Je vhodné topení pomocí infrapanelů v každém domě?
vjl:
Může mi někdo vysvětlit rozdíl mezi infrapanelem (jeho princip je mi jasný) a infrazáričem (klasika např. v koupelně apod. tady mi už princip tolik jasný není když se mu říká infrazářič tak pracuje na obdobném principu jako infrapanel?).
Fuk Tomáš:
Citace: vjl 14.12.2007, 08:56
Může mi někdo vysvětlit rozdíl mezi infrapanelem (jeho princip je mi jasný) a infrazáričem (klasika např. v koupelně apod. tady mi už princip tolik jasný není když se mu říká infrazářič tak pracuje na obdobném principu jako infrapanel?).
Rozdílů je několik:
1) klasický infrazářič s topným tělesem rozžhaveným do červena vydává teplo převážně sáláním. Každému je jasné, o co jde, není v tom žádné tajemno.
2) tzv. infrapanely mají teplotu kolem 100°C, takže zhruba 50% energie vydávají sáláním, a druhou polovinu konvekcí (tj. přímým ohřevem vzduchu kolem topidla). Na módní vlně těchto topidel se přiživuje mnoho neseriózních prodejců šířících všelijaké polopravdy.
Pro podrobnější informaci si přečtěte třeba toto
http://www.tzb-info.cz/t.py?t=2&i=2910
Jirka Š.:
Můj názor je ten, že topidla podobného druhu by měla mít cosi jako ekvitermní regulaci. Tedy měřit teplotu venkovního vzduchu a podle ní nastavovat povrchovou teplotu radiátoru. Přepočetní koeficient, tedy spíše křivka, by se pak měl optimalizovat dle vlastností pláště domu. Regulace termostatem dle teploty vzduchu mi z principu připadá nevhodná, protože, jak správně psal pan Kurka, důležitá je tepelná pohoda, vyjádřená prostým součtem teploty vzduchu a teploty okolí (průměrné teploty stěn a radiátorů).
Fuk Tomáš:
Citace: Jirka Š. 14.12.2007, 11:20
Můj názor je ten, že topidla podobného druhu by měla mít cosi jako ekvitermní regulaci. Tedy měřit teplotu venkovního vzduchu a podle ní nastavovat povrchovou teplotu radiátoru. Přepočetní koeficient, tedy spíše křivka, by se pak měl optimalizovat dle vlastností pláště domu. Regulace termostatem dle teploty vzduchu mi z principu připadá nevhodná, protože, jak správně psal pan Kurka, důležitá je tepelná pohoda, vyjádřená prostým součtem teploty vzduchu a teploty okolí (průměrné teploty stěn a radiátorů).
Systémy regulace vytápění založené na měření "tepelné pohody" existují. Mají jednu drobnou vadu - nevyrábějí se ve velkém, potřebují mraky čidel (oslunění, teploty, vlhkost) a tudíž jsou neúměrně drahé. Levnější je regulovat teplotu vzduchu a drobné korekce tam zanést ručně.
Petr Kotulán:
Tak mohu hodnotil první část zimní sezony ve 3 pokojovém bytě.Do konce roku 2007 jsem propálil na topení 1350KWh.Velice mile mne překvapil průměr na den kdy jsem měl maximální spotřenu 48KWh za den.Samozřejmě je výhodná regulace v každém pokoji, kdy v obyváku mám 2 programy (doma a v práci) regulace PT30 6 různých teplot během 24h.
Pravda je,že jsem měl z infra panelů strach a tak jsem je dal do místností ale do obyváku jsem přidal ještě přímotop EVO, který má akumulační schopnosti a po dobu špičky tolik nepoklesne teplota.zatím jsem s topením spokojený a lituji jedině toho, že jsem jej neudělal již dříve...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana