Lze zapojit zářivku bez startéru a tlumivky?
Jakub Drbohlav:
Citace: Pavel Horský 31.03.2023, 08:30
Přesně tak. Už jsem tu (dance)
Já taky :)
Jeden problém popsal p. Horský, já se pokusím nastínit další.
LED trubice totálně změní vyzařovací charakteristik u svítidla.
K horšímu.
Obzvlášť, pokud je ve svítidle reflektor.
Mimo téma:
Teď nedávno jsem dal "nevyhovuje" na kontrolu provozuschopno sti na systém NO, kde borci nacpali do starých svítidel NO ("želva" s e27) LED žárovky.
1) návod k použití svítidla to nedovoluje. Argument provozovatele, že v době vzniku tohoto svítidla LED žárovky nebyly a proto s tím návod nepočítá u mě jaksi neprošel.
2) NO je PBZ. Tzn. svítidla musí splňovat ČSN EN 60598-2-22. Od LED žárovek nebyla tato shoda doložena.
A už jsem byla za hajzla a byrokrata...
František Šohajda:
S tou výměnou za LED to zase není tak jednoduché jak si někdo myslí??
Podívejte se na klasickou trubici, svítí 360 o a tomu je přispůsoben i reflektor svítidla.
Trubice LED svítí max do 180-240 o a to už parabolický systém staršího svítidla nesplní!! (dance)
Jan Palička:
Citace: František Šohajda 31.03.2023, 10:38
S tou výměnou za LED to zase není tak jednoduché jak si někdo myslí??
Podívejte se na klasickou trubici, svítí 360 o a tomu je přispůsoben i reflektor svítidla.
Trubice LED svítí max do 180-240 o a to už parabolický systém staršího svítidla nesplní!! (dance)
Ono je to ještě složitější v tom, že se většinou od dob realizace původního osvětlení změnily normy, takže třeba u kanceláří stoupl požadavek minimání intenzity na 500 luxů. A pokud "sáhnu" do osvětlovací soustavy jinak než prostou náhradou dožilé trubice stejným typem, už jsem povinen dodržet současné normopožadavky .
Z čehož vyplývá, že pouhá náhrada retrofity většinou nepřichází v úvahu, jen plošná výměna a to po novém výpočtu osvětlení. Koupit pár nových LED těles pak zvládne každý, firma která jich má několik tisíc nebo několik desítek tisíc už na tom bude hůře, ta do 31. srpna, kdy končí prodej trubic T8 nezvládne sumu svítidel ani obdržet, natož vyměnit. Takže jediná možnost asi bude nakoupit zásoby a rozložit výměnu v dlouhém čase......
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana