první odpověď od EON:
"
...
Jelikož jsou Smlouvy o sdružených službách dodávky elektřiny vedeny na Společenství vlastníků garáží s identifikačním číslem 27719481 a nejedná se o společné bytové prostory v bytovém domě, nelze přiznat distribuční sazbu D01d. Distribuční sazba C01d je v pořádku.
...
Pokud byste si přáli mít v budoucnu bytovou sazbu D27d pro nabíjení elektromobilu, je možné ji získat pro společnou dobíjecí stanici, která bude vedena na SVJ a bude sloužit pro společné účely.

Pokud si přejete, aby každá z 22 garáží měla možnost dobíjení elektromobilu a sazbu D27d, museli by si vlastníci garáží zajistit sazbu sami jako fyzické osoby a elektromobil musí vlastnit.

V případě, že zůstanou garáže na SVJ, pak budete mít podnikatelskou sazbu.

Změnu sazby lze žádat jednou za 12 měsíců.
"

Podle toho slohu mě to skoro připadne jak kdyby to psala umělá inteligence. Ještě uvidíme co mi napíšou s ERU.

Tomáš Žabka:
Tak uplynula nějaká doba a já obdržel i odpověď i od ERU:

"
K samotnému Vašemu podání nám dovolte konstatovat, že rozhodují pro přiznání teoreticky výhodnějších distribučních sazeb kategorie D je příloha č. 7 k vyhlášce č. 408/2015 Sb.,  o pravidlech trhu s elektřinou, kde se uvádí, že odběratel kategorie D je: „fyzická osoba, jejíž odběrné místo je připojeno k distribuční soustavě s napětím mezi fázemi do 1 kV včetně a která odebírá elektřinu k uspokojování její osobní potřeby související s bydlením nebo osobních potřeb členů její domácnosti; za odběratele kategorie D se považuje i fyzická nebo právnická osoba v rozsahu odběru elektřiny pouze pro potřeby správy a provozu společných částí domu sloužících pouze pro společné užívání vlastníkům nebo uživatelům bytů.“

Výklad tohoto ustanovení v souvislosti s přiznáváním konkrétních distribučních sazeb je na primárně na provozovateli distribuční soustavy. Vzhledem k textu ustanovení se nicméně domníváme, že distribuční sazba kategorie D nebude moci být přiznána sloučenému odběrnému místu garáží ani v případě, že bude odběrné místo smluvně zajištěno fyzickou osobou.
"

Takže prostě garáže mají smůlu.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana