Jde propojit digestoř se servopohonem uzavírací klapky vzduchotechniky?

<< < (3/5) > >>

jenda3:
Citace: Pavel  Čermák  08.03.2023, 16:53

Jak píše kolega Paliča, není dobré uzavírat sání rekuperace. Naopak je nutno pokrýt objemovou ztrátu vzduchu, odsátého digestoří. Většina rek. jednotek má možnost
zvýšení otáček vháněcího ventilátoru pomocí vnějšího kontaktu. Zatím jsme to vždy řešili touto cestou.   

Ano tu možnost u rekuperace mám, ale jedná se o možnost zvýšeného odtahu. Když jsem si nechával zpracovat projekt pro vzduchotechnik u tak projektant tam nakreslil větev odsávací nikoliv vháněcí. Když jsem se na to ptal, tak mi říkal že je to tak správně. Vháněci větev prý patří od obytných místnosti (pokoje, ložnice, obývací pokoj...) a odsávací do "pracovních" (wc, koupelna, kuchyně, špajz, technická místnost...)

Kdybych měl do kuchyně vháněcí větev, tak to neřeším, a prostě by se rekuperace v době vaření víc mákla. Ale když budu mít v kuchyni odsávací větev, tak se bude rekuperace a digestoř mezi sebou "hádat".

jenda3:
Citace: Petr Liskar  08.03.2023, 16:54

Pokud se během vaření uzavře klapka na vzduchotechnic e, tak odkud do té kuchyně půjde vzduch, který bude chtít ta digestoř poslat ven?

No nevím, ale řekl bych že v místnosti je dost vzduchu a přiznám se neslyšel jsem nikdy o tom, že by se člověk udusil díky tomu, že mu digestoř odsála vzduch v kuchyni. Pokud by byl problém a někdo bude při vaření omdlévat, tak stačí otevřít okno/dveře.

Tchýně např. má uzavřenou kuchyni vaří/ohřívá skoro pořád a má u toho puštěnou digestoř a kupodivu stále žije  :). Rekuperaci nemá

jenda3:
Citace: Martin Kurka  08.03.2023, 17:00

Ani propojovat nemusíte, stačí citlivější proudové relé na DIN lištu instalovat do napájení digestoře. Některá proudová relé mají i nastavitelná zpoždění reakce.
Dražší digestoře by mohly mít vyvedený signál o běhu, levnější mají svůj vypínač dost zapeklitě schovaný na plošném spoji apod a není vůbec dobré do něj zasahovat.

Díky. S tím relém mě to nenapdlo. Podívám se na to a připravím si pro jistotu k tomu i kabel

Citace: Martin Kurka  08.03.2023, 17:00

Jo a mnohé rekuperační vzduchotechnik y je mají externí vstup, kterým se při zapnutí digestoře vypne větev do kuchyně, nebo se bypassovou klapkou uvnitř rekuperace přepne z režimu rekuperace na vnější přívod vzduchu - režim větrání.

Bohužel z rekuperace nemám samostatnou větev pro kuchyň, ale tatáž větev slouží pro odsávání i ostatních místnosti, proto to chci řídit klapkou se servem těsně před vyústí v kuchyni.

Petr Chalupa_:
Citace: jenda3  08.03.2023, 19:48

No nevím, ale řekl bych že v místnosti je dost vzduchu a přiznám se neslyšel jsem nikdy o tom, že by se člověk udusil díky tomu, že mu digestoř odsála vzduch v kuchyni. Pokud by byl problém a někdo bude při vaření omdlévat, tak stačí otevřít okno/dveře.

Tchýně např. má uzavřenou kuchyni vaří/ohřívá skoro pořád a má u toho puštěnou digestoř a kupodivu stále žije  :). Rekuperaci nemá

Názory, které vám tu kolegové dávají k tomu podtlaku jsou opodstatněné. Nejde o to, že byste se dusil, ale o to, že moderní domy jsou těsné a moderní digestoř má větší tah. Může se stát, že pak budete mít průvan pod interiérovými dveřmi, budete zavírat dveře proti tlaku, manželku z toho může bolet hlava -migrény, nebo zalehávat uši. A zamozřejmě pokud je to novostavba, nedostanete NZU atd. Pokud chcete jít touto cestou, měl byste naopak řešit, jak efektivně dostat vzduch dovnitř a ne jak přívod uzavřít. Nakonec budete muset při každém zapnutí jít otevřít okno. To ale nebude to nejhorší... Nejhorší je to, že vám to řešení (pokud nebude funkční) bude manželka denně vyčítat  ;D Jak se říká "dokud vás smrt nerozdělí" ??

Jan Palička:
Citace: jenda3  08.03.2023, 19:48

Ne, neudusíte se. Jen ventilátor bude sice hodně hučet, ale málo odsávat. Protože kromě toho, že musí překonat tlakovou ztrátu v té digestoři, tlakovou ztrátu v potrubí od digestoře a tlakovou ztrátu klapky na konci toho potrubí, bude muset překonat  i tlakovou ztrátu škvíry pod dveřmi. A s tou výrobce jaksi nepočítá. Takže se taky klidně může stát, že součet tlakových ztrát se bude rovnat výkonu ventilátoru a už bude oheň na střeše ve stylu "jendo něco s tím udělej, ten tvůj výmysl vůbec neodsává"  ;)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana