Je vhodné topení pomocí infrapanelů v každém domě?
Petr Kotulán:
Musím nějak řešit společné topení v bytovce.Jsem částečninvalid ní měl jsem těžký pracovní úraz jako elektrikář.Jeř ábnice mne zmáčka portálovým jeřábem a praskla mne spodina lebeční na obou stranách a mám jyjetý 5 obratel o 1cm.Potřebuji bezúdržbové nízkonákladové topení.A jako elektrikář mne to táhne do elektrického topení:)
Milan Karvánek:
Já vám rozumím, pošlete Ing. Slámovi poptávku obecnou a popište jaké si představujete topení a nechte si poradit. Infrapanely prodává také (za příznivější ceny než červená vlna) a hodně o tom ví. Aby bylo infratopení skutečně levné na provoz to není jen tak jak se snaží nesolidní prodejci tvrdit. Na nejednom fóru i zde na Elektrice se o tom dost mluvilo, ale nikdy se ještě do diskuse nezapojil žádný spokojený zákazník, který to už 5 let úspěšně používá, to o něčem jistě svědčí. Snad nikdo se nerad chlubí svojí naivitou, že se nechal napálit. Jen pár kolegů elektrikářů se zmínilo, že to jeden rok montovali a druhý zase demontovali, nebo přidávali klasické přímotopné konvektory.
Přeji vám šťastnou ruku při výběru, já už víc nevím.
Petr Kotulán:
Pana ing. slámu jsem už kontaktoval. (poklona) a informace a jsem s pozdravem.
Jiří Schwarz:
Existuje jeden termín - fyziologická teplota. Aby nám bylo v prostředí příjemně, měl by být součet teploty vzduchu a teploty předmětů kolem nás přibližně roven teplotě těla.
Co to znaměná v praxi:
V létě, když jsou zdi "rozpálené" od slunce, mužeme si do místnosti pustit poměrně studený vzduch a přesto je tam "teplo".
V zimě přijedeme na chalupu, studené zdi, zatopeno, že je teplota vzduchu hodně přes 20 stupňů a pořád tam máme pocit zimy.
Je výhodou, když je v místnosti nějaký "předmět" ohřátý na vyšší teplotu, třeba kamna nebo radiátor. Takový "horký" předmět nám "zvyšuje teplotu předmětů" a tak stačí menší teplota vzduchu.
Z tohoto pohledu jsou problematické přímotopné panely, protože ohřívají vzduch, ale sami o sobě nejsou "teplé" (jsou uvnitř, ale to právě fyziologicky na nás nepůsobí) a tak musí ohřát vzduch na vyšší teplotu.
Infrapanely tím, že vyzařují infračernené záření, působí jako kdyby byl v místnosti "horký předmět" umožní vytápět na nižší teplotu vzduchu a tím, že ohřívají předměty, na něž dopadne záření a až od těchto předmět§ se ohřívá vzduch, jsou výhodnější než přímotopné panely do prostorů, kde jsou tepelné ztrátu hodně dané netěsnostmi, prouděním vzduchu,...
A pokud jde o cenu elektrické energie - on takový plyn taky není nic levného!
Rozmahel Vladimír:
Myslím si, že stále platí zákon o zachování energie a že tepelnou ztrátu objektu je nutno doplnit potřebným výkonem který je dán ztrátami, a ne druhem topidla. To znamená že pro stejnou tepelnou pohodu musím dodat stejný tepelný výkon.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana