Ako pospojovat vod. komponent v sieti TN-S bez dostupneho HUS?
(1/1)
Milan Muller:
... ohladom doplnkoveho pospojovania vodovodnych komponent(bojler, baterie, vana) v byte, ktory prechadza celkovou rekonstrukciou .
Byt sa nachadza v starom tehlovom bytovom dome na 3. poschodi. Na prizemi, hned za vchodovymi dverami, je hlavny rozvadzac s elektromermi pre vsetky byty.
Z tohto rozvadzaca je vedeny do kazdeho z bytov N2XH-J 5x6 kabel, teda v mojom byte je siet typu TN-S. Bytovy dom nema klasicke stupacky ako panelakove bytovky. V kupelni vedie od suseda zdola odpadove a vodovodne potrubie.
Asi pred 10r bolo menene kovove vodovodne potrubie za plastove, ale bohuzial, v tejto "stupacke" nieje namiesto toho vedene nejaky kabel od HUS, ktory by bolo mozne pouzit na doplnkove pospajanie nezivych casti.
Mam tahat 1x4mm2 vodic z PE listy v bytovom rozvadzaci a tymto pospojovat kazdu z vod. komponent? Mam pouzit radiator (ktory ma kovove trubky) a z tohto natiahnut pospajanie vod. komponent?
Koser nieje ani jedno riesenie (kedze by mal byt do bytu dovedeny kabel od HUS) ale rad by som to minimlane pripravil do buducna.
Jan Bocek:
Objednejte knihu na IN-EL
Elektrické instalace v koupelnách a prostorech s vanou nebo sprchou
Kniha vyšla v roce 2021 a zahrnuje celou problematiku. Jsou to příručky, které by elektrikář měl míti po ruce.
Peter Lovacký:
Pospájanie v kúpeľni ako doplnková ochrana pred NDN pri poruche podľa 4-41tky,... zjednodušene napísané, pospájate na jeden potenciál všetky neživé vodivé časti prístupné vzájomnému dotyku,... (všetky znamená všetky, na ktorých sa môže objaviť nebezpečný rozdiel potenciálu pre mokré prostredie,..je dobré vychádzať z NDN 12V..), pripojenie na METku je fajn,..no doplnková ochrana automatického odpojenia od zdroja v nerekonštruova ných bytových domoch bez METky musí byť funkčná aj bez nej..
Pospájanie v kúpeľni ako súčasť vyrovnania bleskového potenciálu už vychádza z iných rizík, a reálne je naviazané na stav vonkajšej ochrany pred bleskom,...tam je ťažko radiť na diaľku, keď môžete účinky blesku očakávať odkiaľkoľvek.. . tieto cesty je dobré ošetriť už na vstupe do bytu, napr. i v tom ER na chodbe..
Pospájanie batérie na plaste,... zvážte účinky prepätia ktorého riziká chcete ošetriť,.. porucha pri Un 230 a 1-2MV pri blesku je rozdiel ktorý sa oplatí zahrnúť do riadenia rizík.., podobne jak zjavný rozdiel vo vodivosti plastu a vody..
Pospájať v stúpačke všetko kovové vrátane kovových vložiek na plastových rozvodoch tiež dosť porieši..
Poradiť si samozrejme dajte z každej strany, či z knižnice,..konečné rozhodnutie ktoré zvolíte z vami posúdených rizík pre konkrétny byt ale bude tak či tak len na vás...
A keď máte pochybnosti a neviete si vybrať,.. prednosť pred normovým minimom má všetko, o čom si myslíte že by mohlo byť zbytočné..
To čo píšem sú len nezáväzné rady naslepo,..bo sa mi nechce písať čo isto viete,..že „zavolajte si projektanta“..
Navigace
[0] Index zpráv