Existuje rozhraní mezi KNX a Jablotron?

<< < (2/3) > >>

Marek Březík:
 (poklona)  vás, povedlo se vám v uvedeném nějak pokročit ? Nechce se mě instalovat do místností CO2 čidla, když tyto hodnoty dokážu komfortněji a levněji číst přes KNX … tedy vlastně obdoba co trápí asi vás.

Citace: Jiří Oulehla  24.03.2023, 12:08

Aktuálně řeším jak informace z KNX předat do zařízení Futura a Alarm od firmy Jablotron.
Oficiální vyjádření z Jablotronu je: "Není podporováno přímo a nikdy nebylo testováno. Pokud se vám ale podaří najít vhodný gateway mezi Modbus TCP jednotky a KNX, mělo by to fungovat."

Na internetu se mi podařilo nají bránu pro alarm https://elausys.be/products/knx/gateways/ja-knx_jablotron-knx-interface/ - máte někdo zkušenosti?

Bohužel nenalezl jsem nic pro napojení na rekuperaci.

V systému KNX mám navedené prvky pro snímání teploty, vlhkosti, CO2, pohybu, atd. a informace z těchto čidel potřebuji dostat do zmíněných zařízení od Jablotronu.

Moderátor - Původní nesmysl zněl: "Komunikace mezi KNX a Jablotron?".

Jiří Oulehla:
Předem se omlouvám, za pozdní odpověď, ale až nyní jsem zjistil, že tu je dotaz. Neměl jsem zaplé notifikace.

Aktuálně jsem ve fázi, kdy mám všechno propojené a informace do futury předávám přes tuto bránu https://weinzierl.de/en/products/knx-modbus-tcp-gateway-716/ zápisem do registrů futury.
Aktuálně tohle, řešení silně nedoporučuji a já je budu během následujících 14 dní předělávat na řešení přes Home Assistant.

Důvod je takový, že na futuru můžete přes modbus připojit jen jeden master (nejde pak ani z registrů číst z jiného klienta) a jejich aplikace neumí zobrazovat data z registů, takže vidíte jen data z alfy. A pro odtahová tlačítka bych musel v knx dělat trochu větší logiku, což se mi zrovna moc nelíbí.

Za další gateway 716 je pěkný "krám",  aktuálně řeším z jejich supportem:

- brána porovnává odesílanou hodnotu z předchozí odeslanou a když je stejná tak ji nepošle - samozřejmě v manuálu o tom není ani čárka - odpověď ze supportu optimalizace siťové komunikace -> bohužel futura si pamatuje, kdy bylo naposled zapsáno do registru a když zápis nepříjde cca do minuty znova, tak začne hlásit chybu externího senzozu, což je pochopitelné. Teplota se vám samozřejmě každou minutu nemění, ani když se posílá na 1desetinné místo
- brána dělá šíleně moc čtení z registrů do kterých se má jen zapisovat - takže jejich tvrzení z prvního bodu nějak nevychází, protože sice zápisy mají "optimalizované",  ale že brána neskutečně šíleně opakovaně čte z regustrů je netrápí, i když není definovaný ani jeden datapoint pro čtení

Zjištětí těchto věcí nezabralo zrovna chvilku, protože brána nemá "žádný" log, kde by se dalo zjistit, co se vlastně děje. Takže jsem musel na síti mirrorovat porty a pres wireshark odchytnout pakety, které mezi bránou a futuru jsou posílány.

O alarmu od jablotronu, ještě silně přemýšlím jestli jej budu pořizovast, zatím mě nepřesvědčili, že se mi jejich řešení zamlouvá.

M S:
Citace: Jiří Oulehla  26.11.2025, 17:48

Za další gateway 716 je pěkný "krám",   aktuálně řeším z jejich supportem:

Pod toto sa podpisem. Potreboval som ju pouzit, aby som sa dokazal cez Modbus rozpravat s nejakym Siemens BMS kvaziPLC pre manazment 2MW chiller stanice. Nakoniec som to nasraty cele zahodil doprdele, nahradil aj Siemens kvaziPLC aj KNX a funguje vsetko bezchybne uz dva roky. Zakaznik bol vopred upozorneny nech do kramu pusta len stroje ktore hovoria nativnym Ethernetom, maximalne Modbus TCP, ale no.. jo. To sa nestalo.

Zdeněk Pikhart:
Já používám mezi Loxone a Jablotron rozhraní 485, od Jablotronu je to modul JA-121T. Pokud umí KNX 485, tak to musí fungovat. Jen se musí počítat s tím, že PIR od EZS vždy reagují trochu pomaleji a LED svítidla občas po sepnutí jsou také trochu pomalejší při startu. Tak ovládat přes EZS PIR světlo v malé chodbě může trochu uživatele rozčilovat.

Jan Franěk:
Vím že řešení s Elausys a 485 od Jablotronu funguje v pohodě, stejně jako jiný modul od té samé firmy s modulem od Paradoxu.

Obávám se že i když vám to bude fungovat přes Home Assistant, že si zase přidáte do řady další "brzdu" v komunikaci. Prodloužíte si odezvu řádově možná i o vteřiny a pořád to bude nespolehlivé a závislé na mnoha proměnných. Proč to prostě neuděláte jednoduše vyzkoušenou cestou? Přímá komunikace do KNX je správné řešení. A i tak to bude spíš pomalé, jak správně upozornil Zdeněk Pikhart

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana