Podle čeho zvolit tvar lisovacích kleští pro konkrétní spojku?
Jiří_Hrubý:
Jednoduchá mechanika- slaněný vodič při lisování má kam uhnout a proto vyplní ten šišoid a zvětší se tím i styčná plocha.
Oproti tomu plný drát nemá kam uhnout a aby se zajistil styk v co největší ploše, spojovač ho musí obepínat, čehož nelze dosáhnout jinak, než rovnoměrným tlakem ze všech stran.
Ale samozřejmě jsou střelci, kteří se řídí jednoduchým "když nemáš na holý, zmčkni to menšíma na izolovaný, když nemáš na izolovaný, vem si kombinačky a když nemáš kombinačky, zbouchej to kladivem" Ono to ve všech případech při troše zručnosti fungovat bude, ale lisovaný spoj má být spoj zmáčkni a zapomeň, takže jsou tam nějaké nároky na preciznost, zejména při větších proudech.
Stejně tak izolování ve stylu jeptišky, která se slovy sichr je sichr, nasazovala na svíčku druhý prezervativ, je poněkud mimo, protože ta technologie je nějakou dobu zmáknutá a některé nápady, jako třeba podmotávat hlavní plášť izolačkou, jsou kontraprodukti vní, protože izolačka se teplem deformuje, lepidlo z ní se rozpatlá a brání správnému zatečení lepidla z pláště spojky.
Jinak smršťovačky bez lepidla, nejsou pro spojky s požadavkem na rovnocennost kabelu obcně vhodné.
Jiří Černých:
TADY V MANUÁLU KLAUKE PRO SPOJKY(TO SAMÉ I PRO OČKA)
UVÁDÍ PRO průřezy 16mm2 i jiný tvar než šestiúhelník. Viz foto
Takže je to opravdu docela věda, problematika je široká
Jan Bocek:
Citace: Jiří Černých 04.04.2023, 14:25
Takže je to opravdu docela věda, problematika je široká
Citace: Milan Hudec 02.04.2023, 15:36
P.Kurka lisování běžných Cykyn několikrát krásně rozebral.
V únoru se to zde rozebíralo a opravdu stojí za to celou diskusi projít. Ono to "věda" zase není,
ale platí, že na každý kabel a každý konektor ( spojku) jsou napasované výrobcem nějaké kleště s nějakými čelistmi. A výrobce vydává datashedy, neboli přesné technologické návody jak na to.
Platí, že čím vyšší proudy a čím vyšší kmitočet, tak se musí precizněji postupovat.
Přechodový odpor vytváří teplo a když je toho tepla hodně tak to uhoří, upadne a nejen že se přeruší dodávka proudu, ale způsobí to i požár.
Zde máte ten odkaz
https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,47641.18.html
P.S. U toho katalogu Klauke si všimněte, že je určený pro sektor "hoby"...... a také, že HEX není jako HEX
Milan Hudec:
Zrovna u Klauke znamená hoby nedostižnou kvalitu jiných výrobců.
Roman Lihocky:
Citace: Jiří Černých 03.04.2023, 18:56
Našel jsem něco podobného. Mám tedy na vodiče CYKY 3×2,5mm2 užít to co jsem zakroužkoval? Kolega nad námi zase doporučuje HEXA-šestiúhelníkový tvar, který doporučuje i KLAUKE, tak nevím, pročetl jsem toho dost, ale mám v tom guláš
Teraz som PN ale hned ako sa k tomu dostanem vyfotim a poslem sem foto, tie celuste GPH ktore pouzivam do spojky "zalisuju" stvorhranny "dolik"...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana